cas supercopa

LaLiga sospita que Rubiales va utilitzar diners per a altres fins

L'entitat que presideix Tebas sol·licita personar-se en el cas al creure que hi va poder haver sobrecostos en les despeses de viatges dels àrbitres que facturava l'RFEF

LaLiga sospita que Rubiales va utilitzar diners per a altres fins

José Sámanofermín de la calle / alberto muñoz / sergio r. viñas

2
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle
Alberto Muñoz
Sergio R. Viñas

LaLiga ha sol·licitat a la jutge Delia Rodrigo personar-se com a acusació particular en el cas Supercopa a l’entendre que "una part dels fons aportats" a la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) de Luis Rubiales, un total de 447 milions durant tot el mandat de l’expresident, "haurien sigut presumptament sostrets, per part dels investigats, de les finalitats per a les quals van ser concedits", segons es recull en el sumari del cas, al qual ha tingut accés aquest diari.

"Atès el molt rellevant import econòmic aportat per la meva patrocinada a l’RFEF durant els últims anys, resulta més que probable que aquests fons hagin sigut sostrets o utilitzats per a finalitats alienes d’aquelles per a les quals van ser concedits", assegura la procuradora de LaLiga en l’escrit que va remetre divendres al Jutjat de Primera Instància número 4 de Majadahonda que instrueix el cas.

El principal argument de LaLiga per defensar la seva sol·licitud de personació en la causa té a veure amb els presumptes sobrecostos de fins a 5,7 milions en viatges de Rubiales pagats per l’RFEF, recollits en un dels informes elaborats per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil. En aquest punt, la institució presidida per Tebas recorda que, segons els acords vigents, LaLiga paga la factura dels viatges dels àrbitres de Primera i Segona Divisió i de la resta de membres del Comitè Tècnic d’Àrbitres.

Els valors de l’esport

Sobre aquests presumptes sobrecostos, Globalia, empresa propietària d’Air Europa que va firmar un acord amb la Federació, va emetre un comunicat en el qual afirma que la relació entre l’empresa i l’RFEF "s’ha emmarcat sempre en les activitats pròpies d’aquestes empreses i s’ha ajustat absolutament al rang de preus existents en el sector".

En un altre apartat de l’escrit, LaLiga també apunta a l’organització de la Supercopa i als "interessos espuris contraris als valors de l’esport" amb què l’RFEF va prendre, presumptament, les decisions relatives al campionat que es disputa des de fa uns anys a l’Aràbia Saudita.

LaLiga va aportar un total de 447 milions durant el mandat de l’expresident

Notícies relacionades

Aquest escrit de LaLiga permet, de passada, constatar que la Federació va facturar 447 milions a LaLiga durant els cinc anys de presidència de Rubiales. En el desglossament de quantitats, queda de manifest que el ja expresident va arribar a triplicar les factures emeses a l’associació que presideix Tebas. En l’última temporada sense Rubiales al capdavant (2017-18) va abonar 30 milions d’euros en pagaments, i en l’última d’elles (2022-2023) va pagar-ne gairebé 91.

El quadre que LaLiga adjunta en el seu escrit de personació permet observar l’evolució de les quantitats que ha anat aportant a l’RFEF en les últimes temporades. En la primera de Rubiales, la 2018-2019, ja es produeix un increment substancial de la factura. L’altre gran salt va arribar el 2020 i es justifica per la firma dels pactes de Viana, acords als quals van arribar a l’abril del 2020 el CSD, LaLiga i la RFEF, amb la intervenció decisiva de la secretària d’Estat per a l’Esport, Irene Lozano, per marcar el full de ruta en el retorn del futbol després del coronavirus, inclòs el rescat de l’esport i dels esportistes. Amb aquell acord, LaLiga va disparar la seva aportació a les esmentades entitats un 54%, fins als 95,5 milions d’euros.