Rocha convoca eleccions a l’RFEF per al 6 de maig i dimiteix

El dirigent federatiu manté el pla previst, malgrat les revelacions que dos dels detinguts implicats en la trama Rubiales van maniobrar per afavorir-lo en les eleccions.

Rocha convoca eleccions a l’RFEF per al 6 de maig i dimiteix

SERGIO R. VIÑAS

2
Es llegeix en minuts
Sergio R. Viñas

El president de la comissió gestora de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Pedro Rocha, manté el full de ruta previst i ahir va convocar eleccions a la presidència de l’entitat, que se celebraran el 6 de maig. Al final de la reunió, va anunciar la seva dimissió, pas previ i imprescindible per presentar la seva candidatura, una cosa que preveia fer en els pròxims dies i que va avançar al dia d’ahir. La seva intenció de ser president de l’RFEF a tots els efectes es manté intacta malgrat que el sumari del cas Supercopa recull que dos dels rubialistes investigats per la jutge, Tomás González Cueto i Pedro González Segura, van maniobrar per crear "el context electoral més favorable" per a l’extremeny.

La convocatòria electoral es va produir ahir en una reunió mantinguda per la comissió gestora de l’RFEF a les 16.00 hores a la Ciutat del Futbol de Las Rozas. Les eleccions seran només parcials, per la qual cosa qui resulti elegit ostentarà el càrrec durant una mica menys de mig any. Després de l’estiu, un cop passats els Jocs Olímpics de París, es donarà pas a unes eleccions completes, en què es renovarà l’assemblea. Qui elegeixi ara el president temporal (tot i que amb plens poders) serà la mateixa assemblea que va elegir Luis Rubiales el 2020.

S’inicia així un procés ajornat durant mesos i que ha patit multitud de revessos i passos en fals. El pla inicial, traçat per l’anterior president del CSD, Víctor Francos, i els dirigents federatius de l’entorn de Rocha, passava per celebrar de forma anticipada les eleccions ordinàries i que a aquestes altures de l’any ja hi hagués (o estigués a punt d’haver-hi) un president amb un mandat de quatre anys.

Amb tot, cal veure si les eleccions finalment se celebren, ja que el president de Cenafe, Miguel Galán, va anunciar la seva voluntat d’impugnar la convocatòria electoral. S’agafa a la falta de quota femenina a l’actual assemblea, contrària a l’ordre ministerial aprovada al gener, i a la pèrdua dels requisits necessaris per ser assembleista del voltant de 40 dels membres que la conformen.

Notícies relacionades

"A partir del diumenge 7 d’abril hi haurà un termini de cinc dies naturals per a la presentació de candidatures, cada una de les quals haurà de comptar amb un mínim de 21 avals. A continuació, s’establiran dos dies per a possibles recursos davant el TAD d’aquestes, i resolts aquests, les candidatures seran definitives", explica la federació al seu comunicat, en què explica que el president de la Federació Navarresa i del Comitè del Futbol Femení, Rafael del Amo, assumeix de forma temporal la presidència de la gestora fins als comicis del 6 de maig. Serà ell qui presideixi aquest dissabte la final de la Copa del Rei que es jugarà a l’estadi de La Cartuja de Sevilla.

La comissió gestora també va acordar ahir "iniciar accions penals contra tots els que hagin causat dany econòmic o reputacional" a la federació, "en relació amb l’expresident de l’RFEF Luis Rubiales". "La intenció és ajudar a aclarir tots els fets i aportar-los al jutjat, i arribar fins a les últimes conseqüències i deixar enrere un període convuls que ha perjudicat greument la imatge del futbol espanyol", explica la federació, que assegura haver encarregat una auditoria sobre els cinc anys en què Rubiales va governar la institució que regeix el futbol espanyol.