‘Pimi’ torna sense rancora la seva casa de Barcelona

Després de gairebé 20 anys formant-se al Barça com a entrenador a La Masia, García Pimienta va ser acomiadat per Laporta. Va viure en l’atur, desorientat per la inesperada sortida. Després, però, va rebre la trucada del Las Palmas: el va fer pujar a Primera i el té gairebé salvat després de donar-li ordre i mètode.

‘Pimi’ torna sense rancora la seva casa de Barcelona

MARCoS LÓPEZ

5
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Després de saber de manera abrupta que Joan Laporta no confiava en ell per continuar dirigint el Barça Atlètic, Francisco Javier García Pimienta va marxar. Se’n va anar, en contra de la seva voluntat, després d’estar 20 anys a casa seva (ho era i així ho sentia), obligat a prendre’s uns mesos sabàtics abans de sortir a l’elit de les banquetes. I avui, quan el futbol el fa tornar a casa, no pot amagar l’emoció. "Serà una cosa molt especial. És la primera vegada que m’enfrontaré al Barça", va reconèixer ahir el tècnic català. "Soc una persona molt agraïda. És el club de la meva vida. Hi vaig estar 11 anys com a jugador. Em vaig formar després com a entrenador perquè hi vaig estar 17 anys. Han sigut 28 anys de la meva vida. Estic molt agraït al que va fer el Barça per mi; em sento culer", va remarcar sense rancor García Pimienta abans de viatjar a Barcelona.

Va passar del futbol formatiu blaugrana a liderar el projecte del Las Palmas, un club d’una gran tradició a Primera Divisió, ancorat com està sempre al fèrtil planter canari, d’on no paren de sorgir joves brillants i ben preparats. "El Las Palmas té una dels millors planters d’Espanya. Cal anar introduint els jugadors joves a poc a poc. Amb naturalitat", va dir l’entrenador, acostumat a aquest paper docent en l’esport. Ho té tan interioritzat que el viatge cap a les illes ha sigut una prolongació del que va fer durant dècades de feina silenciosa a La Masia.

El motor del canvi

I Pimi, a qui també continuen dient així al Las Palmas, com si fos al costat del Camp Nou, un estadi que va tenir molt a prop, tot i que no va arribar a entrar mai al vestidor, ha sigut el motor del canvi, aconseguint no només l’ascens a Primera després d’un frustrant primer curs en què hi va quedar a a prop amb el Tenerife i ara mantenint-lo amb tant d’avantatge que ni tan sols pateix perquè té al Cadis, equip que marca la caiguda al descens, a 15 punts. I només queden nou jornades per disputar-se.

Però aquesta nit es creua amb el Barça de Xavi. El millor Barça dels últims mesos. "Serà molt exigent. Està en el millor moment de la temporada. Tenim estils molt semblants, volem arribar a l’atac amb la possessió de la pilota. Volem ser nosaltres mateixos, sent valents, agressius, encara que hi haurà moments en què ens tocarà patir", va voler avisar García Pimienta per mirar d’estimular el seu equip. "Si t’ensorres, ells et passen per sobre".

Se’n va anar dolgut del Barça perquè la seva frontera va estar en el filial, estació final d’un camí que va arrencar sent ajudant al cadet blaugrana. Però va arribar Laporta, va canviar tota l’estructura del futbol base i no hi havia lloc per a García Pimienta, que necessitava a la seva edat (en va fer 49 l’agost passat) provar-se a si mateix. Hi ha molts tècnics que en aquest tràfec de la base al cim cauen devorats. Pimi no. Li van trucar des de les illes perquè el projecte de Pepe Mel s’estava desintegrant (gener del 2022) i el preparador català va tenir temps d’entrar al play-off, on va caure eliminat pel Tenerife. No hi ha pitjor derrota que aquesta. Potser tampoc hi ha cap crueltat per a un aficionat del Las Palmas.

Simbiosi amb l’estil

Però aquells sis mesos inicials a les Canàries amb l’extècnic del filial blaugrana van estimular una temporada rodona –la primera completa a la banqueta– en què va aconseguir quedar segon i l’ascens directe. Ara, després d’un inici dolent (dos punts de 15 de possibles), el Las Palmas ha aconseguit trobar el fil del bon joc, adornat amb una simbiosi amb l’estil tècnic, creatiu, interromput amb la pilota, que sempre va tenir el club insular, on té fins a 12 jugadors nascuts a casa.

Va ser bressol de talents com el blaugrana Pedri, precoç on n’hi hagi, i ara de Moleiro o Kirian Rodríguez, capità, far i pitxitxi de l’equip, amb sis gols, on es descobreixen també porters tan interessants com ara el sevillà Álvaro Valles, que no va trobar el seu lloc a Andalusia. Després va traçar sinuoses carreteres secundàries abans de cridar l’atenció a Primera per la seva excel·lent lectura del joc.

Sembla més un lliure antic que un porter, i té un joc fluid amb els peus perfeccionat i millorat gràcies a la convivència amb l’obsessiu i perfeccionista Pimi. Tècnic modern i metòdic, que ha dotat d’ordre aquest innat talent groc de les illes.

El llenguatge de la passada

El Las Palmas adora tenir la pilota. És, després del Barça (64,8%), el segon equip de la Lliga amb més possessió (61%), superant el Madrid, que és tercer (59,9%), i el Girona, quart, amb 57%. Els ordinadors que quantifiquen la passada revelen que el conjunt de Pimi en té una mitjana de 489 per partit, amb un 85% d’encert situat al darrere del Madrid (90%), el Barça (88%) i el Girona (87%). O sigui, els tres primers de la Lliga.

"Està sent una temporada històrica", va dir el tècnic català. "Ens queden nou partits, estem amb 37 punts i a 15 del descens. És històrica, els jugadors van a totes i amb un estil reconeixible", va afegir.

Amb el futur obert

Notícies relacionades

És un equip que genera molt, però li falta punteria, ja que la seva poca efectivitat (un trist 12% d’encert) frena el creixement de l’obra de Pimi, que té contracte firmat fins al 2025, però no queda garantida la seva continuïtat perquè, igual com passa amb molts dels seus jugadors, té ofertes.

Va començar el 2001 sent segon entrenador d’Álex García al cadete A del Barça i avui, març del 2024, s’asseurà a la banqueta de Montjuïc sent entrenador del Las Palmas. I al seu costat hi haurà Álex García, segon entrenador del club insular. O sigui, un parell de culers i rivals blaugranes.