Vinícius plora pel racisme en el futbol

L’Espanya-Brasil d’aquesta nit arrenca amb un dur missatge, entre llàgrimes, de l’estrella madridista contra el racisme als estadis. El partit vol contribuir a visibilitzar la lluita contra aquesta xacra.

Vinícius plora pel racisme en el futbol

fermín de la calle

3
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

Una trucada de Luis Rubiales a Ednaldo Rodrigues a principis de juny de l’any passat va tancar la celebració d’un amistós al Santiago Bernabéu entre Espanya i el Brasil. El partit, que servirà avui per donar visibilitat a la lluita contra el racisme i la violència en el futbol, es presenta sota el lema Una mateixa pell. La iniciativa, negociada en el seu dia per l’expresident de la Federació Espanyola i el de la Confederació Brasilera de Futbol, arribava com a resposta als nombrosos episodis de racisme patits per Vinícius a Espanya.

Nou mesos després d’aquella trucada Rubiales es troba a la República Dominicana, cosa que va evitar que fos detingut per la Guàrdia Civil en la investigació oberta des del maig del 2022 per delictes de corrupció en els negocis, administració deslleial i blanqueig de capitals en la federació. A això se suma que va ser inhabilitat per la FIFA després de l’incident del petó no consentit a Jennifer Hermoso després de l’èxit en el Mundial femení. Per això Rubiales té oberta una causa per la denúncia de la mateixa Hermoso per un presumpte delicte d’agressió sexual.

Si el panorama de Rubiales és inquietant, el d’Ednaldo Rodrigues no és més reconfortant. Va ser destituït al desembre com a president de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF), per ordre d’un tribunal de Rio de Janeiro. La cort va anul·lar la seva elecció, realitzada el 2022, per considerar que es va produir una alteració de les regles electorals abans de la votació. No obstant, el 4 de gener del 2024 el Tribunal de Justícia de Rio de Janeiro va restituir Rodrigues en el càrrec de president de la CBF.

El gran protagonista

El partit d’aquesta nit tindrà, per tant, Vinícius com a gran protagonista. El davanter del Reial Madrid esclafia a plorar ahir en la roda de premsa que va oferir a Valdebebas, on la seva lluita contra el racisme va monopolitzar la intervenció: "És molt trist el que està passant. Lluito perquè en el futur pròxim no li passi a ningú. Em frustra la falta de càstig als culpables. És important que es castigui aquesta gent perquè així tindran por abans de tornar a cometre aquests actes. Només els negres sabem el que passem". I va deixar un missatge clar: "El futbol és important, però ho és més lluitar contra el racisme".

El brasiler també va recordar els que el recolzen: "Vull donar les gràcies als futbolistes d’Espanya que m’han recolzat i la gent que em mostra el seu suport. Em sento recolzat perquè cada vegada hi ha més gent parlant d’això". Vinícius va acabar posant el focus en la falta de jurisprudència específica a Espanya: "He parlat amb FIFA, amb UEFA i amb la Conmebol per treballar amb ells el tema. També ho he fet amb LaLiga, però m’han dit que el problema és que a Espanya el racisme no és delicte. Hi ha molts racistes aquí i molts són als estadis. Jo, als meus 23 anys, he d’ensenyar a la gent què és racisme. Des que vaig denunciar que hi havia racisme la primera vegada, això ha crescut".

Victòria a Wembley

Notícies relacionades

En l’aspecte esportiu, a més de la presència de Vinícius i Rodrygo a les files brasileres, al costat dels gironins Yann Couto i Savinho, hi ha una gran expectació per veure Endrick, el flamant fitxatge del Reial Madrid que trepitjarà per primera vegada el Bernabéu. El Brasil, que s’ha posat a les ordres del seleccionador Dorival Júnior, arriba de guanyar a Wembley l’Anglaterra de Bellingham amb un gol d’Endrick.

Espanya sortirà amb el seu equip de gala, a l’espera que Rodri confirmi la seva participació, després d’absentar-se unes hores per un problema familiar. Tornaran pesos pesants com Unai Simón, Carvajal, Le Normand, Olmo, Lamine Yamal, Nico Williams o Morata. De la Fuente va utilitzar l’amistós davant Colòmbia per provar el fons d’armari abans de l’Eurocopa, per a la llista de la qual encara hi ha quatre o cinc places en l’aire. El tècnic va elogiar ahir el seu rival i advirtió: "Podria ser la semifinal o final d’un Mundial. És un partit amb més focus, més atenció i seguiment que d’altres. Volem estar a l’altura d’aquest ambient".