Rubiales, un altre cop

Rubiales, un altre cop

TVE

2
Es llegeix en minuts

A Luis Rubiales el funest episodi, televisat en directe per a tot el món, en què llavors com a president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) va fer un petó als llavis, i sense el seu consentiment, a Jenni Hermoso durant la celebració de la victòria de la selecció espanyola en el Mundial de Futbol femení, li va suposar la inhabilitació durant tres anys pel Tribunal Administratiu de l’Esport i per la FIFA per exercir qualsevol activitat relacionada amb el futbol. Per això, i per la seva no menys impresentable reacció a la polèmica. Ara, una operació coordinada de la Guàrdia Civil, l’Europol i la Fiscalia Anticorrupció l’ha tornat a posar en el punt de mira. La investigació de la Unitat Central Operativa (UCO) de l’institut armat ha derivat, de moment, en una ordre de detenció internacional per suposades irregularitats en contractes realitzats els últims cinc anys per la federació que ell presidia.

Es tractaria d’actuacions relacionades, entre d’altres, amb les reformes de l’estadi de La Cartuja de Sevilla per disputar-hi partits de l’Eurocopa 2021 i amb la celebració de la Supercopa d’Espanya a l’Aràbia Saudita. Aquest últim, un negoci que va fer amb l’exbarcelonista Gerard Piqué, que, fins ara, no està involucrat en aquesta investigació. Els escorcolls a la seu de la Federació van desembocar dimecres en la detenció de set persones de l’entorn de l’expresident i en aquesta ordre de detenció per a qui sembla ser el principal encausat. Si la polèmica del petó no consentit a Hermoso va mirar de despatxar-la qualificant l’abús de "piquito" i pressionant, sense èxit, la jugadora perquè recolzés la seva versió, no se sap quines poden ser les seves excuses ara; tampoc encara quines són les acusacions concretes contra ell.

De moment la seva actitud sembla inalterablement fanfarrona. Rubiales, que es troba a la República Dominicana, ha comunicat a la jutge que porta el cas que té previst tornar a Espanya el 6 d’abril, és a dir, que ni tan sols una imputació judicial i una ordre d’arrest semblen modificar l’habitual jactància del que va ser màxim mandatari de la Federació. L’argument per no avançar el seu retorn no pot ser més peregrí: pensa passar les vacances de Setmana Santa a Punta Cana amb la seva família.

La investigació policial i la justícia acabaran per clarificar què ha passat a l’RFEF els anys en què ha estat gestionada per Rubiales i actuaran en conseqüència. El més dramàtic, però, és que sembla haver-hi una manera d’actuar, que es resumiria en contractes, comissions i enriquiment, d’aparença il·lícita, que sembla una constant entre els capitostos del futbol, sense que ningú sàpiga o vulgui posar-hi fi. Estem parlant d’un àmbit en què es mouen moltíssims diners i al qual, segurament per això, en ocasions s’hi acosten persones a qui els tempta més el negoci, per mitjans no sempre tan nets com seria exigible, que la dedicació a impulsar l’esport que diuen estimar. És hora ja d’acabar amb aquest tipus de comportaments. Les eleccions per a la renovació de la directiva podrien ser l’ocasió per fer-ho. Aconseguir-ho dependrà de tots aquells que estan involucrats en el món del futbol, des dels clubs fins als àrbitres, passant pels jugadors i les jugadores.