Tennis

"He passat mesos dolents; no era jo"

Carlos Alcaraz sent que ha renascut a Indian Wells amb victòries contra dos rivals (Sinner a semifinals i Medvédev en la final) que es trobarà aquest any moltes vegades en el camí cap als títols.

"He passat mesos dolents; no era jo"

JAUME PUJOL-GALCERAN

4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

Carlos Alcaraz torna a somriure. Les seves millors sensacions sobre la pista han tornat. Aquest és el seu veritable premi. I és el que el jove tennista murcià destacava per damunt de tot després de revalidar el títol d’Indian Wells a l’imposar-se a la final a Daniïl Medvédev per 7-6 (5) i 6-1.

Després de 245 dies des que va guanyar el títol a Wimbledon, el tennista murcià ha tornat a aixecar la copa al desert de Palm Springs. S’ha retrobat amb ell mateix i ha esvaït els dubtes que l’han perseguit en els últims set mesos i, especialment, en l’inici de la temporada 2024.

"He passat uns mesos dolents, no era jo. El fet que no hagués guanyat un títol des de Wimbledon realment no m’importava. Es tractava més de plaer, de sensacions. Volia redescobrir aquest plaer quan entro en una pista", admetia després de posar fi a una mala ratxa desconeguda per a ell mateix.

El problema de la lesió

Alcaraz havia arribat a Indian Wells amb molts dubtes al cap i la preocupació de com respondria el seu físic després de l’esquinç al turmell dret que el va obligar a abandonar el torneig de Rio de Janeiro unes setmanes enrere. "No sabia ni si podria jugar. El primer dia tot just em vaig entrenar mitja hora", recordava abans de jugar el seu primer partit.

Número 1 mundial als 19 anys, després de conquerir l’Obert dels Estats Units el 2022, assenyalat com l’hereu del Big Three, la seva flama semblava estar apagant-se des de la seva victòria en la final de Wimbledon davant Novak Djokovic.

¿Estava estancat? Ni pensar-ho en un jugador de 20 anys, amb dos Grand Slams a la seva vitrina i 13 títols al seu palmarès, a més de ser el més jove número 1 de la història. Però potser per aquests èxits algunes veus crítiques començaven a ressonar al seu cap. "El servei d’Alcaraz deixa molt a desitjar. Crec que no l’ha millorat en els dos últims anys. No aconsegueix posar en un compromís el restador", deia l’excampió Andy Roddick. "Fa moltes coses millor que qualsevol. Però el seu joc ha de construir-se sobre una base que sigui sostenible, no forçat a jugar de forma espectacular tota l’estona", valorava l’exnúmero u André Agassi, quan Alcaraz va disputar l’exhibició a Las Vegas davant Rafael Nadal. O el mateix Jimmy Connors que es preguntava quin seria el seu futur pel "desgast físic que té a la pista".

Però la crítica més dura provenia del seu entrenador, Juan Carlos Ferrero, al final de la temporada passada. "Si vol ser el millor ha d’actuar com el millor i ser professional tot l’any. És el que hi ha i cal acceptar-ho", li va recriminar al seu jugador després de caure eliminat a les Finals ATP de Torí.

Per això, després de guanyar el títol a Indian Wells, les seves primeres paraules a la pista van ser d’agraïment a tot el seu equip i família, amb qui es va abraçar efusivament. "La lliçó més important per a mi avui és que pots superar qualsevol problema. Si creus en tu mateix, tens un bon equip al teu voltant i treballes molt, qualsevol cosa pot sortir bé".

Trobar la fórmula

Alcaraz sent que ha renascut a Indian Wells i ho ha fet amb victòries davant dos rivals que es trobarà aquest any moltes vegades al seu camí pels títols. Contra Jannik Sinner i Medvédev ha sabut trobar la fórmula per imposar-se. Davant el tennista italià ho va demostrar després d’encaixar un dur correctiu de 6-1 per acabar tallant una ratxa de 19 partits sense perdre que acumulava després de guanyar la Copa Davis, l’Open de Australia i el torneig de Rotterdam.

Va saber trencar la màquina, sorprendre tàcticament l’italià, dominar-lo amb la força dels seus cops, allargar els pilotejos i desestabilitzar-lo amb les seves deixades i jugades genials. Una estratègia que també li va servir a la final contra Medvédev, que no va aguantar el ritme que li va imposar sobre la pista. "Alcaraz gairebé t’obliga a realitzar cops perfectes tot el temps. El seu alt nivell és molt més gran que el 100% dels altres. Si no aguantes el seu nivell et trenca el cap", admetia Gilles Cervara, entrenador de Medvédev.

Notícies relacionades

Alcaraz va sumar a Indian Wells el seu cinquè Masters 1.000 i en surt reforçat per afrontar la temporada amb èxit. Ni Sinner, el tennista més en forma del moment, ni Medvédev, ni un grapat d’abelles que el van atacar en el partit de quarts davant Alexander Zverev van poder amb ell.

El Masters 1.000 de Miami serà a partir de demà la nova parada del circuit abans de la gira de terra, on Alcaraz té el focus a Roland Garros i els Jocs Olímpics de París. Sense oblidar la lluita per recuperar el número 1 que lidera Djokovic amb 9.675 punts i un avantatge de 920 sobre Alcaraz (8.455), al davant de Sinner (8.310) i Medvédev (7.675). Fins a Roland Garros, el serbi en defensarà 2.270 per 2.265 el murcià; 1.280, el rus i només 585, l’italià.