CHAMPIONS LEAGUE

Diners i prestigi en joc

Diners i prestigi en joc

JOAN doMÈNECH

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El partit de la temporada. La frontera entre el bé i el mal. El suficient o el suspens.

La continuïtat de Xavi o l’acomiadament immediat que estaria meditant Joan Laporta, segons algunes versions. El compliment del pressupost o l’amenaça d’un altre dèficit que augmentarà el deute i reduirà (encara més) el marge per fitxar. La pèrdua del tercer títol (després de la Supercopa d’Espanya i la Copa del Rei) o el manteniment de la flama de la il·lusió de la Champions, a cinc partits del títol; un tram més curt que el de la Lliga (deu partits i vuit punts de desavantatge) però més difícil, amb rivals de més nivell. Tot i que Xavi opini que no n’hi ha cap de superior, sinó "de potencial diferent" al del Barça.

Més crucial és l’eliminatòria de vuitens amb el Nàpols que la de quarts amb el futur adversari que pogués oferir el bombo d’aquest divendres. Pel valor moral i, sobretot, econòmic a curt i llarg termini. El club va pressupostar ingressar el premi de la UEFA per l’accés als quarts de final. Ja va fallar la palanca de Libero al desembre (40 milions) com perquè faltin els 10,6 milions europeus, als quals caldria afegir el mínim d’una taquilla més.

El Mundial de clubs

En una mirada més llunyana, està en joc la futura participació en el Mundial de clubs del 2025. La plaça espanyola està en mans de l’Atlètic, que té 62 punts pels 56 del Barça. Un desavantatge que va néixer per les regalades derrotes contra el Xakhtar i l’Anvers. El Barça, ara, necessita que l’Atlètic caigui contra l’Inter aquest dimecres i està urgit de passar fins a la semifinal. Aquests punts es concedeixen a raó de dos per victòria, un per empat i un altre per superar cada ronda.

Davant la dualitat esportiva i extraesportiva es van manifestar el capità i l’entrenador, les dues màximes autoritats de les institucions del vestidor. "Com més ens fixem en el futbol, millor serà. Si pensem en altres coses, ens equivocarem com a jugadors", va exposar Marc-André ter Stegen, focalitzant la mirada de la plantilla en el terreny de joc.

El meta va acceptar el seu paper "important" al vestidor "per l’experiència, els partits jugats [va arribar al 400 contra el Mallorca] i pel que he viscut", més que la seva rellevància per haver tancat els tres enfrontaments amb la porteria a zero. En els tres primers des de la seva reaparició va encaixar cinc gols.

Les derivades que no pertanyen al futbol no els incumbeixen, tot i que els haurien d’importar. El declivi del club ha sigut una conseqüència dels pitjors resultats aconseguits, i la deriva de la Champions n’és l’exemple. Ter Stegen i Sergi Roberto són els últims integrants del Barça campió del 2015, també Xavi, ara tècnic. "No arribem més per errades pròpies", va exposar. Des de la semifinal del 2019, amb el vergonyant 4-0 de Liverpool, el Barça ja no va passar de vuitens dues vegades (amb Quique Setién i Ronald Koeman) ni de la lligueta (amb Koeman i Xavi). "Aquesta vegada hem merescut passar la fase de grups, en els anys passats no era el cas, i afrontem els vuitens amb alegria i ganes de competir", va assegurar.

L’oportunitat

Notícies relacionades

Alegria i competir van ser dues de les paraules utilitzades per Xavi. L’entrenador és conscient de les derivades de l’eliminació però és dels que pensen que, pel mateix preu, val més ser optimista que pessimista. "Fa quatre anys que no estem a quarts i hem de veure-ho com una oportunitat", deia Xavi, involucrant l’afició a viure una gran nit. "Montjuïc s’ha d’assemblar al Camp Nou. Necessitem que sigui una olla de pressió, necessitem el camp ple per viure una nit màgica i que el futbolista senti l’alè de l’afició", va proclamar el tècnic, sense ocultar que el Barça s’enfronta "al partit més important de la temporada" sense por. ¿Per què? Tot i que el Nàpols s’expressa "més a gust" amb Francesco Calzona, el substitut de Walter Mazzarri en la vigília del partit d’anada, el Barça "ha preparat tots els detalls en tots els escenaris" que es puguin donar.

"L’important contra el Nàpols no soc jo. Jo tinc data de caducitat; l’important és l’equip, el club, els jugadors, la unió del barcelonisme", va insistir Xavi. El missatge d’un culer.