El problema del Barça

Gündogan i la reinvenció de l’eix

El tècnic ha de reconstruir el centre del camp ja que només té l’alemany i Fermín

Les lesions de Pedri («menys greu del que es pensava», va dir ahir Xavi) i Frenkie de Jong a Bilbao, unides a la de Gavi, deixen orfe l’equip blaugrana dels seus pilars al centre del camp. 

Gündogan i la reinvenció de l’eix

MARCoS LÓPEZ

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Al Barça se li ha trencat el centre del camp que tenia idealitzat, i amb raó, Xavi. Es va quedar primer sense Gavi ("la seva lesió és una punyalada al cor de l’equip", va arribar a dir el tècnic) i en una mateixa nit perdia a Bilbao Frenkie de Jong i Pedri, "els jugadors que donen personalitat". O sigui, és un Barça desfigurat que es veu obligat a abandonar la fórmula que li va donar l’èxit la temporada passada, per la qual cosa potser retorna al 4-3-3, com ja va fer al final contra l’Athletic a San Mamés i deixa així la porta oberta per al retorn a la titularitat de Joao Félix, a l’espera de la tornada de Ferran Torres.

"Ara tampoc hi ha gaire a triar en el centre del camp. Pràcticament com a centrecampistes naturals tenim Fermín i Gündogan", va confessar ahir un preocupat Xavi. "A partir d’allà hem de reinventar futbolistes, com ja hem fet amb Christensen, que crec que està sortint molt bé. Podem readaptar Joao Félix, Ferran, Raphinha, Sergi Roberto... però no són centrecampistes usuals", va dir.

Fórmula diferent

A Montjuïc es comprovarà avui aquesta nova configuració del centre del camp que ha dissenyat Xavi per enfrontar-se al Mallorca, pròleg del decisiu duel europeu contra el Nàpols, també a la muntanya olímpica (dimarts 12, 21.00 h). En determinats partits, però mai de sortida, el tècnic va arribar a col·locar fins i tot Raphinha en aquesta funció de volant ofensiu pel flanc esquerre. A Xavi només li queda Gündogan, l’únic titular d’aquesta zona que no ha entrat a la infermeria. Haurà de recórrer a Fermín, el suplent habitual que ara ocuparà un rol transcendental. No li quedarà més remei que utilitzar partit rere partit Christensen, el nou migcampista que s’ha inventat per dotar d’"equilibri" l’equip.

I haurà de mirar, ara sí, Oriol Romeu, l’únic fitxatge pel qual es va pagar a l’estiu (3,4 milions d’euros), tot i que ha sigut relegat a l’últim de la fila. La cinquena peça d’aquesta inèdita sala de màquines serà Sergi Roberto, que ha patit dues lesions musculars i només ha jugat 11 minuts (Copa a San Mamés) en aquests tres primers mesos del 2024. El Barça dels quatre centrecampistes va ser el vestit tàctic que va portar el tècnic a la conquesta de la Lliga emparat amb aquest famós quadrat amb dos centrecampistes com a origen de la jugada i dos més d’avançats. Les dues parelles en paral·lel, és clar.

Sense els ‘quatre fantàstics’

Amb aquest dibuix també va derrotar el Madrid i es va emportar la Supercopa, però fa ja més d’un any. Llavors hi havia Busquets, Frenkie de Jong, Pedri i Gavi, com a fals extrem esquerre. Ara, no queda ni una sola d’aquestes valuoses peces. Busi, intel·ligent com sempre ha sigut, tant dins del camp com fora, va atalaiar l’horitzó immediat en el Barça i, malgrat que el seu amic Xavi l’hi va pregar en diverses ocasions, va escollir acabar la seva carrera a Miami al costat de Messi, Jordi Alba i Luis Suárez.

No hi ha, per tant, cap marge per recuperar aquesta fórmula que tan bon resultat va donar a l’entrenador perquè té cinc elements en aquesta zona tan essencial i només un d’ells (Gündogan) és titular. I el Barça que va imaginar i va dibuixar Xavi, basat en els centrecampistes, li resulta cada vegada més utòpic. No en té cap dels quatre amb els quals va construir la seva obra. I ell, en la seva època un dels millors del món en la seva posició, ha d’articular una altra idea tàctica, recuperant, potser, els dos extrems purs (Lamine per la dreta; Raphinha per l’esquerra) o el dibuix més híbrid que li permet la figura de Joao Félix o Ferran Torres al costat esquerrà venint cap a l’interior de l’atac deixant aquesta banda oberta perquè galopi Cancelo.

Notícies relacionades

Protegir Gündogan

Però el Barça ha perdut els jugadors que injecten el seu segell en el joc ofensiu, per la qual cosa Xavi ha de mesurar amb extrem tacte els reajustaments. Si, per exemple, baixa la posició de Gündogan, s’exposa a perdre el seu desequilibri i excel·lent lectura per regalar passades de gol. Com més a prop és de l’àrea contrària l’excapità del City, més decisiu resulta. Fins a sis assistències, el que més del Barça, ha donat en aquesta Lliga (en suma 11 en totes les competicions), a més de portar cinc gols. A través d’ell s’ha de trobar una eficaç solució a un forat tan gran en l’eix.