El Madrid ensopega amb polèmica

Mestalla va rebre Vinícius amb xiulets cada vegada que tocava la pilota, però el brasiler va respondre amb dos gols que van evitar la derrota. Gil Manzano va anul·lar un gol fora de temps a Bellingham, que va acabar expulsat, en un desenllaç volcànic.

Kai Forsterling

4
DENÍS iglesias

Era un dels duels més complicats per Vinícius. O el més complex de la seva carrera. Però allò de Mestalla era una altra pel·lícula, la que no va poder gravar Netflix i que ell va protagonitzar per complet. El brasiler va treure de la desconnexió el Reial Madrid (2-2) –i a si mateix– en el seu partit més difícil, on el racisme va quedar ocult. La pitjor de les notícies la va protagonitzar Diakhaby, un altre actiu contra el racisme, amb una lesió que va fer estremir fins i tot un jugador com Modric. El partit va acabar en una baralla enorme després d’un gol anul·lat al Reial Madrid amb un controvertit xiulet final de Gil Manzano.

Era la tornada de Vinícius després dels episodis racistes de la campanya passada. L’entitat che i LaLiga es van conjurar. El València va llançar una campanya amb el lema Mestalla és la casa de tots. I en part ho va ser, perquè des d’hores abans al partit uns 200 aficionats blancs van esperar la sortida del Madrid del seu hotel, molt pròxim a Mestalla.

Vinícius va sortir tranquil a la gespa sota una sonora xiulada que el va perseguir a cada pilota. Molt per sobre de la mitjana de decibels que van suportar la resta dels seus companys. L’altre assenyalat va ser Carlo Ancelotti, que va haver de rectificar en la seva generalització de Mestalla com un camp racista. "¿On és Netflix?", es va preguntar la Curva Mestalla a l’inici d’un partit en què la megafonia va demanar el suport de "la millor afició del món".

Però la tensió es podia tallar. Cada vegada que el fons d’animació cantava "madridista el que no boti" s’unia tot un estadi que tremolava. "El València, contra els insults i la violència" sortia als marcadors. Vinícius va reclamar una segona falta en el minut 7. "¡Que tonto ets!", es va sentir a l’uníson a la grada. El futbol no importava, bàsicament perquè no passava res, fins al minut 23.

La tranquil·litat es va trencar quan Vinícius va reclamar una falta al caire de l’àrea no decretada per Gil Manzano. Va donar un cop de puny a terra just al costat del sector d’animació. Va haver d’intervenir Bellingham per tranquil·litzar el brasiler. Poc després es va avançar el València davant un Reial Madrid que estava desconnectat. Centrada de Foulquier –previ robatori a Vinícius- al segon pal, rematada fallida de Fran Pérez, però que Hugo Duro va fer bona amb un cop de cap.

Regal de Carvajal

Als d’Ancelotti els cremava la pilota als peus. Tot just tres minuts després, a la mitja hora de joc, Yaremchuk va fer el segon després de definir a la perfecció a l’aprofitar un regal de Carvajal. Res li sortia al Reial Madrid i menys a Vinícius, per al qual Mestalla i Baraja van demanar una groga per una dura entrada a Pepelu. Una altra vegada teràpia de grup per al brasiler, sobreexcitat en els gestos, però inert en el joc. Mosquera, del València; i Camavinga, dels seus, van anar a parlar amb ell.

Fins que en el descompte de la primera part va trobar en una planta enfiladissa una via de llum. Carvajal va posar una pilota que Vinícius va portar fins al gol després d’aprofitar-se d’una mala intervenció de Mamardashvili. El brasiler va aprofitar el 2-1 per guarir-se. Es va girar des del centre del camp, puny en alt per a dedicar-li el gol a la grada que l’havia perseguit verbalment.

El gol podia canviar per complet un partit que va arribar al descans en un diluvi. La pluja va apaivagar temporalment Mestalla, que va veure com els papers es canviaven. En la segona part era al València al que li costava sortir amb la pilota jugada, fins al punt de regalar-la. Reposats dels dubtes, els locals van tenir una gran ocasió de Diego López per matar el partit.

Abans havia pogut empatar Bellingham. Mentrestant, Vinícius era domat per Foulquier. Vinícius va acabar veient la groga en el 71, per una entrada sobre Guillamón. Just abans de la segona finestra de canvis del Reial Madrid. Ancelotti va decidir mantenir-lo al camp i va encertar. Perquè amb prou feines uns minuts després va marcar l’empat. Va embogir, amb una celebració per tot el camp.

Sense estar bé en les seves tasques, el brasiler havia aconseguit igualar la contesa més complicada. Vini es va sortir amb la seva davant un València que ho va intentar fins al final. Gil Manzano, que no havia tingut gairebé protagonisme, va anul·lar un gol al Reial Madrid per estar fora de temps d’una manera que no van entendre els madridistes. Van protestar amb ardor i Bellingham se’n va emportar la pitjor part amb una vermella directa.