Vinícius torna a territori hostil

La denúncia d’insults al brasiler a Mestalla va originar un gran enrenou i el càstig més dur a un club amb el tancament d’una grada per tres partits. «S’ha treballat molt poc perquè no torni a passar», diu Josep Granados, de SOS Racisme.

Vinícius torna a territori hostil

jordi grífol

3
Es llegeix en minuts
Jordi Grífol

Vinícius torna a Mestalla nou mesos després. A l’estadi del València, el futbolista del Reial Madrid va rebre insults i càntics racistes per part d’uns aficionats, fins que se’n va atipar i els va assenyalar. El cas va adquirir una atenció mediàtica com mai abans i el València CF va rebre el càstig més dur fins ara. El Comitè de Competició va sancionar l’entitat valencianista amb el tancament parcial de la grada durant tres partits i una multa econòmica de 45.000 euros. A les portes de la tornada del brasiler a València avui (21.00 h, Movistar+), els experts coincideixen: ha canviat poc o gens.

"El que necessitem és més acció per part de la Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància en l’Esport, perquè hi ha molts camps de futbol que no tenen l’atenció mediàtica que es va prestar a Vinícius, però els fets es produeixen igual", assegura Esteban Ibarra, que és president de Movimiento contra la Intolerancia.

Aplicar la legislació vigent

Abans de visitar Mestalla, s’havien registrat nou denúncies per insults racistes a l’astre brasiler, de les quals només es van concretar dues condemnes. Altres futbolistes negres com Iñaki Williams –el seu cas a l’estadi de l’Espanyol va ser el primer amb judici– també han patit vexacions. Segons Ibarra, es tracta d’aplicar la llei: "La legislació vigent és molt contundent al respecte, el que han de fer és aplicar-la i amb rigor".

"S’ha treballat molt poc perquè això no torni a passar", diu Josep Granados, advocat especialista en drets humans i membre de SOS Racisme. "No hi ha hagut una posada en comú dels dos clubs entre si ni amb LaLiga. Aquest es podria haver convertit en un partit de reivindicació antiracista. La rivalitat pot existir, però el racisme hauria de ser una línia vermella" .

Alberto del Campo Tejedor, catedràtic d’Antropologia Social a la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla, lamenta els pocs avenços que s’han fet: "A Espanya s’ha avançat poc perquè no s’ha fet res. Les accions directes i la persecució i expulsió de les persones violentes tenen el seu efecte, però no n’hi ha prou. Hi ha federacions que s’ho han pres més seriosament i han avançat més, donant cursos a jugadors i entrenadors, fent congressos...".

Vinícius, en ocasions desafiador, ha rebut hostilitats a la majoria d’estadis de Primera Divisió. "El cas de Vinícius té elements específics. El caldo de cultiu generat per l’ascens de l’extrema dreta a tot Europa, la sensació de favoritisme cap als dos equips grans i que alguns comportaments del jugador resulten ofensius per a les altres aficions", analitza Tejedor.

"L’èxit de Vinícius desperta l’odi de molta gent. La persona racista té estereotipada la persona negra com el subjecte passiu, i veu com Vinícius fa gols i a sobre es posa a ballar", explica des del prisma antropològic. "A més, en el futbol hi ha una normalització de la violència verbal i des de sempre ha sigut un espai de permissivitat on afloren els odis a certes minories". "Evidentment, això no justifica el racisme, que cal perseguir-lo i no pot sortir impune", afegeix.

Jugadors poc solidaris

Notícies relacionades

"Els jugadors, com a col·lectiu de treballadors, tenen una resposta molt poc solidària amb els seus companys no blancs que pateixen racisme. Són referents per als joves, si donessin una resposta contundent als casos de racisme, es donaria una imatge molt positiva", planteja Josep Granados.

Amb la tornada de Vinícius a Mestalla, Netflix volia posar càmeres a l’estadi a l’estar produint un documental sobre el futbolista. El València els ha denegat l’accés, al·legant protegir-se d’un relat que no s’ajusti a la realitat. "És increïble que no permetin entrada d’un mitjà de comunicació. Haurien d’obrir-los les portes i treballar perquè l’afició del València doni una imatge diferent de la que va donar fa un any", conclou Granados.