Xavi abraça el resultadisme

El cap de setmana del Barça va començar amb patiment, però va acabar bé gràcies al penal de Lewandowski en el temps afegit que li va donar un triomf valuós a Vigo. Més encara perquè el Madrid va empatar ahir a Vallecas, pendent ara del Girona a Bilbao. I dimecres, torna la Champions.

Xavi abraça el resultadisme

MARCoS LÓPEZ

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

A Xavi els números del Barça li surten. ¿El futbol? Això no tant. Però al tècnic, "més tranquil", com ell mateix confessa cada vegada que li pregunten per la seva decisió d’anar-se’n al juny, però quedar-se al gener, tampoc sembla preocupar-li ara massa aquest aspecte. A més, el Madrid va ensopegar ahir a Vallecas (1-1), per la qual cosa li va retallar dos punts i dona més valor encara al penal anotat per Lewandowski.

El tècnic va sostenir a Vigo que el seu equip va jugar bé, tot i que sense encert "en l’últim terç" del camp, i que "ha millorat respecte a Granada", malgrat que va necessitar aquest penal en el temps afegit –llançat en dues ocasions pel davanter polonès perquè Guaita es va avançar de manera il·legal en la primera– per derrotar el Celta. Xavi va venir per buscar l’excel·lència en el joc, convençut que la Lliga obtinguda la temporada passada donaria una empenta de calma al seu equip.

Disfressa de supervivència

Però a poc a poc, ha anat disminuint el nivell d’exigència fins a refugiar-se ara només en els números, portaveu com és el tècnic d’un discurs tant sorprenent com contradictori amb el que havia defensat a l’inici del seu projecte. Xavi ha agafat la disfressa de supervivència, emparada en els resultats, que arriben com a conseqüència, segons va repetir fins i tot en un parell d’ocasions, perquè els seus jugadors s’han alliberat al saber que ell se n’anirà. El tècnic mira amb certa complaença el que passa a la gespa, posant el focus només en les estadístiques, convençut com està que el Barça està jugant molt millor.

El Barcelona, capaç com ha estat d’assentar-se amb fermesa a la zona Champions i pendent, a més, de retallar-li –com ja ha fet amb el Madrid– també punts al Girona, el segon classificat, si falla avui a San Mamés contra l’Athletic, abraça el resultadisme amb passió, sabent que està en el compte enrere, i per voluntat pròpia, cap a la seva inevitable sortida de la banqueta. "Em van passar unes dades del Big Data que deien que seríem líders si aprofitéssim tot el que generem. Ens falta clarividència", precisa el tècnic del Barça. "Per això vaig prendre la decisió. I des de la decisió, 10 punts de 12 i l’equip crec que ha fet un pas endavant. Està sortint bé. L’equip està ben posicionat, bé en la defensa...", va argumentar Xavi a DAZN presumint d’haver encertat, i de ple, quan va anunciar, just després del 3-5 del Vila-real a Montjuïc, que abandonava el seu càrrec a final de temporada.

De problema a solució

Notícies relacionades

L’entrenador blaugrana va entendre que llavors era el problema i ara avança que s’ha convertit en la solució. L’entrenador no va voler, però, analitzar com havien arribat aquests 10 punts de 12 que avalen la seva renúncia. No es va aturar tampoc en un diagnòstic futbolístic sobre les dificultats que va tenir per derrotar l’Osasuna, que ocupa l’onzena posició a la Lliga: 1-0 a Montjuïc gràcies a un gol salvador de Vitor Roque, i l’equip navarrès que jugava amb 10 des del minut 67.

I fins al triomf més còmode d’aquesta miniratxa (1-3 a l’Alabès, dotzè classificat) es va consolidar per un exercici d’eficàcia: vuit xuts, cinc a porteria, tres gols. Al contrari que el conjunt basc: 13 xuts, dos a porta, un gol. I Xavi va passar per sobre de l’empat a casa contra el Granada, penúltim a la Lliga, l’únic esborrall (3-3) en aquesta ratxa que ha promogut la seva decisió. A Montjuïc l’equip andalús va rematar tant (11 xuts) com els blaugrana. El tècnic va admetre, això sí, que a Balaídos li va tocar viure "un partit lleig", que li va proporcionar "una victòria agònica" contra el Celta, ubicat en la dissetena posició del campionat. Però Xavi veu una substancial millora en el seu Barça, que viurà dimecres una cita decisiva per trobar aire a Europa contra el Nàpols, un campió també en crisi.