EL RETORN AL PALAU BLAUGRANA

El pausat retorn de Ricky al Barça

El base del Masnou comença avui a entrenar-se amb l’equip de Roger Grimau per mesurar les seves forces després de confessar que sent que ha millorat dels seus problemes de salut mental.

El pausat retorn de Ricky al Barça

ALBERT GUASCH

4
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Ricky Rubio tornarà al bàsquet després dels seus problemes de salut mental i ha demanat al Barça que li permeti entrenar-se amb l’equip que dirigeix Roger Grimau. El club barcelonista ha accedit de seguida. De moment això no significa que fitxi per l’entitat blaugrana de manera immediata. Segurament, serà una qüestió de temps. El base del Masnou, de 33 anys, va emetre ahir un comunicat informant que la seva situació mental ha millorat i que se sent capaç de reprendre pausadament la seva professió. Aquests problemes el van portar a donar per tancada la seva etapa a l’NBA a principis de gener –els Cleveland Cavaliers van ser la seva última franquícia– i mudar-se de tornada a Catalunya després de 12 temporades als Estats Units.

"Ha arribat el moment d’entrar en la fase final de la meva recuperació. Fa unes setmanes que hi dono voltes i, després d’altres tantes treballant ment i cos, em veig amb ganes i força de veure com reacciono amb una pilota a les mans", va escriure Ricky en un missatge ple de cautela en català i castellà a les xarxes socials.

Bona relació amb Grimau

"Li he demanat al Barça si podria, sense cap compromís ni interrompre els seus plans de temporada, entrenar-me amb ells. Els vull agrair la seva ajuda i comprensió amb la meva situació", va afegir. S’ha de destacar la bona relació que Ricky manté amb Grimau i alguns dels jugadors de la plantilla blaugrana, i també amb el director general de la secció, Juan Carlos Navarro, que va ser company seu durant els seus dos anys al Barça.

Per exemple, amb Àlex Abrines, que de seguida va reaccionar amb un missatge d’ajuda. "T’ajudarem en el que necessitis", va dir el mallorquí, que també va travessar problemes de salut mental coincidint amb la seva etapa a l’NBA. El primer entrenament de Ricky al Palau Blaugrana serà avui mateix.

Després del comunicat, Rubio va penjar una paraula en japonès: "Nankurunaisa". És un terme que funciona com un mantra, que protegeix la ment i centra la persona en el camí. Significa que tot estarà bé i convida a afrontar la vida amb optimisme. Que cada dia surt el sol, en resum.

Ricky va vestir la samarreta del Barça, que té els drets del jugador a Europa, durant dues temporades, entre el 2009 i el 2011. El 2010 va conquerir l’Eurolliga de París, la segona en la història de la secció. Aquell dia va aixecar el trofeu l’actual entrenador del Barça.

Si acaba per incorporar-se a l’equip de Grimau seria convenient decidir-se abans del 7 de febrer, que és quan tanca el mercat de fitxatges de l’Eurolliga. També hi ha la possibilitat que ho faci més tard i seria per disputar només la Lliga Endesa i, potser, la Copa del Rei.

Deixar enrere el turment

Falta veure l’estat físic en què es troba el base del Masnou, que resideix en l’actualitat a Tiana amb la seva parella i el seu fill, Liam, de quatre anys. No juga al bàsquet competitiu des de l’estiu, quan va abandonar la concentració de la selecció espanyola abans que comencés el Mundial per culpa de les seves malalties mentals.

De fet, a l’anunciar el seu adeu a l’NBA, renunciant a un contracte d’11,5 milions de dòlars per dues temporades, Rubio va exposar el turment que havia passat i del qual s’estava deslliurant a poc a poc. "El 30 de juliol va ser una de les nits més dures de la meva vida. La ment se me’n va anar a un lloc fosc. En certa manera sabia que anava en aquesta direcció, però mai vaig pensar que no estava sota control de la situació. L’endemà vaig decidir deixar la meva carrera professional", va explicar.

També va dir: "Estic orgullós de dir que estic millor i millorant cada dia". Ara entra en una nova fase de recuperació i passa per tornar a botar una pilota al Palau, una cosa que sempre se li ha donat extremadament bé.

Notícies relacionades

D’aquest tema va parlar en una entrevista apareguda ahir mateix a The Athletic. "Tinc esgarrifances pensant en els dies en què tot era fosc. Hi havia una cosa que m’ennuvolava la ment, que no podia superar. Ara estic molt millor amb l’ajuda que necessitava rebre, i m’estic reconstruint de dins cap enfora, i no de fora cap endins", va manifestar el base internacional.

Sobre la seva tornada a les pistes de bàsquet, Ricky es declara esperançat. "Vull veure si em trobo millor, sé que serà tot diferent. Primer, pensaré en mi. Encara em trobo en un procés de recuperació, he passat per un xoc molt gran. Però sé que el bàsquet és una part molt gran del que soc", va dir.

Temes:

Ricky Rubio