EL PARTIT DE MONTJUÏC

"Em queda menys temps que més"

El Barça reapareix a la seva casa de lloguer 38 dies després sense haver reparat la irregularitat del seu joc. Xavi no se sent qüestionat, però assumeix que la seva permanència a la banqueta serà curta pels precedents dels seus antecessors

"Em queda menys temps que més"

JOAN DOMÈNECH

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de 38 dies d’espera, el Barça torna a la casa llogada de Montjuïc. L’equip es va acomiadar de l’afició amb un escàs triomf sobre l’Almeria (3-2) –menys escàs i molt menys discutible que el 3-2 del Madrid al Bernabéu-, i reapareix sense haver millorat substancialment, necessitat de suport i de carinyo dels seus per seguir endavant.

El Barça de Xavi no ha millorat perquè persisteix la irregularitat en el seu joc i en els resultats. El grup torna a la muntanya després de set partits amb cinc victòries i dues derrotes que han suposat, totes dues, el comiat de dos dels títols de la temporada: el 4-1 del Madrid a la Supercopa i el 4-2 de l’Athletic a la Copa.

Derrotes que han descobert les dues cares del Barça: el vulnerable i incapaç, escàs de talent i idees, i l’orgullós i persistent que persegueix fins al final la victòria que se li va escapant. Dos títols menys que laminen la continuïtat de Xavi, la permanència del qual a la banqueta del Barça rebrota com a tema de debat. Una cosa a què no és aliè l’entrenador, pel seu coneixement de la casa (la del Camp Nou) i dels serveis de la professió.

De l’Arsenal i el Madrid

"Es parla de la meva continuïtat des del mes de juliol, des de l’amistós contra l’Arsenal; tenim urgències des del clàssic de Dallas", va comentar Xavi sense reparar que els dos partits que obrien la pretemporada eren la degustació del que vindria després. L’Arsenal va golejar el Barça per 5-3 i després el Barça va assaltar el Madrid per 3-0. D’aquella irregularitat estival procedeix la inestabilitat actual que ha soscavat la confiança general en el projecte i ha debilitat la posició de l’entrenador. Malgrat que Xavi ampliés el contracte el 13 de setembre, després de la gira, fins al 30 de juny del 2025.

"Xavi s’ha guanyat la renovació. No perquè sigui Xavi Hernández ni perquè sigui un dels millors jugadors de la història del Barça, sinó que se l’ha guanyat per la seva feina com a entrenador", va afirmar Deco per emparar l’aposta del club blaugrana. Aparentment, res ha canviat.

"Em diuen que m’oblidi de no continuar, que això és un projecte, que s’estan fent bé les coses, fins i tot parlo amb Deco de coses de la temporada vinent", va compartir ahir Xavi sobre la relació que manté amb la cúpula; és a dir, el president Joan Laporta i el director tècnic Deco. Tampoc seria descartable que aquest missatge de suport formi part del manual sobre com guardar les aparences a mesos vista d’una decisió contrària ja presa.

La data de caducitat, ja per si mateix curta tractant-se d’un entrenador del Barça, s’ha reduït. "Fa dos anys i mig que soc aquí: em queda menys temps que més, va fer broma, al·ludint a la durada dels seus predecessors. "Pep [2008-12] va estar quatre anys guanyant-ho tot; Luis Enrique tres [2014-17], guanyant, Valverde tres [2017-gener del 2020] guanyant...". La mitjana de Xavi és inferior (una Lliga i una Supercopa del novembre del 2021 al gener del 2024) i dedueix que si no es cobra alguna peça més serà acomiadat i indemnitzat.

El treball del primer minut

Notícies relacionades

"Sempre valorem les persones quan se n’han anat, i aquesta és la injustícia més gran que es comet", reflexionava Xavi de la gasiva valoració que l’entorn culer va fer dels seus predecessors. I potser es fa d’ell quan hagi marxat.

De moment, el que li incumbeix és trobar solucions per als problemes quotidians. Com el d’encaixar gols abans de complir-se el primer minut. Una circumstància que s’ha repetit tres vegades: contra el Granada, amb gol de Bryan Zaragoza; contra l’Alabès, amb gol de Samu Omorodion, i contra l’Athletic, amb gol de Guruzeta. En dos partits més (la Reial Societat i l’Unionistas de Salamanca), l’adversari va crear dues situacions de gol que no van entrar. "Hem estat parlant d’això. És un tema de concentració, però també és feina meva com a entrenador perquè no torni a passar", va acceptar Xavi.