Futbol

El comitè d’àrbitres deixarà sentir els àudios del VAR

El president del CTA, Luis Medina Cantalejo, va presentar ahir la novetat que s’estrenarà aquesta setmana i que s’aplicarà durant la segona volta.

El comitè d’àrbitres deixarà sentir els àudios del VAR

sergio r. viÑAs

2
Es llegeix en minuts
Sergio R. Viñas

La Supercopa d’Espanya estrenarà una novetat en la forma amb què els espectadors consumiran el futbol. Per primera vegada, el Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA) publicarà els àudios de les converses entre l’àrbitre de camp i el que exerceix de VAR en un partit. Només ho farà, això sí, en les jugades en què el primer d’ells acudeixi al monitor de camp per revisar una jugada, i no en altres casos.

Aquesta novetat, anunciada fa unes setmanes i que també s’aplicarà a LaLiga a partir d’aquest mateix cap de setmana, s’aplica «amb l’objecte de la transparència i també perquè es descobreixi la professionalitat amb què treballen els àrbitres», segons va explicar el president del CTA, Luis Medina Cantalejo, en un vídeo difós per la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), ens responsable del col·lectiu arbitral i de l’organització de la Supercopa.

En el passat es van mostrar algunes converses entre àrbitres de manera puntual i a posteriori –com aquell famós «tot ok, José Luis»–, però per primera vegada es farà de manera organitzada i estable. No es difondran en directe, sinó que es farà al final de cada dia en què hi hagi un o diversos partits. A la Supercopa, segons va explicar Medina, es mostraran en un programa postpartit de Movistar, tenidora dels drets de la competició, «si és que existeix alguna revisió al monitor».

¿Què se sentirà?

«El que es veurà és tot el procés de revisió de cada jugada al monitor. Des que l’àrbitre pren una decisió al camp o des que l’àrbitre de camp no veu una acció de mà o una traveta, amb la recomanació que acudeixi al monitor. Tot el que és aquest procés d’imatges i la conversa que existeix entre l’àrbitre del VOR i l’àrbitre de camp», ha explicat el màxim responsable dels àrbitres espanyols des de Riad, on avui es disputa la primera semifinal de la Supercopa d’Espanya.

Notícies relacionades

«El que volem és que hi hagi més transparència, cosa que ens demanava tothom des de fa molt temps. Què és el que parlen, què és el que oculten… No s’oculta res, ja veureu que moltes vegades serà fins i tot bastant avorrit, perquè és obvi el que estan parlant», va afegir Medina Cantalejo en la seva explicació.

Els primers àrbitres escrutats sota aquest sistema seran els que arbitrin avui la semifinal entre el Reial Madrid i l’Atlètic de Madrid. Per a aquest partit, el Comitè Tècnic d’Àrbitres ha designat Javier Alberola Rojas com a col·legiat principal i Eduardo Prieto Iglesias en el VAR. Demà serà el torn del Barça-Osasuna, dirigit per Alejandro Muñiz Ruiz i amb l’assistència de Carlos del Cerro Grande des de la sala VOR. n

Temes:

LaLiga VAR