Riquelme, president del Boca Juniors per àmplia majoria

L’exestrella de l’equip de Buenos Aires derrotala candidatura d’Andrés Ibarra, que comptava amb el suport de Javier Milei, el nou president argentí

Riquelme, president del Boca Juniors per àmplia majoria

ABEL GILBERT

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Juan Román Riquelme va posar a prova la seva condició de màxim ídol de la història de Boca Juniors, el principal equip de futbol de l’Argentina. Es va llançar a la presidència del club i va obtenir prop del 70% dels vots davant Andrés Ibarra. La contesa es va convertir en un esdeveniment més polític que esportiu. Darrere del seu rival hi havia l’expresident de Boca i l’Argentina, el dretà Mauricio Macri, amb qui Riquelme mai es va avenir en els seus temps de jugador. L’aversió va ser mútua, com li passava a Macri amb Diego Maradona.

El duel entre l’exjugador i el magnat va despertar passions i una atenció desmesurada. Macri va arrossegar l’ultradretà Javier Milei a la disputa. El president de l’Argentina va anar a votar per Ibarra i va exhibir a les xarxes socials una foto de la seva infantesa amb la samarreta blava i or com a prova del seu amor als colors de "la meitat més un" dels seguidors d’aquest país. El suport no va fer efecte, fins al punt que una setmana abans d’assumir la direcció de l’Estat, Milei va sentir les primeres esbroncades per qüestions alienes, en part, al seu Govern.

"Quina vergonya veure imatges de senyors que diuen ser seguidors de Boca, quan en realitat són uns perfectes maleducats i no espontanis, insultant el president de la República en comptes de celebrar que vagi a votar pel futur del nostre estimat club", es va lamentar Macri al seu compte d’X. El multimilionari es va abstenir de ser un dels 44.000 socis que van participar dels comicis i van coronar Román com a nou president fins al 2027. Se’n va anar abans a l’Aràbia Saudita. No només es va tractar d’un triomf de l’exjugador del Barça i Vila-real, i de la selecció albiceleste. La derrota de Macri arrossega el seu projecte de crear societats anònimes esportives. El que Riquelme va anomenar la privatització del futbol.

Un càrrec de transcendència

Riquelme va rebre un suport inequívoc dels socis, que el van acompanyar al ritme de "soy bostero (per la bosta, excrements de bestiar), es un sentimiento, no puedo parar". L’actual vicepresident de Boca va assegurar que mai va tenir dubtes de la seva victòria. Les últimes setmanes va encapçalar mobilitzacions de fort contingut polític davant els obstacles que col·locaven els seus adversaris en la justícia. "La gent m’estima molt i jo al seguidor l’estimo molt. Soc un més, moriré bostero. És un dia per disfrutar. Estem agraïts al seguidor perquè va estar plovent molt, i molts van tenir problemes per sortir de casa", va valorar Riquelme, agraït.

"El triomf polític és tan gran per a Riquelme que transcendeix les fronteres de Boca. Els més arriscats comencen a veure’l com un candidat possible per a la intendència (la comuna de Buenos Aires) de Tigre, la seva ciutat. Sona precipitat. Tot i que també és cert que ser president de Boca significa tenir una enorme rellevància nacional. De fet, aquest espai va servir com a trampolí per a una innombrable quantitat de dirigents al mapa polític de l’Argentina", va dir el diari La Nación. Va assegurar al seu torn que la decisió de l’exjugador de competir per aquest càrrec va obeir a l’intent de Macri de voler tornar a agafar les regnes del club que va encapçalar des de mitjans dels 90 fins al 2006.

Notícies relacionades

Ja com a president electe, Riquelme va sortir en defensa de la continuïtat de La Bombonera, el mític estadi que Macri volia deixar enrere a partir de la construcció d’un nou coliseu, amb més capacitat i millor tecnologia: "Tenim il·lusió que el seguidor continuï venint i trepitjant el terreny de joc on van jugar Rojitas (Ángel Clemente Rojas), (Diego) Maradona, (Leo) Messi, (Martín) Palermo, (Marcelo) Delgado... Els seguidors no ens ho podem perdre, entrar a l’estadi és meravellós".

Ibarra va reconèixer la derrota a les urnes: "El resultat és irreversible. Els guanyadors han de dirigir Boca els pròxims anys. Els demano als socis i als guanyadors que Boca ha d’estar per damunt de tot i de tothom, i els valors que hem de continuar mantenint amb la transparència i el treball en equip. Hem de recuperar el club. La família de Boca Juniors no pot tornar a dividir-se".