Un Barça "emprenyat"

Xavi va reiterar a Anvers que el seu equip va jugar millor que el Girona tot i que el resultat s’obstinés a mostrar el contrari. Avui hi ha una bona ocasió per rebaixar el mosqueig.

Un Barça "emprenyat"

JOAN doMÈNECH

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La figura del català "emprenyat" pot traslladar-se al futbol. Els jugadors del Barça estan enfadats després d’haver perdut contra el Girona. La reacció natural després de cada derrota. Estan enfadats, a més, perquè ha sigut més dolorosa que d’altres. Cou encara, i courà, a l’haver-hi un sentiment generalitzat al vestidor que van merèixer guanyar aquest duel que era tan transcendent en les formes com en el fons.

I van perdre els dos partits. El primer, l’important, ho certifica, sense pal·liatius, el resultat: 2-4. L’altre es desprèn de l’opinió publicada: el Girona va guanyar la comparació de l’estil, del gust, del relat, manejant millor tots els conceptes del joc, inclòs el de l’eficàcia a l’àrea. L’anomenada "contundència defensiva" per no concedir facilitats al rival i la "contundència ofensiva" per aprofitar les ocasions de gol creades és l’única batalla que Xavi concedeix a l’adversari. Com si fos menor.

"Emprenyat" està el Barça per afrontar l’últim partit de la lligueta. Però menys "emprenyat" –el terme que va utilitzar Xavi a Anvers– que l’any passat i l’anterior, quan arribava a la sisena jornada de la Champions, a més d’enfadat, avergonyit i eliminat de la competició. En aquesta ocasió, mentre va construint un Barça gran, en aquest procés en el qual també es va refugiar Xavi per explicar l’ensopegada amb el Girona, l’equip es presenta relaxat i amb les mans a les butxaques. Sense xiular, que, queda dit, ningú està content allà dins. Ni fora. Hi ha molts culers "emprenyats" al carrer.

Liderat gairebé assegurat

És, segurament, l’últim partit de la temporada que pot atendre el Barça amb un punt de distensió, sense el morro frunzit. La classificació per a vuitens està assegurada i el primer lloc gairebé blindat tret d’una catàstrofe inimaginable que requereix encaixar una golejada davant l’Anvers, que només ha marcat tres gols en la lligueta, combinada amb una altra del Xakhtar sobre el Porto a Portugal. Els dos conjunts es juguen la segona plaça. A la tornada de Bèlgica s’acaben les cites relaxades. Només hi haurà eliminatòries i un dur trajecte a la Lliga per sufragar el desavantatge respecte al Girona i al Madrid.

Xavi va insistir en la mateixa valoració que va efectuar després del derbi de diumenge. Conservava la mateixa impressió. "És un partit que domines, que el tens a les teves mans, que ets millor que el Girona i jugues millor que el Girona", valorava, comparant-ho amb el disputat davant el Madrid, també saldat amb derrota (1-2). Ningú llavors, ni els cenacles merengues, van atribuir el triomf futbolístic a l’onze de Carlo Ancelotti, però sí se li ha concedit aquest honor al Girona de Míchel. El gran defecte del Barça, el llast permanent de l’equip aquesta temporada, segons Xavi, va ser i continua sent "la falta de contundència a les àrees". Només va sobrar contundència davant l’Anvers, a qui se li va endossar un 5-0.

El perfil distès del Barça a Anvers, irritat com està, s’observarà en l’alineació. Xavi donarà descans als jugadors més carregats de minuts, però es va emportar tota la plantilla, en una modificació de la convocatòria que va cridar l’atenció. El club va facilitar dilluns a la tarda una llista de 21 futbolistes, en la qual no hi havia Ronald Araujo, Ilkay Gündogan, Frenkie de Jong ni Robert Lewandowski. Ahir al matí, abans de viatjar, van aparèixer els noms d’Araujo, Gündogan i Lewandowski, no així el de De Jong, afligit de febre. No han desaparegut de la relació els sis joves del filial expectants per disfrutar d’una oportunitat: els defenses Fort i Cubarsí, els centrecampistes Casadó i Garrido i els davanters Alarcón i Guiu.

Notícies relacionades

Xavi va explicar que l’ampliació es va deure al canvi d’itinerari del viatge segons el qual l’equip havia de passar dues nits i tres dies a Bèlgica. Els dos dies de festa després de la victòria davant l’Atlètic s’han canviat per una sessió major de convivències a Bèlgica.

"Ho hem parlat i consensuat amb el president, amb Deco i amb els jugadors", va dir el tècnic, ressaltant la voluntat d’esmena de l’equip amb el treball grupal dels entrenaments (dijous hi haurà una sessió a Bèlgica), xerrades i vídeos durant l’estada a la recerca de solucions per superar moments tan delicats. Que no ho són tant, convençut Xavi que l’equip no està tan malament. "No tanquem els partits", va insistir, limitant la inconsistència de l’equip al seu mal rendiment a les àrees.

Sorteig de Copa

El Barça visitarà el Barbastre, de Segona RFEF, segons va oferir el sorteig celebrat ahir corresponent als setzens de final de la Copa del Rei. El Girona, per la seva banda, s’enfrontarà a l’Elx i l’Espanyol rebrà el Getafe. Els partits es disputaran el 6 i el 7 de gener. El Reial Madrid visitarà l’Arandina. El Barbastre va eliminar la Ponferradina en la primera ronda del torneig i l’Almeria, en una eliminatòria històrica per al club aragonès que mai havia jugat amb un Primera. Altres enfrontaments són: Lugo-Atlètic; Màlaga - Reial Societat; Unionistas de Salamanca - Vila-real; Burgos-Mallorca; Tenerife - Las Palmas; Racing de Ferrol - Sevilla; Osca - Rayo V; Amorebieta-Celta; Cartagena-València; Eibar - Athletic Club; Alabès-Betis.