Rahm, el golfista dels 550 milions

La Superlliga saudita ha convençut el jugador basc amb el contracte més alt de la història de l’esport. L’actual número 3 del rànquing mundial i campió del Masters afirma que la seva decisió no té només a veure amb els diners.

Rahm, el golfista dels 550 milions

EFE

5
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

Jon Rahm, el vigent campió del Masters d’Augusta i número tres del rànquing mundial, ha fet oficial que accepta la multimilionària oferta de la Superlliga saudita de golf, el LIV, firmant el contracte més alt de la història de l’esport. "Com podeu veure tots ja és oficial. Després de tots els rumors, alguns eren certs, oficialment m’uneixo a LIV Golf. No ha sigut una decisió fàcil. És divertit jugar per alguna cosa més que per tu mateix. LIV Golf ha portat una cosa fresca i nova, és una cosa que m’emociona. No puc comentar res dels detalls, és un negoci privat i es mantindrà en privat. Ha sigut una gran oferta. Els diners són genials, però el que he dit abans és cert, no jugo a golf per diners, sinó per l’amor al joc. Però com a marit i pare he d’aprofitar l’oportunitat. Hi ha altres motivacions: ser part d’un equip, ser capità, liderar els meus companys... És especial. Tant de bo alguns nens en el futur creixin sent aficionats del meu equip com jo he crescut sent de l’Athletic de Bilbao. Ningú ens força a fer això, és la nostra decisió. He tingut una gran plataforma en el PGA Tour i sempre estaré agraït. Si tot va bé, en el futur encara vull seguir en aquesta plataforma. Sé que aquí escolten els jugadors, espero poder tenir converses i donar la meva opinió perquè hi hagi canvis per a millor. El meu objectiu és fer créixer al golf", va dir Rahm al confirmar el seu desembarcament en la Superlliga. Aquestes són les claus del contracte que convertirà el de Barrika en l’esportista més ben pagat de la història.

Les xifres.

Rahm firmarà un acord per 550 milions d’euros que el mantindrà vinculat al LIV Golf fins a finals del 2029. Cinc anys en què el basc es convertirà en la imatge del circuit saudita. Rahm deixava clar que era la raó fonamental però no l’única: "L’únic que és millor que el llegat i la història és ser un pioner. Qui crea un llegat de què la gent parlarà en el futur. Sigui com sigui d’ambiciós, tenim aquesta oportunitat. El que m’oferien mereixia córrer aquest risc. La innovació, la diferència. Ser part d’un equip, ser propietari i capità. Quan creixia jugant a golf això no era una oportunitat. Ara sí que ho és i és excitant per a mi. Espero poder impactar en alguna cosa".

L’agent.

Steve Loy és l’agent de Jon i l’home decisiu en l’operació. Loy coneix les claus de la negociació i les persones que són a l’altra banda de la taula perquè també és l’agent de Phil Mickelson, bon amic de Rahm que juga en el LIV Golf des de la inauguració del circuit el 2022. Fa setmanes que Loy negociava la incorporació del golfista espanyol a la Superlliga.

El canvi de postura.

Rahm ha passat de ser el més ferm defensor del PGA Tour a convertir-se en el fitxatge estrella del LIV Golf. Pel mig hi ha hagut un canvi que té a veure amb les maniobres que han fet els dirigents del PGA Tour, entre qui destacava l’home més vinculat a Rahm, el comissionat Jay Monahan. Mentre el basc donava la cara pel circuit clàssic, s’estaven portant a terme negociacions entre aquests i el LIV Golf per arribar a una fusió. Una cosa que hauria molestat Rahm. A això es referia el basc a FOX News a l’explicar la seva decisió: "Espero que el PGA Tour compleixi el que va dir que compliria en aquests temps de canvis. Espero que aconsegueixin l’objectiu que busquen. Tenen gent que ha passat molt temps en reunions com Cantlay, Tiger i Rory. Espero que tinguin molta sort. Això no ha sigut una cosa personal amb ells, ha sigut una decisió pel meu bé i el de la meva família. Espero que les meves relacions amb ells no canviïn. Espero el millor per al futur. El que sigui que faci el golf millor... Ja ho vaig dir. Almenys a Espanya vull deixar-lo millor que me’l vaig trobar. Ja ho va fer Seve [Ballesteros], i tant de bo ho pugui fer jo. Tant de bo poder resoldre alguns problemes de la competició. M’agradaria pensar que Seve em recolzaria. Ell era un home ambiciós i molt carismàtic. Crec que em recolzaria en això per complir els meus objectius. Espero poder fer ni que sigui la meitat del que ell va fer".

Capità dels Fireballs.

El format del LIV permet competir individualment i per equips amb borses de 20 milions per torneig, sent de 14 la de l’equip campió i 20 més per al guanyador de la classificació anual individual. Els fields són de 48 jugadors amb tornejos a tres voltes (54 forats). Rahm entrarà en el circuit com a capità d’un equip i tot apunta que pot acabar-ho sent dels Fireballs, l’equip que fins ara capitanejava Sergio García. Així hi haurà un equip 100% espanyol, juntament amb Sergio García, Eugenio Chacarra i David Puig.

Els ‘majors’, fins al 2027.

La idea de Rahm és poder continuar jugant els tornejos grans del circuit clàssic, com a mínim fins al 2027. Tot i que s’ha guanyat el dret, com a guanyador, de jugar a Augusta de per vida i a l’US Open fins al 2031. En cas que no s’arribi a un acord de fusió entre PGA i LIV, haurà d’esperar a conèixer les sancions que li suposarà afiliar-se a la Superlliga, cosa que podria deixar-lo fora de la Ryder Cup. Sobre això, Rahm ha dit: "Vull mantenir les meves targetes si em deixen. Amb la llibertat que em dona el LIV podria jugar en aquests circuits. Hi ha tornejos del PGA que m’agradaria jugar si la meva agenda m’ho permet. He explicat moltes vegades el que significa la Ryder Cup per a mi".

Notícies relacionades

Els jugadors, accionistes.

La idea que es negocia entre el PGA Tour i el Fons d’Inversió Pública de l’Aràbia Saudita (PIF) és poder fusionar-se en una entitat amb ànim de lucre que els saudites dotarien d’ingressos, repartint accions entre els jugadors com a forma de distribució dels beneficis. Un model que mai s’havia donat fins ara i que sembla que satisfà per igual totes les parts. Així mateix, també s’ha parlat d’altres inversors que estarien interessats com Endeavor i el Fenway Sports Group si la PGA Tour decideix finalment no firmar amb els saudites.