Buscant fer ple a Las Vegas

Les semifinals Pacers-Bucks i Lakers-Pelicans determinaran els finalistes de la competició acabada d’estrenar. El nou torneig ha apujat la competitivitat de la Lliga nord-americana i ha millorat les audiències televisives després d’un lent degoteig a la baixa que el torneig vol revertir.

Buscant fer ple a Las Vegas

luis mendiola

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

L’NBA ha aconseguit l’objectiu. La Copa, el nou torneig que ha estrenat aquesta temporada, ha sigut un èxit en molts sentits: en espectacle, emoció i, com pretenia el comissionat Adam Silver, també en audiència. Ara només queda rematar-ho fent ple a Las Vegas, on els quatre equips que han aconseguit plaça disputaran el títol. Els Pacers i els Bucks s’enfrontaran aquesta pròxima matinada en la primera semifinal (23.00 hores) i els Pelicans i els Lakers, en la segona (03.00 hores) per mirar d’obrir-se pas cap a la final que es disputarà la matinada de dissabte a diumenge (02.30 hores) i que premiarà el guanyador amb un trofeu de gairebé 16 quilos de pes i 58 centímetres d’alt, dissenyat per Tiffany i elaborat amb plata recoberta amb or de 24 quirats.

Com en tot bon torneig de Copa, l’In-season Tournament arriba a la seva fase decisiva després de deixar algunes sorpreses pel camí. L’eliminació del campió, Denver Nuggets, en la primera fase, i dels sòlids Celtics, o la irrupció dels Pelicans, protagonistes de la gran sorpresa després de superar en la fase de grups els Nuggets, els Mavericks de Doncic i els Clippers, i els Kings en quarts de final. El que estarà garantit és el showtime i la presència d’algunes de les grans estrelles del campionat.

Els Lakers, els últims d’aconseguir la seva classificació, ho han fet sobretot gràcies al talent del seu líder LeBron James, autor de 31 punts en el triomf contra els Suns (106-103), més motivat que mai als 39 anys i decidit a inscriure el seu nom com el primer d’aixecar el nou trofeu, al costat d’un enorme Anthony Davis. Igual ambició o més destil·len els Pelicans amb Zion Williamson i Brandom Ingram, els Bucks de Giannis Antetokounmpo o Dame Lillard (ahir van derrotar per els Knicks per 146-122 amb 28 triples) i els Indiana Pacers d’un Tyrese Halliburton camí de l’estrellat i de Miles Turner.

"Tenim alguns dels millors competidors del món, si tenim l’oportunitat de competir per alguna cosa, per algun incentiu, hi serem", explica LeBron sobre el desig que el mou a ell i als seus companys. "Tenim l’oportunitat de jugar en un gran escenari, així que ningú ho dubti, sortirem a lluitar". També Dame Lillard, el gran fitxatge d’aquest estiu a Milwaukee, promet batalla: "No ens conformem amb arribar a Las Vegas, l’objectiu és guanyar".

Enganxar els aficionats

L’èxit de la Copa ideada per l’NBA és indiscutible. Les audiències en la primera part de la Lliga i l’assistència als pavellons, amb una competició sobrecarregada de partits i amb els play-off molt lluny en l’horitzó, havien anat caient lentament sense remissió. Després d’estudiar-ho, l’NBA va decidir provar amb el nou format per augmentar l’interès.

La introducció del trofeu, amb la referència dels tornejos a Europa i de la final four de la NCAA com a inspiració, l’ha encertat de ple. La mitjana de partits aquesta temporada ha superat d’un 26% les xifres de fa un any i el duel entre els Kings i els Warriors del 28 de novembre va estar per sobre dels 2 milions d’espectadors de mitjana, xifra que convida a l’optimisme.

Pas endavant

Notícies relacionades

També en l’àmbit competitiu el campionat ha fet un pas endavant, amb alguns partits amb un nivell de tensió propi dels play-off, com el Warriors-Timberwolves, en què Draymond Green va acabar expulsat per agafar pel coll Rudy Gobert durant uns quants segons. L’explicació és que els resultats no només serveixen per lluitar per una plaça en el torneig de Las Vegas, sinó que també computen per definir les posicions de la Lliga.

La seu escollida per disputar el torneig respon a una altra raó. Fa temps que l’NBA flirteja amb la idea d’establir-se a Las Vegas. Però alhora compta amb un avantatge que incentiva els jugadors. Cada un dels integrants i el tècnic de l’equip que guanyi el títol s’emportarà mig milió de dòlars. Dos-cents mil en el cas del finalista. I segons les normes fiscals de l’estat de Nevada aquesta quantitat serà lliure d’impostos.