El quiròfan amenaça Ter Stegen

El porter alemany pot quedar fora de combat per un temps, entre dos i tres mesos, si decideix operar-se de l’esquena. La pèssima notícia per a Xavi, en cas que es confirmi, queda en part mitigada per la brillant irrupció d’Iñaki Peña.

El quiròfan amenaça Ter Stegen

Jordi Cotrina

4
Es llegeix en minuts
JOAN DoMÈNECH

El degoteig de lesions d’homes clau no s’atura en el Barça. Marc André ter Stegen fa dies que és a la infermeria i corre el risc de ser operat, de manera que estaria entre dos i tres mesos fora de l’equip. Club i jugador ultimen la recerca d’un especialista en lesions d’esquena que emeti un dictamen definitiu sobre un contratemps envoltat de misteri.

Ter Stegen ha esgotat les últimes sessions de recuperació per evitar l’entrada al quiròfan, ja que el dolor a la zona lumbar no desapareix. És la tercera setmana en què no pot exercitar-se amb normalitat, des que va haver de parar en la concentració de la selecció alemanya. Va tornar anticipadament a Barcelona el 17 de novembre, impedit com estava per a qualsevol activitat, segons va dir Julian Nagelsmann, el seleccionador, i no ha reaparegut.

Infiltracions i analgèsics

De moment el porter s’ha perdut tres partits, i la seva absència no s’ha notat. Iñaki Peña ha defensat el marc blaugrana amb eficàcia. Ha encaixat dos gols, però n’ha evitat molts més i s’ha revelat com un element valuós perquè el Barça empatés a Vallecas –no va tenir gens de feina excepte el xut d’Unai López–, vencés el Porto –va desbaratar diverses ocasions lusitanes– i superés l’Atlètic gràcies al vol a l’escaire per desviar la falta de Memphis Depay.

La lesió de Ter Stegen està localitzada en una vèrtebra i no ha sigut producte d’un traumatisme, sinó que el seu origen és degeneratiu. Ni les infiltracions ni els analgèsics han alleujat el dolor que sent en aquesta zona. El club va emetre una nota el 24 de novembre en què va manifestar que patia «una lumbàlgia».

«El Marc no fa net», va dir Xavi Hernández en una catalanada per aclarir que el porter no supera les molèsties que el turmenten a l’esquena. Cada vegada que ha provat s’ha sentit incapaç de defensar el marc amb garanties.

«Qualsevol cosa que hàgim d’anunciar ja la direm», va afegir el tècnic sobre la incertesa que es debat sobre Ter Stegen, entre un tractament conservador per reduir aquestes molèsties o la solució de la intervenció quirúrgica que, per contra, li exigirà un llarg període de rehabilitació que no serà inferior als dos mesos. Fins al febrer, com ben aviat, no reapareixeria el porter alemany, que es perdria un mínim de 10 partits de Lliga, la Copa, la Supercopa d’Espanya i arribaria just per als vuitens de la Champions.

En cas de confirmar-se, seria l’absència més llarga de l’internacional alemany des que va arribar al Barça el 2014. Ter Stegen es va perdre els vuit primers partits de la temporada 2020-21 després d’operar-se del tendó rotular del genoll dret al final de la campanya anterior, la de la covid, que va acabar l’agost amb el luctuós 2-8 de la Champions davant el Bayern. Al final de la campanya, el maig del 2021, va tornar a ser intervingut a Suècia de la mateixa lesió.

Després de recuperar Araujo, Pedri, De Jong, Sergi Roberto, Raphinha i Lewandowski, que han format aquest degoteig de lesionats, es va afegir Gavi amb la seva lesió d’encreuats amb Espanya dos dies després que Ter Stegen rebés la baixa amb Alemanya. Diumenge s’hi va afegir Iñigo Martínez.

Gavi es perd tota la temporada i el seu lloc, que no la seva funció, quedarà compensat amb Vítor Roque, el davanter brasiler de 18 anys de l’Athletico Paranaense. Fitxat a l’estiu, es contemplava la possibilitat que fos incorporat al mercat d’hivern, possibilitat que es converteix en certesa. El futbolista es va acomiadar del seu club i de l’afició i Deco va confirmar que s’integra a la plantilla blaugrana.

L’absència de Ter Stegen es cobrirà amb Peña, de 24 anys, que des de la campanya 2018-19 freqüenta el primer equip, tot i que no va debutar fins al passat curs (22-23) amb cinc aparicions. Els suplents del porter alacantí, del planter del Barça des dels 12 anys, són els joveníssims Ander Astralaga (19 anys), que va arribar al club en la categoria cadet procedent de l’Athletic de Bilbao, i Diego Kochen (17), nascut a Miami, de pare veneçolà i mare peruana. De moment, al cos tècnic no s’estudia la possibilitat del fitxatge d’un porter. Les actuacions d’Iñaki Peña eviten aquest debat.

Iñigo Martínez també cau

Iñigo Martínez ha entrat també a la infermeria. El pronòstic del defensa basc és més lleu que el de Ter Stegen i Gavi, tot i que el club no va precisar el temps de baixa.

Notícies relacionades

Va sortir Iñigo després de trobar-se malament en l’escalfament del duel amb l’Atlètic. Havia de ser titular, dins del mateix onze que havia batut el Porto, però va notar unes molèsties a la cuixa i va ser substituït per Andreas Christensen. Es va saber ahir que pateix una «lesió al bíceps femoral de la cama dreta» i està descartat per al Barça-Girona i l’Anvers-Barça. Iñigo assumeix que «l’aturada» serà de més de dos partits.

El central esquerrà havia disputat set dels últims vuit partits en el Barça. Va trigar a debutar, però es va assentar en la defensa i s’havia convertit ja en indiscutible.

Temes:

Ter Stegen