MotoGP

Hisenda sanciona Pol i Aleix Espargaró després de demostrar que havien de tributar a Espanya i no a Andorra

L’Agència Tributària considera provat que Aleix Espargaró va ser resident fiscal a Espanya del 2014 al 2017, i no a Andorra, i li reclama més de mig milió d’euros

Agents d’Hisenda es van presentar en el circuit per notificar-li a ell i al seu germà Pol, també pilot, però van ser acusats d’«assetjament»

Hisenda sanciona Pol i Aleix Espargaró després de demostrar que havien de tributar a Espanya i no a Andorra
7
Es llegeix en minuts
Alberto Muñoz

Aleix Espargaró i el seu germà Pol són els dos últims pilots de MotoGP en ser assetjats per Hisenda, que ha decidit sancionar-los després de provar que durant diversos anys no van ser residents fiscals a Andorra sinó a Espanya. En el marc de les dues investigacions, agents de l’Agència Tributària van intentar posar-se en contacte amb tots dos germans per notificar-los l’avenç de les seves indagacions presentant-se sense avisar en el circuit de Jerez i en el Gran Premi d’Aragó el 2018, però ni ells ni els seus representants haurien permès que s’arribés a produir tal trobada al·legant que estaven sent «assetjats».

Ara, en una recent resolució del Tribunal Econòmic Administratiu Regional de Catalunya (TEARC) a què ha tingut accés en primícia aquest periòdic, s’ha donat llum verda perquè el procediment continuï endavant contra Aleix, al que es reclama més de mig milió d’euros entre deutes i sancions per l’IRPF del 2014 al 2017 després de demostrar-se que va ser resident fiscal a Espanya i no a Andorra en aquell període, circumstància que ell sempre ha defensat i continua defensant.

En total, Hisenda li reclama 586.590 euros entre liquidació i sancions per aquest impost, tot i que, com confirmen des del seu entorn els seus representants legals, es rebatrà la decisió davant el Tribunal Econòmic Administratiu Central (TEAC). «Aleix i la seva família són feliços a Andorra, han fet la seva vida allà. Respectem la feina d’Hisenda, però no estem d’acord amb les seves conclusions», expliquen des de l’entorn del motociclista.

Per la seva banda, Pol, que va dir haver-se mudat a Andorra el 2014, ha vist com Hisenda també ha armat un cas en contra seu per, presumptament, residir fiscalment a Espanya, una cosa que ell nega. «L’actual contenciós amb l’Agència Tributària es basa en qüestions fiscals de caràcter tècnic. Discrepem de la posició adoptada per l’AEAT, i és per això que ja hem recorregut», expliquen a aquest diari els seus advocats, que han decidit elevar el tema davant l’Audiència Nacional.

Més de 200 dies a Espanya

Tant Pol com Aleix Espargaró són, a més, ferms defensors de les condicions de vida al Principat i mai han ocultat que la seva mudança allà va tenir a veure en un primer moment amb una fiscalitat més favorable.

«És obvi que es generen debats, tot i que més morals que legals, perquè no estic fent res il·legal. La gent es creu que no, però a Andorra també es paguen impostos, i els pago aquí perquè és on visc», ha defensat Aleix Espargaró, per exemple, en un vídeo publicat aquest estiu. «No tornaré a Espanya. [...] Aquí la meva família està segura, és una cosa que valoro molt, aquesta sensació de tranquil·litat no la teníem a baix [amb referència a Espanya]. Aquest país és impressionant, pots caminar tranquil·lament pel carrer sense por».

Hisenda, no obstant, considera provat basant-se en un calendari que van confeccionar els seus inspectors que Aleix Espargaró va passar al nostre país «ni més ni menys que 204 dies el 2014; 206 dies el 2015; 189 dies en 2016 i 219 dies el 2017». La fórmula bàsica per fixar el país de residència fiscal s’estableix en 183 dies, és a dir, més de la meitat de l’any.

A més de l’IRPF, en el cas del que és el pilot més veterà de l’actual graella de MotoGP la inspecció del fisc també «va constatar la infravaloració de la cessió del dret a explotar els drets d’imatge i la prestació de serveis de pilot de carreres a una entitat vinculada», raó per la qual «es va procedir a efectuar l’ajust corresponent».

En aquest sentit, l’ocorregut podria ser similar, tot i que no igual, a l’ocorregut amb l’extennista Juan Carlos Ferrero, un tema que va ser publicat en primícia per ‘El Periódico de España’ i que actualment és estudiat pel Tribunal Suprem. En aquest cas, no obstant, Espargaró i la seva dona són els propietaris de la societat utilitzada per canalitzar la seva activitat. El pilot hauria utilitzat aquesta empresa, segons s’explica en la resolució del TEARC, com a intermediària per «infravalorar» l’import dels serveis que prestava, que, «en essència, eren substancialment idèntics als deixats per ell a la societat, que no aportava cap valor afegit».

Vivia a Espanya i tributava a Andorra

En qualsevol cas, la raó de fons per a aquesta sanció, com ja ha passat abans amb altres pilots com Jorge Lorenzo, que va guanyar recentment el seu cas a Hisenda, i Dani Pedrosa, és que l’Agència Tributària  considera que aquests esportistes, que asseguren residir fiscalment a Andorra o en països amb una fiscalitat més favorable, viuen i desenvolupen la seva activitat professional de forma recurrent a Espanya, per la qual cosa haurien de tributar aquí els guanys de la seva activitat.

Tot just dos mesos després que aquest tribunal econòmic considerés provat que Aleix va residir fiscalment a Espanya entre 2014 i 2017, el pilot va publicar en el seu compte de YouTube un videobloc explicant les raons que l’han portat a viure a Andorra «des de fa 10 anys».

El mateix Espargaró «no oculta» que, malgrat que tenien altres opcions, que l’atractiu fiscal va ser el que va acabar decantant la balança per mudar-se allà, tot i que ara hagi descobert que és un país «amb mil coses per fer», com Magic Park per als nens» i llocs de «trekking i llacs» per a ell i per a la seva dona.

«Estava a punt de firmar el meu primer contracte important, amb Suzuki, i era el moment d’anar a viure junts. Teníem dubtes, ens agradava molt intentar anar a viure a Amèrica, però en aquell moment els nostres advocats fiscalistes ens van proposar que vinguéssim a veure Andorra [perquè] a escala fiscal òbviament era moltíssim més competitiva. Des de petit el meu avi tenia una casa en Bellver de Cerdanya, aquí al costat, i havíem vingut mil vegades a visitar-lo, per la qual cosa el coneixíem molt», explica l’actual pilot d’Aprilia.

L’«assetjament» d’Hisenda

Dins de la causa contra Aleix, també s’esmenta Pol, el seu germà petit, que és també pilot de MotoGP. El dia que van anar a notificar el més gran, els agents del fisc van aprofitar que els dos participaven en el Gran Premi d’Aragó que es va celebrar el cap de setmana del 21 de setembre del 2018 per intentar notificar-los l’inici de les respectives inspeccions, i, d’aquesta forma, evitar que prescriguessin els possibles delictes. 

No obstant, tant els pilots com l’agent de tots dos, expliquen els treballadors de l’Agència Tributària, es van negar a rebre’ls al pàdoc  al·legant que «no era moment ni lloc per notificar ningú». Aquell dia, que es va produir a penes uns mesos després del final del període investigat —2014 al 2017—, Pol i Aleix Espargaró van participar en el circuit de Motorland i van quedar en 13 i 14 posició respectivament.

Malgrat que segons el seu relat van estar esperant durant almenys quatre hores i que van veure passar «en bicicleta un pilot amb gorra, ulleres fosques i granota», els «va resultar impossible identificar-lo» i contactar amb ell. Per al TEARC, aquesta actitud del més gran dels Espargaró «posa de manifest una conducta evasiva i poc exemplaritzant en flagrant incompliment del deure jurisprudencialment reconegut de col·laboració diligent i de bona fe» amb els inspectors.

A l’informe del que va passar aquell dia, els inspectors van explicar que, poc després de la seva arribada al circuit, i escortats per agents de la Guàrdia Civil, no se’ls va permetre passar de cert punt.

Notícies relacionades

«[Ens van dir] que els [germans Espargaró] no compareixerien, que no era situació ni moment per notificar a ningú i que dirigíssim les comunicacions a la direcció dels pilots al Principat d’Andorra. [...] Davant la seva negativa, li vam exposar que si els corredors no compareixien al motorhome ens dirigiríem als boxes, on són les motos, i els esperaríem allà. Va manifestar que això no podia ser, que eren domicilis constitucionalment protegits i que no podíem assetjar-los de tal manera. Va trucar a qui va dir era advocat dels germans i, després d’una llarga conversa, va insistir en la protecció constitucional del domicili i que dirigíssim les notificacions al domicili d’Andorra. El [col·laborador] va dir que trucaria a la Guàrdia Civil perquè deixéssim d’assetjar-los. Li indiquem que no hi havia cap inconvenient i ens vam oferir a trucar nosaltres», van relatar.

Aquesta no va ser, no obstant, l’única vegada que el fisc va intentar abordar algun dels dos germans Espargaró en un circuit de MotoGP aquell any. Dos mesos més tard, és a dir, al novembre, Hisenda va tornar a intentar notificar presencialment a Aleix, aquesta vegada al circuit de Jerez, però tampoc va aconseguir el seu objectiu, tot i que al negar-se ell personalment els agents de l’Agència Tributària el van donar oficialment per notificat.