La crònica del Suïssa-Espanya femení: Alèxia brilla en una golejada d’escàndol

@SEFutbolFem

5
Marcos López

Espanya té pressa, molta pressa per ficar-se a la final de la Nations League. Va golejar amb extrema autoritat Suïssa gràcies a la direcció d’una inspirada Alèxia Putellas (dos gols i una assistència), per la qual cosa si guanya Itàlia el pròxim 1 de desembre entrarà en la fase final. Va firmar una golejada d’escàndol (1-7) que prolonga la seva excel·lent química de joc i eficàcia: 11 rematades, vuit a porta, set gols. Una lliçó de contundència.

La nit en què Aitana va abandonar el luxe de la gala de la Pilota d’Or per sentir-se, de nou, futbolista en un grup on Jenni Hermoso va recuperar la seva condició de titular. Un equip, el de Montse Tomé, que està completant un torneig formidable: quatre partits, quatre victòries, 12 punts de 12 possibles i les campiones del món honren a cada minut aquesta estrella que llueixen al seu pit.

De l’alfombra vermella de París a la gespa suïssa. No hi ha treva per a Aitana Bonmatí, que va ser aplaudida pel públic de Zuric quan va ser substituïda en el tram final de la segona meitat.

Del petó a una Pilota d’Or, que la converteix en llegenda, en la inoblidable nit francesa a esquivar la tupida estructura defensiva helvètica. No hi ha descans tampoc per a la nova Espanya de Montse Tomé, una selecció que defensa corona. I una selecció que té pressa per liquidar els partits per augmentar el seu idil·li amb la felicitat en el camp.

Primer córner a favor, primer gol espanyol. Una excel·lent assistència de Tere Abelleira des de la cantonada esquerra de l’atac va permetre detectar la figura d’Oihane Hernández al segon pal. Estava sola a la frontal de l’àrea petita. Sola perquè Suïssa, en un inexplicable exercici de candidesa, es va oblidar de defensar. I sola, tot cal dir-ho, perquè el treball previ a la pissarra havia permès alliberar la jugadora del Madrid, que va fer una rematada de cap amb tanta astúcia com precisió.

Tot el joc a pilota aturada d’Espanya, ja fossin faltes laterals o córners, eren responsabilitat de Tere Abelleira, que té el GPS de l’àrea rival en la seva ment. El partit no va tenir guió. Va resultar ser un discurs sense fi de l’atac espanyol. Ni un quart d’hora i ja guanyava 0-2.

La velocitat de Salma Paralluelo

Excel·lent l’acceleració de Salma Paralluelo esquinçant la transparent defensa suïssa per acostar-se a la línia de fons i centrar amb intel·ligència cap enrere on Alèxia Putellas es va treure, de nou en solitari, a l’àrea petita per sentenciar el partit. Si és que hi va haver partit, és clar. ¡Que no n’hi va haver!

Salma Paralluelo controla la pilota durant el Suïssa-Espanya a Zuric. /

Tot i que Suïssa, a través d’una internada de Lehmann per la banda dreta, va voler deixar constància que no havia claudicat. Però el seu xut va trobar la resistència de Misa Rodríguez, la portera del Madrid que va començar el Mundial de titular tot i que va acabar perdent la seva cadira davant la blaugrana Cata Coll. Dues bones aparicions de la portera blanca van frustrar el tímid intent de reacció suís.

Tere Abelleira sempre assisteix bé

Igual de bé que va començar la primera part per a Espanya va arrencar la segona meitat. I d’idèntica manera. Córner servit per Teresa Abelleira, una altra assistència des del banderí, per ser rematat en aquesta ocasió per María Méndez, la jugadora del Llevant. Així es va esgotar el partit perquè a l’hora ja anava el 0-3 il·luminant el marcador, ampliada la renda amb el penal anotat per Alèxia Putellas.

O sigui, tres dels set gols d’Espanya van arribar en accions a pilota aturada (dos córners i un penal). I això que la selecció de Montse Tomé es va desconnectar del partit durant 120 segons, cosa que va permetre el gol suís d’Alayah Pilgrim, futbolista del Zuric. Tan fugaç com enganyosa va resultar aquesta caiguda perquè van acabar marcant fins a tres gols més en els últims 20 minuts del xoc.

Va entrar al camp (m. 66) i va marcar (m. 68) aprofitant un esvoranc de la defensa espanyola i una mala interpretació de Misa Rodríguez. Es va quedar la portera del Madrid en terra de ningú obrint la possibilitat del gol helvètic.

La nit d’Alèxia

Immediatament, Athenea del Castillo va tornar l’ordre al partit amb un cop de cap que va donar més brillantor al delicat centre d’Alèxia Putellas, que va comparèixer amb grandesa en la plujosa nit de Zuric. Dos gols i una assistència van certificar l’excel·lent partit de la segona millor jugadora del món. La que va cedir dilluns el tron a Aitana Bonmatí, mentre Peng, la portera suïssa, veia com els dos gols d’Athenea del Castillo se li colaven entre les seves cames unint-se Maite Oroz al festival en el temps afegit. 1-7, queda tot dit.

La fitxa del Suïssa-Espanya (1-7)

Suïssa: Peng, Crnogorcevic, Bühler, Calligaris, Riesen, Sow, Wälti, Reuteler, Lehmann, Bachmann i Piubel.

Entrenadora: Inka Grings

Canvis: Vallotto per Wälti (m. 62); Aigbogun per Crnogorvecic (m. 62); Stierli per Calligaris (m. 62); Pilgrim per Lehmann (m. 66); Terchoun per Sow (m. 86).

Espanya: Misa Rodríguez, Oihane Hernández, Méndez, Aleixandri, Ona Batlle, Aitana, Teresa Abelleira, Alexia Putellas, Lucia García, Jenni Hermoso i Salma Paralluelo.

Entrenadora: Montse Tomé

Canvis: Athenea del Castillo per Lucia García (m. 64); Inma Gabarro per Aitana Bonmatí (m. 77); Olga Carmona per Oihane Hernández (m. 77); Maite Oroz per Jenni Hermoso (m. 84)

Gols: 0-1, Oihana Hernández (m. 4); 0-2, Alèxia Putellas (m. 11); 0-3, Méndez (m. 56); 0-4, Alèxia Putellas (m. 62); 1-4, Pilgrim (m. 68); 1-5, Athenea del Castillo (m. 72); 1-6, Athenea del Castillo (m. 89); 1-7, Maite Oroz (m. 90 +3)

Àrbitra: Iuliana Demetrescu, romanesa.

Targetes grogues: Crnogorcevic (m. 8);