DIU LA LLEI DE L’ESPORT

La renúncia a la selecció és «una infracció molt greu»

El càstig comporta una multa de 3.000 a 30.000 euros i la suspensió de la llicència més de dos anys

La renúncia a la selecció és «una infracció molt greu»

ELOY ALONSO / EFE

1
Es llegeix en minuts

L’article 23 de la Llei de l’Esport del 2022 estableix: «És obligació dels esportistes federats assistir a les convocatòries de les seleccions esportives nacionals per a la participació en competicions de caràcter internacional, o per a la preparació de les mateixes».

Convertida la crida a una selecció en un deure a què cal obeir i no un dret o un privilegi, el rebuig a aquesta crida comporta un càstig. Tot i que mai s’apliqui, generalment quan es produeix una renúncia anticipada, pública o no, de l’esportista. Cal veure si la Federació Espanyola de Futbol adopta la mateixa postura en el nou pronunciament de les més de 80 futbolistes que van expressar la seva negativa a acudir a la selecció si no es produïen canvis. Les 15 que van renunciar al Mundial no van ser castigades.

Aquest és l’article dels «deures de les persones esportistes», perquè el 22 al·ludeix als «drets». I com que es considera un deure obeir a la convocatòria del seleccionador o seleccionadora de qualsevol disciplina, s’articula la sanció a l’incompliment d’aquest deure: «La falta d’assistència no justificada a les convocatòries de les seleccions esportives nacionals, així com la no-posada a disposició de les seleccions nacionals de les persones esportistes que hagin sigut designades per formar part de les mateixes», diu l’article 104.

Notícies relacionades

Està immers a la secció de les «infraccions molt greus». Seria només greu si aquesta convocatòria aquest rebuig de la selecció –més freqüent, per exemple, al bàsquet– un jutge considerés que es tracta d’un «incompliment reiterat d’ordres, requeriments, resolucions i instruccions emanades dels òrgans esportius competents».

El catàleg de càstigs de les «molt greus» per a les infraccions de l’article 104.1 (on és la renúncia a la selecció) comença amb la multa econòmica, que oscil·la entre els 3.000,01 euros i els 30.000 euros, i acaba amb la «suspensió de llicència federativa o habilitació equivalent de caràcter temporal per un període comprès entre els dos i els quinze anys».