Aitana Bonmatí, gran candidata a guanyar també la Pilota d’Or

@ballondor

2
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

No només va ser la millor jugadora de l’últim Mundial i la millor d’Europa la temporada 22-23, com la va escollir la UEFA, sinó que ara Aitana Bonmatí és la gran favorita per guanyar la Pilota d’Or, que concedeix la revista francesa ‘France Football. Un trofeu que pertany encara a Alexia Putellas, la seva companya al Barça i la selecció espanyola. Va guanyar els dos últims de forma consecutiva (2021 i 2022).

Aitana, que l’any passat va ser la cinquena, s’erigeix ara com la gran candidata d’una llista en què també apareixen cinc blaugranes més: Salma Paralluelo, Patri Guijarro, Mapi León, Asisat Oshoala i Fridolina Rolfö.

Alexia,víctima d’una greu lesió al genoll esquerre, que la va tenir molts mesos de baixa, desapareix de la llista de 30 aspirants.

Són mesos d’alegria –títol mundial a Sydney, Pilota d’Or del torneig per segellar un curs en què va aconseguir la Champions i la Lliga amb el Barça– i, alhora, de reconeixement per a la futbolista blaugrana. Als 25 anys, Aitana Bonmatí ha arribat al cim. Cap jugadora ha sigut abans la millor de la Champions, la millor del Mundial i la millor per a la UEFA. Només ella. I si culmina aquest triplet de títols individuals arribaria a un cim que tampoc ningú ha trepitjat abans.

Discurs reivindicatiu

Al seu joc, modern, coral, intel·ligent i creatiu, que l’ha situat en la cúspide, Aitana ha projectat també una poderosa imatge social i reivindicativa, com va voler deixar clar la setmana passada a Mònaco quan va rebre el títol de millor futbolista d’Europa.

Amb Aleksander Ceferín, el president de la UEFA, al costat, va cridar amb energia i coherència per defensar els valors d’igualtat i respecte, després del petó no consentit que Jenni Hermoso va rebre de Luis Rubiales, el president de la federació. La jugadora ja ha denunciat el president davant la fiscalia.

Notícies relacionades

No estan sent uns moments gaire bons en el futbol espanyol. Venim de guanyar el Mundial, no se’n parla gaire. Però hi ha coses que no m’agradaria deixar passar. Com a societat no podem permetre que es faci abús de poder en una relació laboral, així com tampoc la falta de respecte. M’agradaria dir, a la meva companya Jenni i a totes les dones que pateixen el mateix, que estem al seu costat. Espero que continuem treballant perquè aquesta societat millori», va assegurar en un discurs breu (tot just va durar 47 segons), però que va sacsejar les estructures del futbol mundial. Entre altres raons perquè la UEFA, a diferència de la FIFA, que sí que ha suspès Rubiales per 90 dies, ha mantingut una postura tan tèbia com llunyana en aquest cas sense posicionar-se amb la contundència que mereixia.

Aitana va parlar just després de Sarina Wiegman, la seleccionadora d’Anglaterra, que va ser escollida millor tècnica del món i que va llançar un al·legat en defensa de la igualtat i el respecte en el futbol femení, demanant un aplaudiment, a què ella mateix es va afegir, per a totes les jugadores espanyoles que han viscut moments tumultuosos pels gestos obscens després de conquistar el Mundial.