Comptes de la federació

La RFEF va quadruplicar els pagaments a Rubiales i la seva «alta direcció» en només tres anys

Les retribucions a aquests beneficiaris van passar d’1,8 milions d’euros durant l’any 2018 a gairebé 7 milions el 2021

El president de la federació, que ha sigut suspès per la FIFA, té un sou quatre vegades més gran al que tenia Villar

La RFEF va quadruplicar els pagaments a Rubiales i la seva «alta direcció» en només tres anys
5
Es llegeix en minuts

La Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) va arribar a quadruplicar els pagaments a Luis Rubiales i els membres de la seva «alta direcció» entre 2018 i 2021, tal com confirma l’organisme en els comptes anuals publicats en la seva pàgina web i que han sigut consultats per EL PERIÓDICO DE ESPAÑA. En aquests es detalla com el 2018, any en què Rubiales succeeix Ángel María Villar al capdavant de la RFEF, les retribucions (que no només sous fixos) al president i a les altres tres persones que ocupaven els llocs considerats de màxima responsabilitat en l’organisme van ser d’1,8 milions d’euros. L’import d’aquesta partida de despesa va anar escalant fins a arribar al seu màxim el 2021, quan aquests pagaments van arribar a fregar els 7 milions d’euros.

Les persones que van conformar aquest grup selecte d’«alta direcció» de què parla la Federació en els seus propis comptes són, a més del mateix Luis Rubiales, que ha sigut suspès temporalment per la FIFA de les seves funcions, Andreu Camps, secretari general i considerat la ‘mà dreta’ del president; José Francisco Molina, director esportiu que va deixar el seu càrrec el gener del 2023; i Luis Enrique Martínez, seleccionador nacional masculí que va ser destituït el desembre del 2022, a més de Julen Lopetegui i Robert Moreno durant un breu període cada un.

El 2017 van ser 975.000 euros

El canvi a la partida de despesa d’«alta direcció» durant els anys en què Rubiales ha sigut president ha sigut, per tant, notable. Entre 2018 i 2019 les retribucions a si mateix i als seus directius van pujar un 80%; entre 2019 i 2020 un altre 30%; entre 2020, any de la pandèmia, i 2021 un 61,1%, i, això sí, entre 2021 i 2022 van baixar un 25,4%. No és possible fer una comparació amb l’exercici 2017, últim any complet de Villar, ja que dins dels 975.000 euros destinats a ell i a la seva «alta direcció» no s’incloïa ni el seleccionador nacional masculí ni el secretari general.

L’increment de les retribucions de l’anomenada «alta direcció» de la RFEF té un cert reflex en la multiplicació dels ingressos totals de l’ens durant aquest quadrienni. Rubiales i el seu equip de treball, gràcies en part a l’acord amb l’Aràbia Saudita per portar allà la Supercopa, va convertir els 170 milions d’euros d’ingressos anuals del 2018 en 406 el 2022. La RFEF, en definitiva, va triplicar els ingressos mentre va quadruplicar els sous de l’«alta direcció».

Els comptes de la RFEF no detallen ni com es reparteixen aquests milions d’euros entre la seva «alta direcció» ni tampoc el concepte d’aquests pagaments. Es parla de «retribucions» en brut, i, en el cas del president s’especifica clarament que «no percep de la Federació a títol personal cap altra quantitat per cap altre concepte».

Es desconeix a què respon el descens retributiu del 25,4% entre 2021 i 2022, tot i que pot estar vinculat a les primes rebudes pels responsables tècnics: mentre que el 2021 Espanya va arribar a les semifinals de l’Eurocopa, on va perdre contra Itàlia, el 2022 la selecció de Luis Enrique es va acomiadar del Mundial a vuitens davant el Marroc.

Canvi en el sou de Rubiales

El 2022 Rubiales també va decidir sotmetre a la votació de l’assemblea un canvi en la seva estructura retributiva. Fins al 2022, cobrava un sou fix de 160.000 euros que s’incrementaven amb un variable condicionat als ingressos per patrocinis, consistent en un 0,6% amb un màxim superior del 0,175% dels ingressos. Després de rebre crítiques per aquest model retributiu, va proposar a l’Assemblea (que li va donar el vistiplau) consolidar com a fixa a partir de llavors la quantitat total que havia cobrat el 2021, 635.000 euros. A aquesta quantitat caldria sumar-hi els 250.000 euros que cobra de la UEFA pel seu rol com a vicepresident, del qual ja ha sigut suspès, ingressos sense càrrec a la RFEF.

Respecte a Luis Enrique, que va ser seleccionador fins al passat Mundial de Qatar (a excepció de cinc mesos per la malaltia i mort de la seva filla el 2019, sent substituït per Robert Moreno), no només no es va apujar el sou fix durant aquells quatre anys, sinó que se’l va arribar a abaixar durant la pandèmia. Va firmar, segons va ser publicat per diversos mitjans de comunicació, per un salari d’1,5 milions nets i va renunciar a un 25% de la fitxa (350.000 euros) el 2020 per mostrar el seu compromís amb la federació en un moment en què el coronavirus comprometia el món del futbol.

Julen Lopetegui, el seu antecessor en el càrrec i entrenador que va ser acomiadat per Rubiales a les portes del Mundial de Rússia 2018, cobrava pràcticament el mateix, és a dir, 3 milions d’euros bruts. D’acord amb els comptes firmats pel president, el 2018 la RFEF va destinar 1,8 milions bruts a tots els membres de l’«alta direcció», per la qual cosa només amb el sou fix dels dos seleccionadors se superaria aquesta xifra. Preguntada per aquest diari, la federació no ha volgut explicar els seus comptes.

La petició de cessament dels barons territorials

Notícies relacionades

Per la seva banda, i segons explica l’organisme en la seva pàgina web, la ‘mà dreta’ de Rubiales i encara secretari general de la RFEF, Andreu Camps, cobraria 240.000 euros bruts a l’any. Camps va ser, per exemple l’encarregat de sol·licitar l’actuació de la UEFA en defensa del president de la RFEF després de les accions empreses pel Govern d’Espanya arran del cas Jenni Hermoso, que hauria pogut arribar a suposar l’exclusió de les seleccions masculina i femenina i dels clubs espanyols de les competicions europees. Com va explicar EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, els barons territorials han demanat ara el seu cessament al president interí, Pedro Rocha, ja que el consideren un home de Rubiales en la RFEF.

De l’únic que no es té una constància del seu salari, ni oficial ni estimada pels mitjans, és de Molina, director esportiu fins al mes de gener passat des que Fernando Hierro va deixar el càrrec el 2018 després d’haver de fer-se càrrec de la banqueta d’Espanya durant el Mundial de Rússia. No obstant, El Confidencial sí que va assegurar a mitjans de l’any passat que el que va ser porter cobrava, per exemple, 6.300 euros per partit disputat per la selecció, tot i que això suposaria un concepte variable i no la base del seu salari.