Ruptura a la Federació

Els barons de la RFEF exigeixen el cap dels tres ‘generals’ de Rubiales: Camps, González Cueto i García Caba

Els dirigents autonòmics volen que el president interí, Pedro Rocha, aprofiti la suspensió decretada de FIFA per fer-ne una de ‘neta’ a la Federació

El TAD li para els peus al Govern: demana més documentació per expedientar Rubiales

Els barons de la RFEF exigeixen el cap dels tres ‘generals’ de Rubiales: Camps, González Cueto i García Caba
Els barons de la RFEF exigeixen el cap dels tres ‘generals’ de Rubiales: Camps, González Cueto i García Caba

/

4
Es llegeix en minuts

Sis hores de reunió van donar per a molt. La Comissió de Presidents Territorials de la RFEF va demanar a Luis Rubiales que presenti la seva dimissió, tot i que no va poder prendre decisions dràstiques aquest dilluns, perquè no té competències per fer-ho. No obstant, sí que va posar sobre la taula del president interí, Pedro Rocha, un full de ruta a seguir en els pròxims dies. I aquesta passa per treure de Las Rozas quatre dels homes més pròxims a Luis Rubiales: Jorge Vilda, Andreu Camps, Tomás González Cueto i Miguel García Caba.

Jorge Vilda està pràcticament sentenciat després dels seus aplaudiments al suspès president a l’assemblea de divendres passat (tot i que dissabte es desmarqués de Rubiales) i el rebuig unànime de les campiones del món i de més futbolistes a tornar a la selecció espanyola mentre el tècnic madrileny sigui al capdavant d’aquesta. Luis de la Fuente, de moment, mantindrà el seu càrrec.

Potestat de la junta directiva de la RFEF

La decisió sobre ell, però, queda posposada fins a «la setmana vinent», segons va recordar, i és la junta directiva de la RFEF l’òrgan responsable d’adoptar-la. El mateix passa amb la resta de caps que es van reclamar a la Comissió de Presidents Territorials, que és un «òrgan d’assessorament i coordinació», segons es recull als Estatuts de la RFEF.

El primer assenyalat entre els treballadors no esportius de la RFEF és el seu secretari general, Andreu Camps. Ha sigut durant els cinc últims anys la persona de màxima confiança de Rubiales i qui divendres passat va enviar una carta formal a la UEFA denunciant una presumpta ingerència governamental en els assumptes de la Federació.

Durant la Comissió de Presidents, de fet, se’l va cridar a consultes a última hora per demandar-li explicacions per aquesta missiva, que Rocha es va comprometre a retirar. Camps va argumentar davant els barons que ell fa «el que diu» Rubiales, ja que en aquell moment encara no estava suspès per la FIFA, presentant-se en aquest sentit com un mer executor.

Les seves explicacions no van convèncer la majoria de presidents, que el continuen considerant com el braç armat de Rubiales a la RFEF i per això han demanat a Rocha, que és com a president qui ostenta aquesta competència en primera persona, que el destitueixi. El seu nom no va aparèixer en el comunicat, en el qual es van limitar a remarcar «per unanimitat» que han acordat instar «els òrgans corresponents a una profunda i imminent reestructuració orgànica en càrrecs estratègics de la Federació per donar pas a una nova etapa de gestió en el futbol espanyol».

La petició de cessaments, però, no va acabar allà. Els altres dos executius federatius que els barons volen fora de la RFEF són el director d’Integritat, Miguel García Caba; i l’assessor jurídic extern, Tomás González Cueto.

El primer d’ells és un autèntic supervivent, que ha treballat també per a LaLiga i per al Reial Madrid, i que amb Rubiales s’ha mogut de la defenestració al nucli dur. I que, per descomptat, no ha dit ni paraula sobre el petó no consentit a Jennifer Hermoso malgrat ser el màxim responsable d’Integritat de la RFEF.

Les gravacions de García Caba

El mateix Rubiales va estudiar la seva destitució fa una mica més d’un any, quan ocupava un càrrec creat ‘ad hoc’ per a ell, el de vicesecretari general, com a mà dreta de Camps. García Caba, però, en un moviment de dubtosa ètica, va decidir reunir-se amb Javier Tebas i Pedro González Otero per fer-los confessar informació fingint estar traint Rubiales. Molt al contrari, va gravar la conversa (ell mateix ho va confessar) i la va difondre públicament, ell o un tercer al qual l’hi va facilitar.

El seu premi va ser ser nomenat, mesos després, director d’Integritat de la RFEF. Un departament que va elaborar un informe sobre el petó a Jennifer Hermoso en el qual no es van recollir testimonis de la jugadora i la conclusió del qual va ser que «no va existir conducta que convidi a concloure que es va forçar, es va violentar o es va agredir», segons va publicar El Español.

Notícies relacionades

Respecte a Tomás González Cueto, es tracta d’un treballador extern de la RFEF, soci director de GC Legal. Ell va ser qui va dissenyar i va executar tota l’estratègia de defensa de Rubiales després de la publicació a El Confidencial dels seus àudios i missatges privats, per la qual cosa el suspès president està imputat en un jutjat de Majadahonda.

Era un dels assessors més pròxims de Rubiales (sempre assegut a la seva esquerra en les assemblees) i es dona per descomptada també la seva sortida en els pròxims dies. Almenys, així l’hi han demanat els presidents territorials a Rocha, que ara ha de demostrar si està disposat a trencar amarres amb el seu excap i la persona que el va designar a dit per substituir-lo provisionalment en el càrrec.