Imatges polèmiques

VAR a la foto-excusa de la RFEF: ¿Rubiales, aixecat o enfilat?

Els vídeos sí que mostren el president enlaire, però no queda clar si l’aixeca Jenni Hermoso com ell argumenta per ‘acusar’ la jugadora o sí que és ell que s’enfila. D’altra banda, els retocs de Photoshop que denuncien les xarxes no semblen ser-ho

VAR a la foto-excusa de la RFEF: ¿Rubiales, aixecat o enfilat?

El Periódico

3
Es llegeix en minuts

La Reial Federació Espanyola de Futbol va llançar divendres a la nit un polèmic comunicat contra les campiones del món que han firmat en suport a la seva companya Jenni Hermoso (amenaçant-les amb conseqüències si no acudeixen a la crida de la selecció) i argumentant que va ser la jugadora que va aixecar enlaire el president de la Federació, com si això impliqués que el petó posterior, pel qual Hermoso ha explicat que es va sentir agredida, quedés justificat. El departament de comunicació de la RFEF adjuntava quatre fotos per justificar les seves afirmacions i aquestes han sigut qüestionades a les xarxes. Nombroses persones han destacat un ‘peu fantasma’ a terra que suposadament seria de Rubiales mentre a la foto de la RFEF ell apareix amb uns altres dos peus a l’aire o han argumentat que mentre a les quatre fotos el president va variant la seva postura, el fons es manté inalterable. També s’ha recuperat el vídeo de TVE en què només apareix Rubiales aixecant Jennifer Hermoso i no la inversa. ¿Què hi ha de cert en tot això?

El vídeo: o aixecat, o enfilat

Efectivament, en el vídeo de TVE no apareix la imatge de Rubiales sent suposadament aixecat per Jennifer Hermoso. Però això es deu que, en la retransmissió, en aquell moment es va emetre el pla d’una altra jugadora mentre besava el trofeu. En un altre vídeo amb un pla més general, però amb dificultats de visibilitat, sí que s’entreveu la imatge en qüestió. No obstant, qualsevol àrbitre tindria dificultats per xiular la jugada amb aquest VAR. És perfectament possible que Hermoso aixequés primer enlaire Rubiales. Però segons la imatge també és possible que el president de la RFEF saltés sobre la jugadora i aquesta simplement s’inclinés cap enrere per mantenir l’equilibri. D’altra banda, sí que està clar que Rubiales va anar alçant enlaire una jugadora rere l’altra. I que es produís una cosa o una altra no serveix com a explicació ni per al petó posterior ni per a les accions posteriors del dirigent, que la jugadora ha criticat com una sèrie de pressions contínues perquè es manifestés a favor seu.

El peu fantasma: no és de Rubiales

Notícies relacionades

En les imatges en què Rubiales apareix en braços d’Hermoso (o viceversa) i amb els dos peus en l’aire, es pot veure un altre peu amb sabata masculina al costat dels de la infanta Sofia. Les xarxes sospiten que és el peu dret de Rubiales, que va quedar allà després d’una retallada mentre la resta de la foto va ser alterada amb Photoshop. Sembla evident que aquesta sospita no és certa: tot i que no se’l vegi en la imatge sospitosa, el peu sembla correspondre a un empleat de la FIFA situat rere la infanta, que en altres enquadraments si és visible, i que sosté les medalles per a les campiones.

El fons: no és el mateix

Un altre argument per justificar que les imatges han sigut alterades digitalment és que la resta de la foto seria la mateixa en diverses imatges mentre que únicament la postura de Rubiales varia. Analitzades amb lupa, no sembla així. Hi ha dos parells d’imatges (dos amb la portera de la selecció Misa Rodríguez acostant-se a Infantino i dos amb tots dos ja saludant-se) i en les quatre hi ha lleugeres diferències en la posició de la resta de personatges (boca oberta o tancada, mans que es veuen en una imatge i no en una altra...)