Mundial de Budapest

María Pérez i Álvaro Martín entren a la història de l’atletisme amb un altre or

L’extremeny i l’andalusa s’han penjat l’or en 35 km després de la victòria en els 20 km marxa

Espanya se situa còmodament en la segona posició del medaller en els Mundials amb quatre ors

4
Es llegeix en minuts

En una altra èpica jornada matinal, María Pérez i Álvaro Martín s’han guanyat un lloc de privilegi en la història de l’atletisme al regnar en els 35 quilòmetres marxa i penjar-se el seu segon or en els Mundials de Budapest després de la seva victòria el cap de setmana passat en els 20 km. Cal treure’s el barret davant l’extremeny (cap marxador havia aconseguit aquesta fita en uns Mundials) i davant la granadina, que ha superat un seriós problema muscular per tornar a demostrar que és la millor.

Amb aquesta doble medalla, Espanya es destaca una altra vegada en la segona posició del medaller amb quatre ors pels dos amb què la Gran Bretanya l’havia superat dimecres a la nit amb la victòria de Josh Kerr contra Jakob Ingebrigtsen als 1.500 metres. ¿Algú no està disposat a defensar la marxa? Seria com no defensar el futbol al Brasil o el biatló a Noruega.

El cas és que des del cap de setmana passat no hi ha hagut marxa i des d’aquells dos ors d’Álvaro Martín i de María Pérez el bagatge de la selecció espanyola es redueix a la sisena plaça de Mario García Romo en 1.500 metres i a la sisena plaça de Fátima Diamé i la vuitena de Tessy Ebosele en salt de llargada.

En principi, l’extremeny s’havia recuperat força bé de l’esforç de dissabte en els 20 km marxa que van obrir els Mundials, mentre que la granadina arribava amb cotó fluix després d’un problema muscular que va tenir diumenge en la recta final de la prova i que ha posat molt en risc la seva participació aquest dijous. No obstant, hi ha hagut un miracle entre el caràcter guanyador de la deixebla de Jacinto Garzón i la feina ímproba dels serveis mèdics i els fisios i recuperadors de la RFEA.

La sortida ha sigut simultània a la plaça dels Herois de Budapest (Hosok Tere). En les dones no ha trigat a formar-se un septet marmessor amb totes les favorites inclosa María Pérez. Hi havia la campiona de l’any passat Kimberly García León (peruana), la campiona europea grega Antigoni Ntrimspioti, la polonesa Katarzyna Zdzieblo (plata en els Mundials passats) i la xinesa Shijie Queyang (bronze el 2022), que han despenjat la ucraïnesa Sidortxuk, la japonesa Sonora i la brasilera Lira al pas pel 10 (46:44). Per darrere hi viatjaven les altres dues espanyoles, Raquel González i la debutant Cristina Montesinos.

En la prova masculina el grup principal ha sigut molt més nombrós, amb Álvaro Martín (or mundial en 20 km a Budapest) i Miguel Ángel López (actual campió europeu de 35) juntament amb el suec Perseus Karlstrom (plata dissabte passat), l’alemany Linke, el japonès Noda i l’italià Massimo Stano (campió olímpic de 20 km), mentre que anava més retardat Marc Tur (quart en 50 km en els Jocs de Tòquio). Tots han arribat junts al quilòmetre 10 (41:44), però la carrera ha començat a canviar quan el gal Aurélien Quinion ha marxat amb força per avantatjar el grup en 12 segons al pas pel 15 (1h:02.21) i en 29 en el 20 (1h:23.08).

Continuant amb la crònica simultània, Zdzieblo ha pres tres segons d’avantatge al 19 i ha fet reaccionar María Pérez, que s’ha situat primera i ha despenjat totes les rivals excepte la més complicada, Kimberly García per passar el 20 en 1:32.41. Més a prop de la meta, Quinion es continuava escapant però l’amenaça dels dos avisos es començava a discernir sobre el seu liderat, que ha arribat a ser de 37 segons al 23 i que ja s’havia reduït a 31 al 26 amb Álvaro Martín, però amb Miguel Ángel López ja despenjat a més d’un minut.

Imperial, María Pérez s’exhibia malgrat el perill latent del problema muscular i a 10 km del final (1:54.42) ja avantatja en 24 García León amb Cristina Montesinos 8a i Raquel González 14a. Sense avisos, la granadina estava en disposició d’igualar la fita de la peruana, quan es va penjar a Eugene els ors en 20 i en 35 km.

Notícies relacionades

Mentre que María Pérez ja comptava amb més d’un minut de renda i fins i tot animava Álvaro Martín quan coincidien, l’atleta de Llerena s’ha escapat i ha sigut atrapat immediatament pel japonès Kawano i per l’equatorià Pintado a tres quilòmetres del final (2h:12.34). L’asiàtic s’ha quedat abans del penúltim pas per meta i Martín ha tirat sabent que el sud-americà tenia dos avisos. El gest de Pintado ho deia tot. El campió del 20 es dirigia també a buscar l’or en 35.

I així ha sigut. ¡Quina festa de l’atletisme espanyol! Álvaro Martín ha aconseguit la victòria amb 2h:24.30 (rècord d’Espanya) malgrat l’empenta final de Pintado (2h:24.34) i poc menys d’un quart d’hora després l’ha emulat María Pérez (2h:38.40), completament en solitari. Cristina Montesinos ha acabat cinquena. ¡Quart or per a Espanya i tots ells en la marxa! ¡Històrics l’extremeny i l’andalusa! ¡Visca la marxa atlètica de grat o per força!

Temes:

Atletisme