Arsenal, 5 - Barcelona, 3

El Barça s’estrena amb mal peu i pitjor estómac davant l’Arsenal

Gündogan i Oriol Romeu s’estrenen en un equip de Xavi Hernández minimitzat físicament en el seu primer partit de la gira nord-americana

El Barça s’estrena amb mal peu i pitjor estómac davant l’Arsenal

Afp

5
Es llegeix en minuts
Francisco Cabezas
Francisco Cabezas

Cap d'Esports d'EL PERIÓDICO

ver +

Més enllà que per facturar i estirar les cames després d’una gastroenteritis, els partits de pretemporada serveixen per recordar-li al seguidor que el futbol es disfruta millor en el terreny de la mentida i les mitges veritats. El Barça, elegant en la seva estampa –va estrenar la seva samarreta blanca–, moix en les formes, va caure en una revetlla de gols davant un Arsenal molt més rodat i disposat en l’estrena estival.

L’estiu fa que passin coses tan extraordinàries que escapen a tota lògica. I ja no necessàriament hem de parlar dels temps que el Dream Team de Cruyff s’ho passava pipa enfrontant-se a equips amateurs neerlandesos als quals massacrava amb gust, o quan Prosinecki, entre cigarret i cigarret, meravellava en un Gamper regatejant la seva ombra. Ara toca apropar-se al ‘show business’ ianqui, on res importa més que un bon ‘highlight’ mentre es dona bon compte d’una coca-cola de dos litres.

Mentre el Reial Madrid que ja eleva al cel del ‘zidanisme’ a Bellingham espera el moment d’incorporar una vegada per totes Mbappé, Joselu executava aquesta matinada una xilena davant el Manchester United a Houston (2-0) que donarà per a un bon grapat de reproduccions a les xarxes socials. I a Los Angeles, en aquest monstruós SoFi Stadium (5.000 milions de dòlars) amb una gespa feta miques com a terra i senyor amb manguera com a aspersor, Xavi Hernández es va enjogassar amb l’eròtica dels somnis d’estiu oferint el lloc maleït de lateral dret a Sergiño Dest. Qui sap si perquè no n’hi ha cap altre a qui posar, si és aquesta l’única manera de despertar l’interès d’un comprador, o si el noi, que sembla perdut per a la causa, té més vides que un gat. Per cert, ni se’l va veure.

Més enllà de l’assumible extravagància, el primer onze del Barcelona davant un Arsenal que venia de jugar ja quatre partits i que el 6 d’agost s’enfrontarà al Manchester City a la Community Shield, va despertar certa inquietud. Els acabats d’incorporar Gündogan i Oriol Romeu, malgrat la seva evident falta de ritme, ja van poder partir com a titulars; el primer com a interior esquerre, el segon com a únic migcampista en un 4-3-3 com no n’hi ha. Tots dos tindran dies millors. L’equip estava ple de titulars, tot i que amb Abde –encara pendent de si el Barça se’l quedarà o no– exercint d’actiu extrem esquerrà, i Marcos Alonso, ombrívol, prenent aquest lateral esquerrà que Balde va recuperar en el segon temps. 

Malgrat que l’Arsenal va imposar cames i ritme en un acte inaugural en què el control va ser seu, el Barcelona, malgrat les dificultats que es van trobar Romeu, Gündogan i Pedri per prendre la pilota, encara va poder treure partit d’accions episòdiques. I és allà on més rendible pot ser Abde. L’internacional marroquí, a qui la cessió a Osasuna li ha provat fabulosament, va ser qui va enginyar el 0-1 a la seva manera, llançant-se a la muntanya amb el cap cot. Raphina va anar a la recerca del seu centre. I després del rebuig del porter Ramsdale, Lewandowski, que no perd l’ofici, només va haver de completar la feina.

L’Arsenal, molt orgullós, va buscar respostes al més aviat possible. Va pujar encara més el ritme, va arrossegar el Barça que el partit fos de cama dura, i va trobar en Saka el futbolista idoni per percudir en els descurats dominis de Marcos Alonso. Tot i que va ser Christensen, gairebé sempre fiable, qui va controlar fatal perquè el mateix Saka igualés el marcador.

Ronald Araujo es va passar una bona estona intentant envalentir els seus companys, tot i que per a això un s’hagués de carregar Havertz. I on no van arribar les seves cames, van arribar les seves mans. Les va treure a passejar sense objeccions a l’àrea, tot i que va trobar cert alleujament al veure com Saka redescobria vells dimonis errant el penal.

Motius tenia l’Arsenal per torçar el gest perquè el Barça es mantenia amb vida malgrat el domini imposat. Raphinha ni tan sols va celebrar l’1-2 després de veure com el seu llançament de falta colpejava un Odegaard que es va girar al veure venir la pilota. Però els ‘gunners’ es van negar a arribar a l’entretemps sense haver abans empatat. Per a això va tornar a confiar en les esquivades de Saka a Marcos Alonso, preàmbul del gol de Havertz.

Xavi va canviar els seus 11 futbolistes titulars en el descans, recordant l’entregat seguidor de què va això de l’estiu. Kessié, que tampoc té lloc en aquest equip, va apuntar en un centre del camp on a De Jong li va tocar exercir de pivot. Uns metres més amunt, com a interior dret, es va col·locar el jove Fermín López, un dels grans animadors dels entrenaments de Los Angeles i que ha sigut rescatat del Linares. Ferran Torres va prendre el lloc d’ariet, amb Ansu a la seva esquerra. I Sergi Roberto, sí, una altra vegada, va ocupar el lateral dret.

No hi havia Arteta per retorçar cap guió. Malgrat l’afany de Dembélé a canviar les coses, Trossard, aprofitant-se d’aquesta qualitat sovint tan poc valorada, va ser qui va prendre amb gust l’espai que li va deixar Koundé per marcar el 3-2. El davanter belga encara va poder apuntar-se un gol més, abans que Ferran Torres, habilitat per Dembélé, i Fábio Vieira, després de col·laboració d’Iñaki Peña, rematessin el partit.

El Barça ha començat amb mal peu i pitjor estómac la seva gira nord-americana.

Fitxa tècnica:

Arsenal: Ramsdale; White, Saliba (Kiwior, min. 70), Magalhaes, Timber (Tierney, min. 70); Thomas Partey (Jorginho, min. 70), Odegaard (Fábio Vieira, min. 62); Salka, Havertz (Rowe, min. 46), Trossard (Martinelli, min. 79); i Gabriel Jesús.

Notícies relacionades

Barcelona: Ter Stegen (Iñaki Peña, min. 46); Dest (S. Roberto, min. 46), Araujo (Koundé, min. 46), Christensen (E. García, min. 46), Marcos Alonso (Balde, min. 46); Oriol Romeu (De Jong, min. 46), Gündogan (Fermín López, min. 46; Lamine Yamal, min. 79), Pedri (Kessié, min. 46); Raphinha (Dembélé, min. 46), Lewandowski (F. Torres, min. 46) y Abde (Ansu, min. 46).

Gols: 0-1: Lewandowski (min. 7). 1-1: Saka (min. 13). 1-2: Raphinha (min. 34). 2-2 Havertz (min. 43). 3-2: Trossard (min. 55). 4-2: Trossard (min. 78). 4-3: F. Torres (min. 88). 5-3: Fábio Vieira (min. 89).