Investigació judicial

La jutge amplia la investigació del cas Negreira a Gaspart i Laporta

La magistrada imputa el fill de l’exdirigent arbitral i amplia els delictes al de blanqueig de capitals, per la qual cosa s’allarga la prescripció

La jutge amplia la investigació del cas Negreira a Gaspart i Laporta
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La jutge de Barcelona Silvia López Mejías ha ampliat la investigació pel cas Negreira de corrupció en l’esport i presumpta administració deslleial a l’època en què el F.C. Barcelona estava presidit per Joan Gaspart, però també a la del seu successor Joan Laporta. Fins ara, les indagacions incloïen des del 2010 fins al 2020, quan en la direcció de l’entitat blaugrana hi havia Sandro Rosell i després Josep Maria Bartomeu.

No obstant, en una interlocutòria en què declara el secret d’actuacions i imputa el fill de l’exdirigent arbitral José MaríaEnríquez Negreira, Javier Enríquez Romero, la togada concreta que el període de temps a què s’estendran les indagacions serà des del 2001, quan van començar els pagaments, fins a, incideix, «el moment actual». És a dir, la totalitat de desemborsaments del FC Barcelona a les empreses de Negreira que arriben a 7,3 milions d’euros.  En la interlocutòria, la jutge també amplia els delictes atribuïts i hi suma un suposat blanqueig de capitals, a més de decretar el secret de les actuacions durant un mes. El delicte de blanqueig prescriu als 15 anys, per la qual cosa les indagacions es poden estendre al global dels pagaments efectuats pel Barça.

Les fonts coneixedores de les indagacions que ha consultat aquest diari afirmen que la jutge ha ordenat a la Guàrdia Civil una sèrie de diligències d’investigació, tot i que el secret impedeix conèixer-ne quines. Per ara, en la causa només hi figuren documents relacionats amb l’època de Bartomeu i en faltaven de la de Rosell (la togada ha demanat l’organigrama del club i el nom dels responsables d’algunes àrees), però ara s’hauran de recopilar proves de la presidència de Gaspart i Laporta.

El nou encausat

El fill de Negreira i nou imputat, Javier Enríquez, havia elaborat diversos informes per al Barça i va ser citat a declarar per la fiscalia en les diligències que van acabar amb la presentació d’una denúncia als jutjats. En la seva declaració es va desvincular dels treballs del seu pare i va presentar com a prova informes que havia elaborat per al FC Barcelona. No ha sigut inclòs en la denúncia, però sí el seu pare, els expresidents del club blaugrana Josep Maria Bartomeu i Sandro Rosell, i dos exdirectius de l’entitat. Ara la jutge considera que va participar en l’entramat empresarial.

La Lliga de Javier Tebas, que exerceix l’acusació en el cas Negreira, va plantejar a l’abril a la jutge la inclusió en la investigació de Javier Enríquez per la seva vinculació amb les empreses que van cobrar del Barça perquè, al seu parer, hi ha un «nombrós conjunt probatori» del qual es desprendria la seva «cooperació activa i necessària». Les sospites es basen en l’informe de l’Agència Tributària i en la relació que ha tingut amb àrbitres als quals ha assessorat com a ‘coach’ i que han xiulat el club blaugrana.

La connexió amb la trama

Notícies relacionades

La patronal sosté que el fill de l’exdirigent arbitral tenia una nòmina i era apoderat de la mercantil Dasnil 95, la societat en la qual participava amb el pare, i que va percebre pagaments milionaris del Barça. A més, destaca la seva connexió amb altres societats de la trama, com Soccercam, que és seva i també van rebre diners del club en la primera etapa de Joan Laporta, i Tresep 2014 SL, una mercantil de l’exdirectiu del FC Barcelona José Contreras, mort el 2022, que va actuar com a intermediària per al cobrament d’algunes quantitats.

Hisenda opina que un dels desemborsaments de Dasnil a Javier Enríquez es tracta en realitat d’«una retribució encoberta». És a dir, segons la patronal, aquesta persona «mantenia una relació fluida i continuada amb la societat que administrava» (Dasnil). La Lliga remarca que ex-executius del club blaugrana imputats van deixar constància en la declaració davant la policia que no tenien relació amb l’exdirigent arbitral Enríquez Negreira, però sí amb el seu fill. Per demostrar l’estreta relació de Javier Enríquez amb els àrbitres espanyols, LaLiga també ha posat a disposició del jutjat un llistat amb els diners que va percebre de sis àrbitres espanyols pels serveis de ‘coaching’.