Projecte socioeducatiu

Stop als pares ‘hooligans’

  • Álex Remiro, el porter de la Reial Societat, presenta, junt amb l’ONG Fútbol Más, un projecte de parentalitat positiva.

Stop als pares ‘hooligans’

EP

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les escenes es repeteixen cada cap de setmana als camps de futbol de mitja Espanya. Nens, nenes i adolescents intenten jugar mentre els seus pares ‘hooligans’ dirigeixen insults als àrbitres, als rivals o, fins i tot, als seus propis fills. Abocant les seves frustracions en ells i posant a criatures de 10 anys una pressió com si estiguessin jugant la final de la Champions o del Mundial. 

Álex Remiro, porter titular de la Reial Societat, ha decidit fer un pas endavant per intentar parar aquesta espiral del bogeria i promoure una parentalitat positiva, junt amb l’ONG Fútbol Más. El projecte socioeducatiu, en una primera etapa, tindrà per objectiu promoure la regulació emocional de les famílies de joves futbolistes a clubs de Guipúscoa. Mitjançant tallers i eines formatives, moderats per experts de la psicologia esportiva, Álex Remiro i Fútbol Más executaran un programa que tindrà una durada d’un any.

Violència a les grades

«La idea neix de la posició del mateix Álex, que, de jove, ha vist la cara positiva i negativa del futbol base i l’alarma molt la violència que es veu a les grades i que nens de 8 anys han interioritzat i la repeteixen dins i fora del camp», explica Aitor Hernández, director executiu de Fútbol Más España. Fa 15 anys que aquesta oenagé treballa el desenvolupament d’habilitats per a la vida en nens, nenes, joves i les seves comunitats al món, utilitzant el futbol i el joc com a eina d’intervenció social a 11 països del món.

No es tracta sol d’aconseguir que no hi hagi crits ni insults al camp ni a la grada, sinó també de saber regular les expectatives de pares i fills, entendre que amb 10 anys juguen a futbol perquè els agrada, no perquè seran professionals la temporada següent. El contingut s’anirà adaptant a les necessitats que es detectin a cada club o barri.

2.500 nens, 1.250 famílies

«Volem oferir eines addicionals, concretes, per afrontar, gestionar i resoldre situacions específiques que succeeixen al futbol base: gestió de la pressió, resolució de conflictes, presa de decisions, etc. Apropant les famílies a la bona decisió, amb un equip d’experts, ajudem a prevenir i gestionar possibles problemes relacionats amb el benestar emocional», reflexiona Remiro. S’espera un impacte aproximat de 2.500 nens i nenes, i 1.250 famílies, a més d’arribar indirectament a gairebé 7.500 persones. 

Notícies relacionades

«Estic molt orgullós de poder unir-me a Fútbol Más i cooperar per a la transformació social a través del futbol», comenta el porter, que ha viscut amb la pròpia pell la importància de treballar l’aspecte mental per arribar a consolidar-se en l’elit.

«He conviscut amb moltes experiències i situacions emocionals que m’han fet reflexionar i posar-me a les mans d’una professional. Fa ja uns vuit anys que ho estic treballant i m’ha ajudat a ordenar la meva maduresa. Els problemes poden arribar en qualsevol moment i sense buscar-los. És difícil controlar-los si no estàs preparat. Per això és necessari afrontar aquests temes amb les eines oportunes i és el que vull aportar», diu el porter.

Temes:

Educació Pares