Carrera popular

Els catalans Cristina Silva i Nan Oliveras guanyen en la Behobia-San Sebastián

La manresana Maria Guarner, segona en categoria femenina, i Artur Bossy, tercer en la masculina, destaquen en una prova que ha convocat 30.000 corredors, 6.478 de procedents de Catalunya

EFE | Juan Herrero

4
EFE

L’atleta barcelonina Cristina Silva i l’olotí Nan Oliveras s’han coronat com a grans triomfadors d’una Behobia – Sant Sebastià que ha congregat 30.000 corredors per completar un trajecte lineal i ple d’animats espectadors al llarg dels 20 quilòmetres i 192 metres de desnivell.

La presència catalana ha sigut molt destacada aquest any en la prova guipuscoana, ja que hi ha hagut 6.478 participants a la conquesta de la prova i fins ia un 36% de catalanes. En aquesta prova també han brillat l’atleta Maria Guarner –segona en categoria femenina–, del Club Atlètic Manresa, i l’atleta Artur Bossy –tercer en categoria masculina–, del Castillejos Running Club.

Unes dades que alleugen les carreres populars d’asfalt en una època de regressió en els números de participació.

Disputada carrera masculina

Nan Oliveras, una figura del triatló, ha sorprès aquest diumenge els especialistes de mitjana distància en la Behobia – San Sebastián i es va alçar amb el triomf en solitari corrent en 1 hora 1 minut i 20 segons.

La prova masculina va començar amb un ritme viu i una desena de corredors que van accelerar per convertir-se en punta de llança d’aquesta pedestre, col·lectiu en el qual estava ben instal·lat el favorit Jesús Olmos, molt protegit entre la resta de companys.

Olmos, segon en l’edició de l’any passat i conegut com el ‘Frutero Runner’, va ser campió nacional de 10 quilòmetres i ara, en la seva transició a proves de marató, es defensa de meravella en aquesta mitja distància de 20 quilòmetres, tot i que aquest diumenge no l’ha vist gaire còmode.

Chakib Lachgar, un altre dels grans candidats i campió de la prova el 2019, també va patir molt des de l’inici perquè al principi va quedar despenjat, però, com que està en un gran moment, competint dissabtes i diumenges en les últimes setmanes, va arribar a reintegrar-se amb els escapats, cinc atletes, a Gaitxurizketa. Allà van saltar les alarmes perquè el marroquí és un especialista que convé no tenir gaire a prop si l’objectiu és guanyar una carrera.

Nan Oliveras era un dels que no se sentien còmodes amb la presència de Lachgar i va atacar per trencar la carrera a vuit quilòmetres del final, emportant-se amb ell al també català Artur Bossy.

Tots dos van agafar uns metres sobre un grup de quatre corredors que intentaven enganxar i van enfilar el tram final de la prova amb tot a favor per jugar-se el triomf entre tots dos.

Faltava l’últim pendent del recorregut, un alt de Miracruz que sol ser determinant per establir la tria definitiva i que Bossy i Oliveras van pujar en solitari fins als últims metres, en els quals el trialeta va decidir anar a totes per despenjar Bossy i encarar la baixada i el tram pla previ a la meta en solitari.

Nan Olvieras va volar ja sense companyia fins a la pancarta final, per davant del favorit Jesús Olmos –que es va recuperar en el tram final i va quedar segon–, aconseguint un merescut triomf amb una gran marca (1:01:20 hores) que li obre la porta a futures edicions d’aquesta massiva carrera.

El d’Olot s’uneix al seguici de corredors catalans que han guanyat en la prova guipuscoana, un total de cinc, i el tercer que ho fa en categoria masculina, després de Marina Prat (1989 i 1992), Jaume Leiva (2012 i 2018), Carles Castillejo (2015, 2016 i 2017) i Cristina Silva (en la present edició).

Silva guanya amb gran autoritat

El doblet català es va completar amb una prova femenina que va estar menys competida, perquè Cristina Silva arribava en un moment de forma excel·lent que va acreditar gairebé des de la sortida del barri irundarra de Behobia.

La barcelonina es va escapar en solitari i cap de les seves rivals va tenir cap opció a discutir-li la victòria. L’atleta va liquidar la carrera amb un crono de 1:11:32 hores i es converteix en la segona corredora catalana que guanya en la Behobia – San Sebastián, per darrere de la pionera Marina Prat.

Silva va fer pràcticament els 20 quilòmetres pel seu compte, sense mirar enrere i sense referències de com anaven les seves adversàries. La més important d’elles va ser l’atleta de Club Atlètic Manresa, Mireia Guarner, finalment segona amb 1:13:16 hores, que va mostrar un bon desenvolupament, tot i que no va poder entaular un duel directe amb la de Barcelona.

Guarner va acabar depassant, en l’últim tram de la prova, Elena Silvestre, de Terol, que va completar el podi.