L’astre del triple salt

Jordan Díaz, la perla de l’atletisme mundial que vol competir per Espanya

  • Als 21 anys va polvoritzar diumenge el rècord d’Espanya a l’aconseguir amb 17.76 metres la millor marca mundial del 2022 en triple salt.

  • Els serveis jurídics de la Federació Espanyola d’Atletisme treballen perquè pugui aspirar com a atleta local a l’or de París el 2024.

Jordan Díaz, la perla de l’atletisme mundial que vol competir per Espanya

EFE / REAL FEDERACIÓN ESPAÑOLA DE ATLETISMO

3
Es llegeix en minuts

Cuba no ho posa fàcil i tot i que sembli el contrari cada dia que passa és un obstacle més perquè Jordan Díaz (l’Havana, 23 de febrer del 2001) pugui saltar cap a l’or del triple salt olímpic amb la selecció espanyola en els Jocs de París el 2024. La progressió del jove saltador és tan aclaparadora que per primera vegada en dècades el mític rècord de 18.29 del britànic Jonathan Edwards, establert ni més ni menys que el 1995, sembla que comença a estar en risc.

Jordan se’n va anar amb tres gambades diumenge passat a La Nucia (Alacant) fins als 17.76 metres (53 centímetres per sota de la marca mundial, una barbaritat encara), però és que tot just una setmana abans havia saltat, amb rècord d’Espanya, 46 centímetres menys, d’aquí ve la tremenda progressió d’aquest jove atleta de 21 anys, fitxat pel Barça perquè també és el club de la plusmarquista mundial, la veneçolana Yulimar Rojas, amb el grup del qual entrena, també amb Ana Peleteiro, ara embarassada, a Guadalajara, tots dirigits per Iván Pedroso, cubà de naixement, com Jordan, i campió olímpic de salt de llargada en els Jocs de Sydney 2000, quan l’anomenaven ‘Iván, el Terrible.’

Cuba forma saltadors, però les poques oportunitats per recollir «els beneficis de les marques» al seu país de naixement, com va dir Díaz fa unes setmanes en una entrevista a ‘El País’, el van portar a refugiar-se a Espanya, seguint el consell dels seus pares. Era juliol del 2021 i va aprofitar un viatge de la selecció cubana a Europa, amb vista als Jocs de Tòquio, per fugir a casa d’un amic a Saragossa. Des de la capital aragonesa es va desplaçar a Guadalajara i en poc temps va aconseguir incorporar-se al Barça –necessitava un club federat per competir– i, el més important, una nacionalització espanyola exprés com a refugiat.

Però quan pensava que competir com a internacional espanyol seria més fàcil que millorar els salts centímetre a centímetre, van començar els contratemps administratius que es poden allargar, en el millor dels casos, fins a la mateixa setmana d’inici dels Jocs de París, a finals de juliol del 2024. Fins i tot es podria donar el cas que Jordan tingués la bossa preparada o que sigués a la capital francesa sense saber encara si podrà participar com a espanyol en els Jocs. Treballen per a això els serveis jurídics de la federació, però Cuba no ho posa gens fàcil per facilitar el canvi de nacionalitat internacional abans de la cita olímpica.

Notícies relacionades

Ell s'estima més no parlar ni de Cuba, ni de bon tros de política. «Només espero entrenar per aconseguir una marca millor», van ser les breus declaracions que va oferir diumenge la Federació Espanyola a través dels canals oficials.

Enrere queda la vida esportiva d’un xaval que ja als 16 anys es va convertir en campió del món sub-18, un títol que va tornar a guanyar en la categoria sub-20 després d’aconseguir la medalla d’or del triple salt en els Jocs Olímpics de la Joventut celebrats a Buenos Aires. La progressió de Jordan sembla que no té límit després d’establir diumenge a Alacant la millor marca mundial 2022 de l’especialitat.