Tribunals

Anticorrupció perdrà el control de la investigació a Rubiales i Piqué si el jutge admet la denúncia de Manos Limpias

L’organització vol que també s’analitzi el seu viatge a Nova York i l’espionatge al president de l’Associació de Futbolistes

Anticorrupció perdrà el control de la investigació a Rubiales i Piqué si el jutge admet la denúncia de Manos Limpias
4
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

La investigació de les presumptes corrupteles comeses pel president de la Federació Espanyola de Fútbol (RFEF), Luis Rubiales i el futbolista del FC Barcelona i CEO de Kosmos Global Holding S. L., Gerard Piqué, podria sortir del control de la Fiscalia Anticorrupció si prospera l’estratègia de Manos Limpias, l’organització que ha denunciat aquest assumpte aquest dilluns als jutjats ordinaris de Madrid.

L’article 773.2 de la llei d’enjudiciament criminal assenyala que el fiscal ha de «cessar en les seves diligències tan aviat com tingui coneixement de l’existència d’un procediment judicial sobre els mateixos fets». 

D’aquesta manera, i en el cas que al jutge a qui li correspongui per repartiment la denúncia de Manos Limpias accepti obrir un procediment, el Ministeri Públic haurà de remetre tot el que hagi investigat al jutge que correspongui i perdrà el control dels temps sobre aquest assumpte, així com l’exclusiva sobre la petició de diligències per realitzar. 

D’aquesta manera, si s’accepta com a acusació popular el pseudosindicat i el primer denunciant davant la Fiscalia, que va ser el president del Centre Nacional de Formació d’Entrenadors de Futbol (CENAFE), Miguel Ángel Galán, tots dos podran sol·licitar diligències al jutge i tenir accés al sumari, una cosa que tenien vetada amb la investigació residenciada a Anticorrupció. A més, la Fiscalia tenia un termini d’un any per esbrinar l’existència de delicte abans de decidir si hi havia indicis per judicialitzar l’assumpte, i si s’accepta el moviment de Manos Limpias les indagacions podrien anar una mica més ràpid.

Nous fets i denunciats

De moment, l’únic que va transcendir va ser que la Fiscalia investigava activitats presumptament corruptes en la Federació com a constitutives de delictes de corrupció en els negocis i administració deslleial en relació amb dos fets concrets: el contracte per a la celebració de la Supercopa d’Espanya a l’Aràbia Saudita i el pagament del lloguer d’una vivenda a Madrid per a Rubiales. En la seva denúncia, Manos Limpias al·ludeix a dos temes més, com són el viatge a Nova York del president juntament amb una amiga pintora mexicana i el suposat espionatge al president de l’Associació de Futbolistes Espanyols (AFE), David Aganzo.

A més, s’amplia la llista de denunciats. A Rubiales i Piqué la denúncia suma el secretari general de la Federació Andreu Camps i Povill i dos socis de CG Legal que han actuat com a advocats d’aquesta organització fins al moment, Tomás González Cueto i Ramón Caravaca, a qui s’assenyala com a «cooperadors» en les conductes presumptament corruptes. Del segon, la denúncia apunta que es tracta del vicepresident primer del Tribunal Espanyol d’Arbitratge Esportiu / Comissió d’Arbitratge i membre del Tribunal Administratiu de l’Esport, TAE, «organismes molt qüestionats quan es tracta de dictar resolucions que afecten l’esport del futbol», apunta el document.

En l’escrit, avançat per Europa Press, el sindicat explica que emprèn accions legals contra aquestes persones per la presumpta comissió de delictes continuats de corrupció entre particulars, administració deslleial i falsedats documentals. Igual com la denúncia davant la Fiscalia, el document fa un repàs de les informacions publicades per ‘El Confidencial’ en les quals s’assegura que Rubiales hauria rebutjat un acord amb Qatar «més avantatjós», però sense «els 24 milions per a Piqué» i que també s’hauria lucrat amb la venda a l’Aràbia Saudita d’un patrocini de la Selecció espanyola.

També s’apunten les notícies, ja en mans de la Fiscalia, en les quals es diu que Rubiales hauria rebut ajudes de la RFEF per abonar el lloguer d’una vivenda «de luxe» a Madrid «sense tenir-hi dret», perquè estava censat a la capital espanyola. En concret, es tracta d’una renda de 3.100 euros al mes que havia d’abonar la mateixa Federació.

«El pagament de la vivenda amb diners de la RFEF, que rep fons públics de Loteries i Apostes de l’Estat i del Consell Superior d’Esports de fins a 17 milions d’euros a l’any, pot tenir conseqüències penals, ja que la Federació tot i que permetia al seu president disfrutar d’un ajut econòmic per a vivenda, era imprescindible que tingués fixat el seu domicili fora de Madrid», ha precisat el sindicat en l’escrit.

Com a novetat respecte al primer denunciant, Manos Limpias adjunta les publicacions en les quals es recull que Rubiales hauria pagat un «viatge de plaer» a Nova York amb diners de la Federació de Futbol. «El viatge s’hauria produït entre el 31 d’octubre i el 4 de novembre del 2018, tot just cinc mesos després d’arribar a la presidència de l’ens federatiu», apunta.

Detectius per a Aganzo

Notícies relacionades

Fa igualment referència al presumpte delicte de falsedat de document públic per l’existència d’una «factura falsa» d’11.764 euros per «maquillar» els seguiments que hauria realitzat el 2019 una empresa de detectius per espiar el president de l’Associació de Futbolistes Espanyols (AFE), David Aganzo.

«L’espionatge de Rubiales es va produir durant quatre dies l’agost del 2019, i l’objectiu de la investigació era desbancar Aganzo de l’AFE a través d’una moció de censura, plantejada per afiliats de la seva confiança», afegeix la denúncia. Les conclusions d’aquest espionatge van quedar reflectides en un document «reservat» de 57 pàgines, redactat per l’agència de detectius Cryptex Europa S. L., afegeix citant les informacions sobre aquest assumpte revelades pel diari digital.