Dominadora absoluta

La catalana Anna Comet guanya la Marató de Sables

  • L’atleta catalana es converteix en la segona espanyola que guanya la prova extrema que recorre el desert del Sàhara a peu durant una setmana a través de 250 quilòmetres.

La catalana Anna Comet guanya la Marató de Sables

MDS2022/ MARTA BACARDIT

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Per conèixer la Marató de Sables, o millor dita la duresa d’aquesta prova d’infinita resistència, només s’ha de tenir en compte les duríssimes condicions extremes per les quals passen els participants, que recorren 250 quilòmetres, els millors corrent i els més calmats caminant. Han de portar el menjar i la roba a sobre, dormen en haimes, s’estan una setmana sense visitar les dutxes... i tot això en un marc de màxima dificultat com és el desert del Sàhara, al Marroc. I en aquest ambient, avui divendres ha aconseguit la victòria Anna Comet, la segona atleta espanyola i catalana que ho aconsegueix, després que Mònica Aguileraho aconseguís el 2010. Cap espanyol ho ha aconseguit en categoria masculina.

Ha hagut de passar una setmana al desert corrent i liderant la classificació femenina, sent la millor cada dia i, sobretot, anant la més ràpida en la prova maratoniana de 86 quilòmetres, la màxima, la més extrema, que va acabar dijous. I a diferència de qualsevol altra competició, després de la satisfacció de guanyar no arriba el confort de la dutxa i d’un còmode llit per estirar-se, ni tan sols les mans salvadores del fisioterapeuta. S’ha de treure amb la mà la pols del desert, procurar que no entri sorra a les sabatilles, tot i que algun participant, com l’espanyol Karim El Hayani hagi decidit córrer descalç.

Comet no és ni de bon tros una desconeguda en les proves ultra de muntanya. Als 39 anys s’ha convertit en una de les millors especialistes amb triomfs internacionals, com les tres victòries que ha aconseguit a l’Everest Trail Race; però no és res que s’assembli al triomf absolut en la Marató de Sables, la prova marroquina creada per Patrick Bauer el 1986; el mateix Bauer que en l’arribada de cada etapa rep un a un cada participant, des del primer a l’últim. I des del primer a l’últim es pesa el menjar i la roba de recanvi que porta a la motxilla. L’organització només dona aigua i presta assistència mèdica als participants; els podòlegs són imprescindibles.

De fet, la muntanya sempre ha sigut present a la vida de Comet, periodista en la seva faceta professional. Als 6 anys va començar a competir en esquí alpí per convertir-se en tota una promesa. Se’n va anar als Alps francesos per millorar, fins que amb 18 anys es va destrossar un genoll. Es va quedar sense beques ni patrocinis, i només l’art cirurgià de Ramon Cugat li va permetre tornar a competir, tot i que es va canviar a l’esquí de muntanya, que va començar a compaginar amb les carreres a peu.

Notícies relacionades

És també entrenadora i com a periodista s’ha convertit en una especialista, amb blogs, articles d’opinió i reportatges sobre l’esport i la muntanya que tan bé coneix.

«El que menys m’agradava d’aquesta Marató de Sables era l’etapa de 86 quilòmetres, ja que no és habitual per a mi córrer aquestes distàncies, però vaig voler anar reservant forces. Aquesta etapa era el preu a pagar per córrer aquesta carrera». I va ser la més ràpida abans d’afrontar aquest divendres l’última etapa cronometrada, una marató en la distància habitual dels 42.195 metres i coronar-se com a reina del desert.