Jocs Olímpics d’Hivern

Espanya no boicotejarà Pequín 2022: Iceta i Franco representaran el Govern en els Jocs Olímpics

Països com els EUA, el Regne Unit, Austràlia i el Japó han optat per fer un boicot diplomàtic i no enviar representants polítics

Espanya no boicotejarà Pequín 2022: Iceta i Franco representaran el Govern en els Jocs Olímpics

Jade Gao / AFP

2
Es llegeix en minuts

El Govern d’Espanya enviarà als Jocs Olímpics de Pequín 2022, que arrenquen aquest divendres, una representació institucional de primer nivell. El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, acudirà a la cerimònia d’inauguració acompanyat del seu ‘número dos’, el secretari general de Cultura i Esport, Víctor Francos, mentre que el president del Consell Superior d’Esports (CSD), José Manuel Franco, els agafarà el relleu a partir de dilluns.

Es tracta d’una representació protocol·lària i habitual per part de l’Executiu espanyol en un esdeveniment esportiu d’aquesta dimensió, com remarquen des del mateix Ministeri, però que ateses les tensions internacionals que ha provocat aquesta cita olímpica adquireix una rellevància especial.

Pequín 2022 estarà marcat pel boicot diplomàtic que faran algunes de les potències capitalistes, liderades pels EUA. El govern de Joe Biden va anunciar a principis de desembre que no enviarà representants institucionals als Jocs, utilitzant com a argument la violació de drets humans que es produeix a la Xina.

Dies després, alguns dels seus aliats es van afegir al boicot, i tots van confirmar que sí que hi enviarien els seus esportistes. Països com el Regne Unit, el Canadà, Austràlia, Bèlgica i les tres nacions bàltiques (Lituània, Estònia i Letònia) van decidir prendre la mateixa decisió que els EUA, per la qual cosa cap dels seus representants polítics acudirà a Pequín.

Enuig xinès

L’anunci massiu d’aquests països va provocar l’enuig de la Xina («Els qui s’han unit a aquest error han de pagar-ne un preu», va afirmar el govern asiàtic) i va col·locar en un compromís molts d’altres, principalment els de la Unió Europea.

Espanya va decidir des del primer moment que només se sumaria al boicot diplomàtic si els 27 adoptaven una postura conjunta al respecte. Una possibilitat que va decaure de seguida, ja que contra la postura belga i bàltica, Emmanuel Macron va situar França fora d’aquesta entesa, de manera que va garantir la presència en terra xinès de representants del seu Govern.

Finalment, el Govern de Pedro Sánchez ha optat per enviar una representació institucional de primer nivell i també protocol·lària, ja que és en essència el mateix que sol enviar a altres cites olímpiques i esdeveniments de primer nivell esportiu.

14 esportistes

Segons ha confirmat el Ministeri, aquest dimecres Iceta i Francos es desplaçaran a Pequín, on seran fins diumenge, i assistiran a la cerimònia d’inauguració que tindrà lloc divendres a l’Estadi Nacional de la capital xinesa, en què Queralt Castellet i Ander Mirambell exerciran d’abanderats espanyols.

Notícies relacionades

Posteriorment, des del dilluns 7 i fins al dissabte 12, Franco agafarà el relleu com a màxim responsable del CSD als primers espases del Ministeri. Serà present en les jornades «en què tindran lloc proves classificatòries i finals de disciplines amb participació espanyola com són descens, eslàlom gegant, ‘snowboard’ o ‘skeleton’, entre d’altres», segons ha explicat el Govern.

Espanya acudirà a Pequín amb 14 esportistes, en una cita que s’allargarà fins al 20 de febrer. Les dues opcions principals de medalla són les dels ‘snowboarders’ Queralt Castellet i Lucas Eguibar. Tots dos competiran en la matinada espanyola de dimecres a dijous de la setmana que ve.