Brasil-Argentina: de la vergonya a la sospita pel clàssic més breu del món

Brasil-Argentina: de la vergonya a la sospita pel clàssic més breu del món

AFP

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Brasil-Argentina més breu de la història encara provoca vergonya i enuig. La interrupció del partit als cinc minuts per part de membres de l’Agència Nacional de Vigilància Sanitària (Anvisa) ha donat també pas a la sospita que ha estat en joc alguna cosa més que l’incompliment d’un protocol que obligava a deportar els quatre jugadors que l’havien transgredit.

La FIFA ha sigut de moment ambigua. Amb prou feines va deixar constància del seu lament per «les escenes» vistes a Sao Paulo. L’organisme va avisar que ha començat a recopilar informació per determinar «en el seu moment» les responsabilitats. Delegats de la federació regional (Conmebol) ja van remetre a Zuric tot el que va ocòrrer en les vigílies i durant l’efímer partit.

L’informe dona compte de les negociacions amb la Confederació Brasilera (CBF) i l’Associació del Futbol Argentí (AFA) perquè s’apliqués el mateix protocol que la Conmebol va dissenyar per a la Copa Amèrica disputada en aquest país el juliol passat, les eliminatòries i els certàmens continentals. Després de l’incident, la CBF va posar tota la culpa a Anvisa i la Policia, a més d’expressar la seva «sorpresa» pel que havia ocorregut. Luis Curro, columnista del diari paulista Folha, creu que «hi va haver incompetència i inacció del costat brasiler», però també ha observat «falsedat i engany del costat argentí i una negligència general, per part de governs i entitats futbolístiques, en relació amb els riscos de la pandèmia».

La llei i l’excepció

El reglament consigna que «si una federació es retira, si un partit no es pot disputar o si se suspèn de forma definitiva per causes de força major», és la FIFA qui ha de decidir «de manera discrecional» les accions que cregui necessàries. L’ocorregut a l’estadi del Corinthians té no obstant una peculiaritat insòlita: la selecció argentina va abandonar el terreny de joc obligada per una ordre de l’àrbitre i la Conmbebol. Per tant, s’ha assenyalat, no pot perdre els punts.

Ja s’especula que la FIFA es pronunciarà una vegada que les dues seleccions es classifiquin per al Mundial de Qatar. El clàssic sud-americà, va assenyalar el diari carioca O Globo, potser no es juga mai i queda sense resultat.

La trama política

Per al diari Página 12 de Buenos Aires, l’episodi de diumenge passat «va ser l’esclat a cel obert d’un cúmul de situacions alienes a l’estrictament esportiu», entre les quals els frecs que tenen la CBF i la FIFA i «la dura porfídia entre les lligues i les associacions europees amb la FIFA i Conmebol per la cessió dels jugadors sud-americans per a les eliminatòries».

Però, a més, es cola la situació política brasilera. El Govern d’ultradreta no va dubtar a buscar una ajuda del futbol en el moment més delicat d’una pandèmia que ja ha matat 584.000 persones per Covid-19. El juliol passat va obrir les portes del país perquè es disputés la Copa Amèrica. Les negligències sanitàries de la seva gestió són analitzades per una comissió investigadora del Senat que pot obrir les portes d’un judici polític contra el capità retirat.

Els «bandits» argentins

Notícies relacionades

O Globo ha consignat que en les vigílies del partit, Anvisa va informar la federació de futbol i la Conmebol que quatre jugadors argentins eren investigats per proporcionar informació falsa a l’agència i estaven obligats a complir la quarantena. Representants de la CBF i l’entitat regional «van dir que estaven en converses amb el Govern per aconseguir una excepció a aquesta norma».

Les gestions es realitzaven davant el ministre de la Casa Civil, Ciro Nogueira, i no van prosperar. Pocs minuts després que se suspengués el partit, el senador Flavio Bolsonaro, fill del president Jair Bolsonaro, va qualificar els argentins de «bandits» i va demanar que siguin durament castigats. I com si fos un ‘barrabrava’, va afegir en un altre refilet: «Pelé és més gran que Maradona! ¡Brasil cinc vegades campió del món!». Amb aquest mateix estil fanfarró parlarà aquest dimarts el seu pare en dos actes del bolsonarisme que són observats com una amenaça per a la democràcia.