JOCS PARALÍMPICS

Teresa Perales guanya la seva 27a medalla en uns Jocs amb una altra plata de la natació espanyola

  • L’esportista olímpica més premiada de l’equip nacional està a només una del rècord de 28 de Michael Phelps

  • Núria Marqués aconsegueix també un altre segon lloc per a Espanya en els 100 esquena de la classe S9

Teresa Perales guanya la seva 27a medalla en uns Jocs amb una altra plata de la natació espanyola

SPORT

2
Es llegeix en minuts

La nedadora Teresa Perales ha guanyat aquest matí una medalla històrica per a l’equip espanyol. Minvada per una lesió a l’espatlla esquerra, va conquerir la plata en els 50 metres esquena, classe S5. Ja en són 27 les medalles per a Perales, que queda a només una de l’olímpic nord-americà Michael Phelps, retirat el 2016.

Perales s’ha recuperat en temps rècord d’una lesió que, a priori, li posava molt difícil lluitar per les medalles i, fins i tot, entrar a les finals, però les últimes setmanes de preparació al Centre d’Alt Rendiment de Barcelona la van permetre millorar la mobilitat al braç esquerre després de la lesió que es va fer a l’Europeu de Madeira el mes de maig passat.

L’aragonesa, premi Princesa d’Astúries 2021, va accedir a la final amb el quart millor temps de les sèries de classificació (44.54) i en la final va millorar notablement aquest registre i va aturar el crono en 43.02, només per darrere de la xinesa Dong Lu, que, amb 37.18, va establir un nou rècord del món. El bronze va ser per a la turca Sevilay Ozturk.

La participació de Teresa Perales en aquests Jocs de Tòquio es resumeix en la medalla de plata aconseguida en els 50 esquena i en dos diplomes, un en el relleu mixt 4x50 i un altre en els 100 metres estil lliure. Amb això acumula 27 medalles en sis Jocs i iguala el nedador brasiler Daniel Dias.

Una altra plata de Marqués

La barcelonina Núria Marqués també va aconseguir la medalla de plata en la prova dels 100 metres esquena, en la classe S9 de discapacitats físics d’aquesta setena jornada de competició dels Jocs Paralímpics. La natació espanyola acumula vuit plates i l’or de Michelle Alonso.

Marqués, de 22 anys, repeteix el mateix resultat que va aconseguir a Rio de Janeiro, on també va conquerir el segon lloc. En aquesta ocasió, la nedadora catalana va parar el cronòmetre en 1:10.26, només superada per la nord-americana Hannah Aspden, que va registrar 1:09.22 per assolir l’or. El bronze va ser per a la neozelandesa Sophie Pascoe, plusmarquista mundial de la prova.

Notícies relacionades

La jove va començar en la natació per recomanació dels metges. Havia nascut amb el fèmur de la cama esquerra més curt, i havia d’enfortir l’esquena. Amb nou anys, Marqués va començar a competir amb el seu club en campionats per a nens sense discapacitat. A l’hospital van intentar allargar-li el fèmur a través de diverses operacions, però, finalment, per a la seva comoditat, van decidir amputar-l’hi i posar-li una pròtesi.

«Em sento bastant bé. Han sigut anys molt durs, sobre tot aquest temps de la pandèmia. Ha sigut difícil mantenir-se físicament, i psicològicament més, perquè he hagut de sacrificar moltes coses, fins i tot aquests últims mesos que hem hagut d’estar lluny de la família», va dir Marqués al final de la prova, a la qual arribava amb la segona millor marca de l’any.