Rere la senda de Bolt

Tòquio 2021: la muntanya russa de Trayvon Bromell

L’atleta de Florida és el màxim favorit per guanyar diumenge els esperats 100 metres

FILE PHOTO: Track and Field: World Athletics Tour Track Meet

FILE PHOTO: Track and Field: World Athletics Tour Track Meet / Kirby Lee (USA TODAY Sports)

2
Es llegeix en minuts
Gerardo Prieto

Una muntanya russa. Així sembla ser la vida i la carrera professional de Trayvon Bromell criat a Saint Petersburg, Florida, un barri assetjat per la violència i les bandes criminals. «[El barri] em va fer un home i em va ensenyar a resistir qualsevol tempesta», afirma el velocista nord-americà, el principal favorit per fer-se diumenge (14.50 hores) amb el títol als 100 metres, la distància que proclama l’home més ràpid del món, i succeint Usain Bolt dalt del podi olímpic.

Bromell, de 26 anys, ja era un fenomen als 19, quan es va convertir en el primer júnior a baixar dels 10 segons en els 100 metres. Llavors va ser assenyalat i seguit com a possible successor natural, potser fins i tot rival, de Bolt: aquella temporada (2014) havia baixat aquesta marca ni més ni menys que en set ocasions i a la següent aconseguia el bronze en el Mundial de Pequín, amb Bolt, com no podia ser d’altra manera, a dalt de tot. 

El mundial ‘indoor’

A l’hivern del 2016, guanyava el mundial ‘indoor’ i demostrava que la seva posada en acció, en una carrera de 60 metres, superava la de l’astre jamaicà, tot i que no la seva rematada final. A partir d’allà la seva meteòrica carrera es va esllanguir per culpa de les lesions: va arribar als Jocs de Rio com va poder i amb prou feines es va ficar a la final, en què va acabar en última posició. Bolt tornava a guanyar.

L’atleta del marginal Saint Petersburg va suportar tres anys d’aturada i dues cirurgies al taló entre el 2016 i el 2019. La seva recuperació va resultar més costosa del que és habitual. Abans d’entrar a formar part del Lightning Bolt Track Club amb 14 anys, Bromell s’havia trencat els dos genolls i un braç intentant sobreviure al seu barri.  

Una altra nova lesió

Notícies relacionades

Quan tot semblava que anava sobre rodes, Bromell va tornar a desencaixar-se el taló i a passar pel quiròfan el 2019. Aquesta vegada la seva recuperació va ser més exitosa a l’integrar-se al grup de Rana Reider a Jacksonville, amb Omar Mcleod i el canadenc André de Grasse, també candidat a estar a la final de diumenge. Tot això si superen el pas previ per l’eliminatòria de 100 metres programada per a aquest dissabte a les 12.45 hores. 

Sense provar-se en pista durant mesos, Bromell va aconseguir tornar a ser competitiu enmig de la pandèmia a base d’exercicis de força. El seu èxit en els ‘trials’ disputats a l’Hayward Field de Eugene (primer amb 9.77 segons), superant Keny Bednarek, Noah Lyles i el veteraníssim Justin Gatlin, entre d’altres, el situen virtualment al lloc del podi que va ocupar Bolt en els Jocs de Pequín, Londres i Rio.