Els Jocs de Tòquio 2021

Titmus destrona Ledecky i es penja l’or en els 400 lliures

  • La jove australiana de 20 anys s’apunta el primer dels tres duels amb l’estrella de la natació nord-americana

  • El mallorquí Hugo González de Oliveira es classifica per a la seva primera final olímpica en els 100 esquena

Titmus destrona Ledecky i es penja l’or en els 400 lliures

Oli Scarff / AFP

3
Es llegeix en minuts

L’australiana Ariarne Titmus es va apuntar el triomf en el primer dels tres duels que protagonitzarà amb Katie Ledecky en els Jocs de Tòquio, després d’imposar-se aquest dilluns a la nord-americana a la final dels 400 lliures.

Una derrota que encara és aviat per considerar-la el final del regnat de Ledecky, la fins ara número u de la natació mundial, que ha trobat en la jove australiana la rival que no havia tingut en els últims anys.

De fet, Titmus ja va arrabassar a Ledecky la medalla d’or en aquesta mateixa prova en els Mundials disputats a l’estiu de 2019 a la ciutat sud-coreana de Gwangju, resultat que no pocs van atribuir a problema estomacals de la la nord-americana, que dos dies després es va veure obligada a renunciar a participar en la final dels 1.500.

No obstant, el triomf de Titmus, després d’una d’espectacular remuntada en l’últim llarg, va obrir les portes a una possibilitat fins aleshores inimaginable: la invencible Ledecky era batible.

De res li va valer a l’estrella nord-americana tirar des del principi amb totes les seves forces, ja que a 150 metres per al final de la prova tot just avantatjava de 66 centèsimes a l’australiana. Va ser llavors quan Titmus va protagonitzar un espectacular canvi de ritme al qual no va poder respondre la nord-americana per aconseguir l’or amb un temps de 3.56.69 minuts.

A 67 centèsimes (3.57.36), va arribar Ledecky, que va haver de conformar-se amb la medalla de plata, mentre que la xinesa Bingjie Li va completar el podi amb una marca de 4:01.08 minuts

La derrota no només impedirà a Ledecky aconseguir les cinc medalles d’or a què aspirava a Tòquio, sinó que pot ser l’inici de l’ascens al tron de Ariarne Titmus, que encara haurà de vèncer a les nord-americà en els 200 i 800 lliures si vol reclamar la corona de reina de la natació mundial

Final per a Hugo

El nedador espanyol Hugo González nedarà la primera final olímpica de la seva carrera després de classificar-se per a la dels 100 metres esquena, en els quals intentarà estar en la lluita per les medalles.

 El balear, triple medallista en el passat Europeu, s’havia classificat per a les semifinals amb el novè millor temps (53.45), però menys de 24 hores després va ser capaç d’elevar el seu rendiment i ficar-se entre els vuit que pugnaran pel podi, convertint-se en el segon finalista de la natació nacional després de Mireia Belmonte en els 400 estils.

González, actual subcampió continental de la distància, no renuncia a estar aquest dimarts en aquesta lluita després d’acabar quart en la segona semifinal amb un crono de 53.05, el setè dels finalistes i l’únic al costat del romanès Robert Glinta que no va poder baixar dels 53 segons.

Notícies relacionades

La jornada va servir perquè el relleu del 4x100 de lliures dels Estats Units li donés el primer dels sis ors que busca Caeleb Dressel en aquests Jocs, assenyalat com està com el relleu natural de Michael Phelps. El quartet format per Caleb Dressel, Blake Pieroni, Bowen Becker i Zach Apple va ser el clar dominador de la prova i va avantatjar en més d’un segon els equips d’Itàlia, medalla de plata, i d’Austràlia per guanyar amb un temps de 3.08.97.

El nedador britànic Adam Peaty, d’altra banda, va confirmar la seva condició de favorit i va revalidar el títol aconseguit fa cinc anys a Rio en la final dels 100 braça. L’actual campió del món i plusmarquista mundial de la distància es va imposar amb molta autoritat als seus rivals amb un temps de 57.37, avantatjant de 63 centèsimes el neerlandès Aro Kamminga, plata, i de 96 l’italià Nicolo Martinenghi, bronze.