EL GOLEJADOR POLONÈS

Lewandowski entra en escena amb un ull a la Pilota d’Or

El davanter del Bayern es va quedar l’any passat sense el màxim guardó individual i necessita una gran Eurocopa per aspirar a l’edició d’aquest any

Lewandowski entra en escena amb un ull a la Pilota d’Or
2
Es llegeix en minuts

Ho ha guanyat tot, menys la Pilota d’Or. Li va treure la pandèmia. El polonès Robert Lewandowski, que debuta aquest dilluns a l’Eurocopa davant Eslovàquia, té molt a guanyar en aquest torneig si vol aspirar de nou al premi individual més gran al món del futbol.

«Messi i Cristiano fa molt temps que són a dalt de tot, però crec que ara els puc convidar a la meva taula», va dir Lewandowski a la premsa. Al contrari que en el cas d’altres comensals que s’hi van autoconvidar, ningú discuteix que el polonès es va guanyar aquest dret.

Lewandowski, de 32 anys, va marcar la temporada anterior 55 gols, cosa a la qual s’ha de sumar la victòria a la Lliga alemanya i la Champions amb el Bayern. És a dir, un any de rècords, però no hi va haver elecció a la Pilota d’Or. Frustració. Ho tenia de cara per guanyar-la.

La consolació va arribar en forma de premi The Best de la FIFA, en què va derrotar amb claredat els astres argentí i portuguès, per aquest ordre.

El rècord de ‘Torpede’ Müller

Amb 41 gols –vuit de penal– en una trentena de partits, el polonès va obtenir aquesta temporada amb la seva primera Bota d’Or. El van precedir Messi i Cristiano, amb 30 i 29 gols, respectivament.

A més, va trencar el rècord històric de gols que ostentava Gerd Müller en una temporada de la Lliga alemanya. I això que es va perdre cinc partits per lesió.

Ja són sis els Pitxitxis que aconsegueix el polonès a Alemanya, quatre d’aquests consecutius, mentre Muller en va aconseguir un total de set.

Aquesta temporada la Pilota d’Or serà molt cara. Ser el màxim bombarder de la Lliga alemanya pot no ser suficient. La seva absència dels quarts de final de la Champions contra el PSG pot penalitzar-lo. També el fet que els alemanys no reeditessin el títol.

Hi ha altres candidats, com el belga Kevin De Bruyne, que va guanyar la Lliga anglesa amb el Manchester City i va arribar a la final de la màxima competició continental. En contra seu hi jugarà el fet que va ser substituït per una lesió, que li ha impedit disputar el primer partit de l’Eurocopa.

L’altra figura que va guanyant força és N’Golo Kante, que es va alçar brillantment amb la Lliga de Campions amb una actuació sublim a quarts i semifinals. Sense descomptar un altre francès, Kyllian Mbappe.

Mal paper amb Polònia

L’Eurocopa dictarà sentència. Si Lewandowski vol agafar la revenja, haurà de ser un dels màxims golejadors del torneig o portar lluny la seva selecció. Altrament, haurà de dir adeu al seu anhelat trofeu.

Notícies relacionades

El cas és que els antecedents de Lewandowski amb la seva selecció en els grans tornejos no són gaire bons. Sense anar més lluny, a l’Eurocopa de França, en què els polonesos van arribar als quarts, el davanter es va haver de conformar amb una sola diana.

Dos gols entre les Eurocopes del 2012 i el 2016 i el Mundial de Rússia del 2018 són un escàs bagatge per a un jugador de llegenda i el màxim golejador històric de la seva selecció.