DES DE LA CONCESSIÓ DEL MUNDIAL

‘The Guardian’: 6.500 treballadors immigrants han mort a Qatar des del 2011

El rotatiu vincula les morts a la construcció d’infraestructures del Mundial

‘The Guardian’: 6.500 treballadors immigrants han mort a Qatar des del 2011
2
Es llegeix en minuts

Més de 6.500 treballadors migrants de l’Índia, el Pakistan, el Nepal, Bangladesh i Sri Lanka han mort a Qatar des que el desembre del 2010 se li va concedir el Mundial del 2022, segons assegura ‘The Guardian’. El rotatiu britànic assenyala que l’Índia, Bangladesh, el Nepal i Sri Lanka van revelar que hi va haver 5.927 morts en el període 2011-2020 i que l’ambaixada del Pakistan a Qatar va informar d’unes altres 824 morts de treballadors pakistanesos, entre el 2010 i el 2020. Apunta que el nombre total de morts és significativament gran, ja que aquestes xifres no inclouen les morts ocorregudes en els últims mesos de 2020 i tampoc les de ciutadans de diversos països que envien un gran nombre de treballadors a Qatar, incloent-hi les Filipines i Kenya.

En els últims 10 anys, Qatar s’ha embarcat en un programa de construcció sense precedents, en gran part com a preparació per al torneig de futbol del 2022. A més de set nous estadis, s’han completat o estan en marxa desenes de projectes importants, inclent-hi un nou aeroport, carreteres, sistemes de transport públic, hotels i una nova ciutat, que acollirà la final del Mundial.

Segons Nick McGeehan, director de FairSquare Projects, un grup de defensa especialitzat en drets laborals al Golf, si bé els registres de defunció no estan classificats per ocupació o lloc de treball, és probable que molts treballadors que van morir estiguessin empleats en aquests projectes d’infraestructura de la Copa del Món. «Una proporció molt significativa dels treballadors migrants que han mort des del 2011 només eren al país perquè Qatar va guanyar el dret a ser seu de la Copa del Món».

«Hi ha una falta real de claredat i transparència entorn d’aquestes morts», apunta May Romanos, investigadora del Golf d’Amnistia Internacional. «És necessari que Qatar enforteixi les seves normes de seguretat i salut ocupacional».

Notícies relacionades

«Lamentem profundament totes aquestes tragèdies i investiguem cada incident per assegurar-nos que se n’aprenguin les lliçons. Sempre hem mantingut la transparència sobre aquest tema i hem qüestionat afirmacions inexactes sobre la quantitat de treballadors que han mort en els nostres projectes», va respondre al ‘The Guardian’ el comitè organitzador de la Copa del Món a Qatar.

En un comunicat, un portaveu de la FIFA, l’organisme rector mundial del futbol, va assegurar que està totalment compromès amb la protecció dels drets dels treballadors en els projectes de la FIFA. «Amb les molt estrictes mesures de salut i seguretat al lloc... els accidents als llocs de construcció de la Copa Mundial de la FIFA han sigut baixos en comparació amb altres projectes de construcció importants arreu del món».

Temes:

Qatar