Triomf de Yannick Bestaven

Victòria històrica a la Vendée Globe: el tercer va ser primer

  • El francès va travessar la meta en tercera posició en la volta al món a vela en solitari i sense escales, per darrere dels seus compatriotes Dalin i Burton

  • La seva participació en el rescat d’un rival que va naufragar li va atorgar una bonificació de més d’hores que li va acabar atorgant el triomf final

Victòria històrica a la Vendée Globe: el tercer va ser primer
3
Es llegeix en minuts

Al món de l’esport, com a gairebé totes les facetes de la vida, el primer sol ser el vencedor. Però de vegades es produeixen circumstàncies que causen girs inesperats. És el que ha passat a la Vendée Globe, la volta al món a vela en solitari, sense parades i sense assistència.

El francès Yannick Bestaven, a bord del ‘Maître Coq IV’, va creuar aquest dijous la línia de meta en tercera posició rere els seus compatriotes Charlie Dalin (‘Apivia’) i Louis Burton (‘Bureau Vallée 2’), però va ser declarat vencedor de la prova a causa de la bonificació de més 10 hores que va rebre de l’organització per haver participat en el rescat del també francès Kevin Escoffier quan va naufragar en els primers dies de la competició.

Mar agitat

Dalin va ser el primer a completar la volta al món. El patró de l’‘Apivia’ va creuar la línia de meta davant Les Sables d’Olonne, des d’on havia sortit la flota el 8 de novembre, dimecres a les 8.35 pm (19.35 GMT), seguit quatre hores després per Louis Burton, però cap dels dos tenien cap compensació i, per tant, van acabar segon i tercer darrere el seu compatriota.

El final de la prova va ser de bogeria per a Bestaven, de 48 anys, que 24 hores abans era cinquè, per finalment entrar tercer i acabar sent el vencedor. El campió, que participava en la seva segona Vendée Globe, va creuar la línia de meta sota la pluja i amb un mar agitat a les 4 hores, 19 minuts i 46 segons. Per tant, va arribar 7 hores, 53 minuts i 59 segons després de Dalin.

Xoc amb un barco pesquer

Al final, les 10 hores i 15 minuts de bonificació que va rebre de l’organització per haver participat en el rescat d’Escoffier li van donar la victòria en la novena edició de la prova.

L’alemany Boris Herrmann (SeaExplorer-Yacht Club de Monaco) també es va beneficiar d’una bonificació de sis hores per participar en aquest mateix rescat. Tenia opcions a la victòria, però va xocar amb un barco pesquer dimecres a la nit i les va arruïnar. El cop li va produir danys al costat d’estribord i finalment va arribar cinquè a les 9.09 hores GMT.

Ajuda en el rescat

Bestaven, nascut a Saint-Nazaire i resident a La Rochelle, ha hagut d’esperar 12 anys per imposar-se en la prova. Pare de dues filles (Mona i Louise, de 16 i 12 anys) i enginyer civil de formació, va guanyar la Mini Transat 2001 en un barco que va construir ell mateix i és bicampió de la Transat Jacques Vabre en Class40 (2011 i 2015).

També va ser líder d’aquesta edició de la Vendée Globe durant 26 dies (del 16 de desembre a l’11 de gener), amb el ‘Mâitre Coq IV’, un disseny Verdier botat el març del 2016 equipat amb petits ‘foils’ alerons i optimitzat. El 30 de novembre, al sud-oest de Sud-àfrica, va ser cridat per la direcció de carrera perquè anés a ajudar Escoffier, per reforçar Jean Le Cam, ja a la zona.

Moviment guanyador

Notícies relacionades

Posicionat més al sud, Bestaven va donar la volta i va passar bona part de la nit recorrent la zona, fins que Le Cam va recollir el nàufrag a bord. L’11 de gener va patir danys a bord després de passar el cap d’Hornos, però va continuar lluitant i, conscient de la bonificació que tenia, va llançar un fort atac a 1.300 milles (2.400 km) de la meta.

Va ser un moviment guanyador, ja que va anar retallant distància al líder Dalin i en va tenir prou per treure avantatge en la classificació final després d’aplicar-li la seva bonificació.

Temes:

Atletisme