Nova casa a Montjuïc

L’orgull de la Damm: la referència del futbol de base català

  • L’entitat té 230 joves d’entre 8 i 18 anys distribuïts en 14 equips, 13 de masculins i 1 de femení

  • La nova ciutat esportiva, ubicada a Montjuïc, tindrà 30.000 metres quadrats i s’inaugurarà el 2023

  • Luis García, entrenador del juvenil A, i el president Ramon Agenjo expliquen per a EL PERIÓDICO les claus de l’èxit d’un model exemplar

  • «És un club únic formatiu en l’àmbit mundial. És un orgull i un plaer formar-ne part», assegura l’exjugador periquito

L’orgull de la Damm: la referència del futbol de base català
5
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Fa més de mig segle que és una referència del futbol de base, però hi ha notícies que consoliden aquesta aposta i reforcen la seva admirable filosofia. La Fundació Damm va confirmar aquesta setmana l’adquisició d’uns terrenys a Montjuïc per construir la seva futura ciutat esportiva, que tindrà una superfície de 30.000 metres quadrats, distribuïts en dos camps de futbol 11 (un es podrà dividir en dos recintes de futbol 7) i dos edificis amb totes les comoditats per als jugadors d’un club que va molt més enllà de la competició. La Damm és una família, un exemple de metodologia i esforç que porta a la pràctica els valors que sempre s’han associat a l’esport.

No són elogis gratuïts ni exageracions buides. Els qui han passat per aquest inesgotable planter ho corroboren. Allà es van formar jugadors que van arribar a l’elit, com Sergio García, l’excapità periquito, o Gerard Moreno, un dels golejadors de la Lliga. Però també futbolistes anònims que van disfrutar de l’immillorable tracte d’un club que compta ara amb 230 joves d’entre 8 i 18 anys distribuïts en 14 equips, 13 de masculins i un de femení. La maleïda pandèmia ha aturat l’activitat en 12. Ara només competeixen els dos juvenils: el B a la Lliga Nacional i l’A a la Divisió d’Honor, categories estatals organitzades per la Federació Espanyola de Futbol.

Respecte a l’àrbitre

Al capdavant del juvenil A, precisament, hi ha Luis García, un dels mites de l’Espanyol. En la seva segona temporada manté l’equip a la quarta plaça del grup, darrere dels periquitos, el Barça i el Girona. «Quan estava al planter del Madrid ja tenia referències de la Damm, i fixa’t que ja en fa anys. Llavors em preguntava: “¿Què serà la Damm?” Ara ja ho sé. És un club únic formatiu en l’àmbit mundial. És un orgull i un plaer pertànyer-hi», reflexiona en una conversa amb EL PERIÓDICO.

L’exdavanter destaca la metodologia del club, centrada en aspectes que van més enllà del resultat. «No val guanyar de qualsevol manera. Tenen uns valors gravats a foc. S’aprecia que els jugadors siguin persones, que tinguin respecte al rival, a l’àrbitre, a les instal·lacions... M’hi sento molt còmode i molt feliç», afegeix Luis García, encantat de triar aquesta destinació en la seva primera experiència com a tècnic a Espanya. «Disfruto veient créixer els jugadors. Ara molts ho estan passant malament al no poder jugar, però la salut és el primer. A més, a la Damm ningú paga una quota, un xandall... I ho fan així perquè ho sentin de veritat».

Luis García, en un entrenament de la Damm.

/ Elisenda Pons

L’admiració de Del Bosque

El tècnic asturià segueix l’estela d’altres il·lustres que també van passar per la banqueta del juvenil de la Damm, com Martín Posse (2018-19), Roger Garcia (2016-18) i Cristóbal Parralo (2013-16). L’exseleccionador Robert Moreno també va participar en el club cerveser. Va ser pioner en l’anàlisi de partits per vídeo i va arribar a dirigir el juvenil B el 2009. «Estava en un moment complicat i la Damm em va donar una oportunitat. És un club de referència de Catalunya. Quan et preguntaven on t’agradaria entrenar tothom responia el mateix: Barça, Espanyol i Damm», rememora.

L’exseleccionador Robert Moreno també va passar per la Damm: va introduir l’anàlisi de partits amb vídeo i va dirigir el juvenil B el 2009

Vicente del Bosque ha expressat també la seva admiració per un club que va iniciar el seu camí el 1954, quan uns treballadors del Grup Damm van decidir crear un club de futbol amb la finalitat de formar i educar els joves del barri de l’antiga fàbrica. Des d’aleshores la Damm és un referent indiscutible en el futbol de base. La seva principal peculiaritat és que no compta amb un equip amateur o professional. El juvenil A és el seu emblema principal.

«A la Damm no val guanyar de qualsevol manera. Tenen uns valors gravats a foc. S’aprecia que els jugadors siguin persones»

Luis García, entrenador del juvenil A de la Damm

Una llar a Barcelona

«Reunim tres característiques que ens fan diferents: som un club formatiu, d’alta competició i gratuït», resumeix el president Ramon Agenjo, content per la compra dels terrenys de la nova ciutat esportiva. «És un somni que es farà realitat el 2023. Teníem un camp obsolet al costat del cementiri de Sant Andreu, després vam anar de lloguer a la Teixonera i a Horta. La relació és excel·lent, però volíem una casa a Barcelona. Ha sigut molt difícil, però ja la tenim», explica amb satisfacció.

«Complim tres característiques que ens fan diferents: som un club formatiu, d’alta competició i gratuït»

Ramon Agenjo, president de la Damm

Agenjo, que enalteix els serveis mèdics del club, no es considera «un fanàtic del futbol». Més aviat al contrari. No importa. És el primer que sap que a la Damm l’esport està per damunt de tot. «Esforç, sacrifici, educació, igualtat social... Són les paraules que ens identifiquen. Als 230 nois i noies i als 100 empleats del club», afegeix el dirigent.

Un 4-3-3 innegociable

Al seu costat, el director executiu Carles Domènech recorda un factor clau: «La nostra afició són els pares dels jugadors. No som el club d’una ciutat, amb aquell arrelament. No tenim agents externs que desvirtuïn res».

Luis García dona instruccions als seus jugadors del juvenil A de la Damm, dimecres al camp de l’Horta.

/ Elisenda Pons

Notícies relacionades

I posa l’apunt esportiu: «Jo tinc una premissa: si juguem ho farem bé. Desitgem guanyar, però la clau és com fer-ho. Apostem pel 4-3-3 a tots els nostres equips. Si es perd volem que la gent surti amb la idea que la Damm es preocupa per jugar bé i divertir-se».

 

Temes:

Futbol Damm