SANCIÓ PER DOPATGE

Rússia queda exclosa dos anys de l’esport internacional

  • El TAS redueix la sanció proposada per l’Agència Mundial Antidopatge per a Rússia, inicialment de quatre anys
  • Els esportistes russos no podran utilitzar la seva bandera en els Jocs Olímpics de Tòquio ni en els d’hivern de Pequín 2022
Rússia queda exclosa dos anys de l’esport internacional
2
Es llegeix en minuts
Alejandro García
Alejandro García

Periodista

ver +

Entre les imatges dels pròxims Jocs Olímpics, els de la pandèmia, si finalment tenen lloc el pròxim estiu a Tòquio, sobresortirà la d’una legió d’esportistes que competeix sense país, en l’equip dels Participants Olímpics Independents o el dels Atletes Olímpics Independents, sense distintius del país que representen. La bandera de Rússia no onejarà ni es tocarà el seu himne. Els atletes russos hauran de participar en les pròximes cites olímpiques com a «independents», després que el Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) hagi sancionat Rússia amb dos anys sense participar en cap competició olímpica o campionat del món, fins al desembre del 2022. Com ja va passar en els Jocs d’hivern de Pyeongchang 2018, hi competiran l’equip d’Atletes Olímpics Russos, sota l’auspici del Comitè Olímpic Internacional. 

A més de no participar en cap prova internacional, Rússia no podrà presentar candidatures per acollir esdeveniments o ser amfitriona de competicions importants durant els pròxims dos anys. 

El càstig de dos anys és la meitat de les sancions que havia imposat inicialment l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) per manipular la base de dades esportives del laboratori de Moscou. «Estem decebuts», va reaccionar el polonès Witold Banka, president de l’AMA. «Aquestes continuen sent les sancions més severes que s’han imposat a cap país per delictes relacionats amb el dopatge. Això envia un clar missatge que no es toleraran les trampes institucionalitzades i els esforços concertats per subvertir el sistema mundial de lluita contra el dopatge», va celebrar més endavant en un comunicat.   

Celebració moderada a Rússia

Malgrat la històrica sanció, des del punt de vista rus se celebra, amb moderació, l’èxit del recurs davant el TAS, tot i que el tribunal va ratificar que «no ha complert amb el Codi Mundial Antidopatge». 

«No estem plenament satisfets amb la decisió. És una victòria del sentit comú que l’AMA no hagi convençut els jutges del TAS perquè castiguessin els esportistes nets de Rússia», va assegurar l’Agència Russa Antidopatge (RUSADA) després de la decisió que la condemna a pagar 1,27 milions de dòlars a l’AMA pels costos de les investigacions.

Notícies relacionades

Entre les competicions que afecta la sanció no hi ha l’Eurocopa de futbol prevista per al pròxim estiu (no és cita olímpica ni campionat mundial), en la qual la ciutat russa de Sant Petersburg és una de les seus, amb tres partits de la primera fase i un dels quarts de final. 

El recurs rus davant el TAS va arribar després de la sentència de l’AMA, fa un mes, que va concloure impossible comprovar si 145 esportistes russos sospitosos de dopatge havien infringit les normes antidopatge entre el 2012 i el 2015 per les manipulacions del laboratori de Moscou dependent de la RUSADA.