LÍDER DEL WORLD PADEL TOUR

El meravellós any de Lucía Sainz, la número u del pàdel

La jugadora barcelonina s'instal·la al cim del rànquing mundial juntament amb Gemma Triay

rpaniagua55820905 deportes world padel tour lucia sainz201112202220

rpaniagua55820905 deportes world padel tour lucia sainz201112202220

4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

El pàdel s’ha convertit en un fenomen de masses en els últims temps a Espanya. Amb més de quatre milions de practicants, atrapa per igual homes i dones. Les restriccions de la pandèmia estan amargant més d’un amateur, però la competició oficial continua.

Així com el madrileny Alejandro Galán i el gadità Juan Lebrón dominen amb mà de ferro la categoria masculina, en la femenina brillen la barcelonina Lucía Sainz i la menorquina Gemma Triay, que han disputat les quatre últimes finals amb tres títols inclosos a Sardenya (Itàlia), Barcelona i Alacant.

MVP al Sant Jordi

La Lucía, de 36 anys, està vivint un any meravellós. La veterana jugadora de Sarrià, elegida MVP al Sant Jordi el mes passat, viu amb passió la seva ratxa triomfal. «Estem molt contentes, al principi d’any no plasmàvem els entrenaments en resultats. Ens vam atabalr una mica, però a partir de Sardenya estem jugant molt bé. És el nostre millor any», reflexiona en una extensa xerrada amb EL PERIÓDICO.

L’últim títol va ser millor que cap altre després d’una gran remuntada contra les Martas, Marrero i Ortega, la millor parella del 2019, que tornava després d’una separació. Ara queden les cites de Las Rozas i el Master Final a Menorca del desembre per segellar aquest número u, el premi a una àmplia trajectòria esportiva.

Beca a Califòrnia

«Amb 5 anyets ja jugava a tennis al Polo. Vaig disputar campionats de Catalunya, me’n vaig anar a Califòrnia a estudiar amb una beca i vaig arribar a estar entre les 300 millors del rànquing mundial de dobles, però l’octubre del 2009 ho vaig deixar». La jugadora catalana va canviar la raqueta de tennis per la pala de pàdel, una decisió que va acabar sent encertadíssima.

«Faria el que fos per participar en uns Jocs Olímpics. Tard o d’hora arribarà el moment. És clau el salt als EUA»

Lucía Sainz 

Número u del rànquing mundial de pàdel

«El gener del 2010 vaig començar a jugar amb assiduïtat, compaginant el pàdel amb una feina a Babolat que finalment vaig abandonar per dedicar-me de ple al pàdel», rememora la número u, que forma parella amb Gemma Triay des del 2016. En el seu èxit és clau el canvi de rumb que van prendre fa poc més d’un any.

Trasllat a Madrid

Insatisfetes amb els resultats del 2019, van marxar a Madrid i van confiar en Rodri Ovide com a nou entrenador. «Va ser una aposta per un nou projecte i tot ha anat de meravella», explica la Lucía, que no s’acaba d’acostumar a jugar sense públic. «És molt fred tot. Jo soc de cridar molt, la Gemma és més callada. Ara crides i no sents res, només l’eco del teu crit. A la tele també es veuen els partits molt avorrits. És una situació dura, però som unes privilegiades per continuar jugant. El que està fent World Padel Tour és brutal».

Primer pla de Lucía Sainz durant un partit / Efe

L’avenç del pàdel femení no es tradueix en els premis: els homes cobren el triple que les dones

Sainz destaca la mutació del pàdel femení. «És una brutalitat, hi ha molta quantitat de jugadores. Abans n’hi havia menys, ara moltes comencen directament en el pàdel, sense passar abans pel tennis, com Ari, Bea, Martita...». L’avenç, no obstant, encara no es tradueix en una equiparació de premis amb la categoria masculina. Per exemple, Galán i Lebrón van cobrar 9.209 euros per cap per alçar l’últim Open d’Alacant; la Lucía i la Gemma se’n van emportar 3.351 cada una. Els homes guanyen el triple que les dones.

El valor de la psicòloga

Nadal, Federer i Jordan són els referents esportius de la Lucía, que es defineix com a «treballadora i disciplinada». Dedica unes 12 hores setmanals al pàdel i 10 a la preparació física, sense oblidar dos pilars: una cuidada alimentació i l’aspecte mental. «La psicòloga és fonamental en el nostre esport. Gairebé tots els jugadors en tenen. És clau per a un mateix i per portar-se bé amb la parella. A la Gemma li dura poc l’emprenyament, jo soc més de la pena, però al cap d’una horeta també se me’n va. Es tracta de parlar-ho i ja està», explica la tricampiona del 2020.

Lucía Sainz, amb Gemma Triay a darrere, a la final de l’Open d’Alacant / WPT

Cridanera positiva

Notícies relacionades

La número u, famosa per la seva combativitat a la pista, torna als seus crits, que li han portat més d’un pal a les xarxes socials. «Soc una cridanera positiva, de les bones. Ho faig per motivar-me i animar la companya, sense mirar a la cara de la rival. Alguna sí que ho fa per provocar, jo no».

Qüestionada pel futur del seu esport, un somni apareix en l’horitzó. «Faria el que fos per participar en uns Jocs Olímpics. Tard o d’hora arribarà el moment. Vaig escoltar que el 2024 podia ser d’exhibició. Tant de bo», destaca la número u, feliç per l’auge a Suècia, Itàlia, França, Portugal i Holanda. «És clau que es faci el salt als EUA. Seria el millor per al pàdel», proclama la Lucía.