Fabio Jakobsen

Surt del coma el ciclista de la caiguda brutal a la Volta a Polònia

«Si ha sobreviscut a una caiguda així, segurament tornarà a l'esport», aposta el director adjunt de l'hospital

ciclismo / periodico

5
Es llegeix en minuts
José María Expósito

El ciclista holandès Fabio Jakobsen ha sortit del coma aquest divendres, dos dies després de la duríssima caiguda en l’esprint final de la primera etapa de la Volta a Polònia a Katowice. «Tenim bones notícies des de l’hospital de Sosnowiec. Fabio Jakobsen s’ha despertat del coma. El seu estat és bo», han afirmat els organitzadors de la carrera a Twitter.

«El pacient està conscient, respon als estímuls, respira per si mateix, la tensió és la normal. Avui estem molt contents», ha declarat a la premsa polonesa Pawel Gruenpeter, director adjunt de l’Hospital de Sosnowiec. «Si ha sobreviscut a una caiguda així, segurament tornarà a l’esport», ha afegit.

Cinc hores d’operació

El corredor, de 23 anys, del Deceuninck, posat en coma induït, va ser sotmès a una operació al cap durant cinc hores dimecres a la nit. Tot i que va perdre molta sang, eva aixafar el paladar (per això va costar molt intubar-lo) i els metges van arribar a témer per la seva vida, el mateix dimecres a la nit va quedar estabilitzat. «Se li ha fet un escàner i el cervell no sembla fet malbé», va declarar llavors Gruenpeter. «Les principals lesions es troben a la cara. Afortunadament, els ulls no estan afectats. El seu estat és greu però estable», va precisar dijous. L’últim informe és encara més tranquil·litzador.

Jakobsen va tenir una aparatosa caiguda a escassos metres de la línia de meta de la primera etapa de la Volta a Polònia. El vigent campió d’Holanda entreveia la victòria d’etapa, ja que estava superant en l’esprint el seu compatriota Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma). Aquest, no obstant, li va anar tancant l’espai, i en l’últim moment fins i tot va deixar anar el colze per frenar l’avanç de Jakobsen, que, a més de 80 km/h (l’arribada era costa avall, cosa que també està sent molt criticada) va xocar contra les barreres de protecció. 

Jakobsen es va emportar un comissari (que va quedar inconscient però que es recupera bé del cop) i va xocar contra l’arc de meta. El seu impacte amb les tanques, a més, va provocar que aquestes acabessin a la carretera, cosa que va generar més caigudes (inclosa la de Groenewegen, que es va trencar la clavícula), tot i que cap de tan greu.

El català Edu Prades, implicat

El català Edu Prades es va fracturar una costella.  «He revisat la velocitat de l’esprint i l’impacte va ser quan anava a 81 km/h», explica el corredor d’Alcanar, que es trobava al cap del grup però no disputava l’etapa. El ciclista del Movistar va sortir volant i va caure violentament d’esquena contra l’asfalt. «Em vaig espantar molt en un primer moment, perquè em costava respirar. Tenia por d’haver-me trencat les costelles i que pogués haver afectat els pulmons. Notava un dolor al costat i a l’estar ajagut em costava respirar; no pensava ni en les cervicals, que va ser el que em vaig acabar trencant, ni en la clavícula. Quan vaig anar agafant el ritme de la respiració i vaig veure que podia agafar aire bé em vaig calmar bastant», recorda.

Totes les mirades apunten cap a Groenewegen, un velocista de 27 anys amb quatre etapes guanyades en el Tour i mala fama. L’acció de dimecres ha fet aflorar altres esprints en què va actuar de manera similar (vegeu tuit anterior), tot i que oblidats, perquè no es va produir cap desgràcia com ara. «Crec que és terrible el que va succeir ahir. No trobo les paraules per descriure com ho sento per Fabio i els altres que van caure o que es van veure afectats. Ara mateix la salut de Fabio és el més important. Penso en ell tot el temps», va escriure un desolat Groenewegen a Twitter. «Dylan se sent molt malament pel que ha passat. Està profundament afectat. Ben aviat parlarem en detall de l’incident amb ell», va declarar Richard Plugge, director del Jumbo-Visma.

La Fiscalia polonesa investiga els fets per si hi va haver responsabilitat penal, mentre que el mànager de l’equip Deceunink, Patrick Lefevere, va assegurar que denunciaria Groenewegen davant la policia: «Ha sigut un acte criminal. Ha d’anar a la presó», va arribar a escriure a Twitter. Hores després, més en fred, es va ratificar en la seva opinió: «Va ser una acció molt bruta de Groenewegen. Aquestes coses no es fan. Ja hem interposat una denúncia davant l’UCI i farem el mateix davant la policia de Polònia. No ho deixarem passar. He vist l’esprint desenes de vegades. No comprenc en absolut l’acció de Groenewegen. Un ciclista s’ha de mantenir en la seva trajectòria».

Notícies relacionades

El ciclista alemany Simon Geschke va apuntar a l’organització de la carrera. «Cada any el mateix esprint idiota costa avall a la Volta a Polònia», va escriure a Twitter el corredor del CCC. «Cada any em pregunto per què l’organització pensa que és una bona idea. Els esprints massius ja són prou perillosos, ¡no hi ha necessitat d’una baixada a 80km/h!».

Un any després de la mort de Lambrecht

La caiguda de Jakobsen va tenir lloc exactament un any després de la mort del jove belga Bjorg Lambrecht, mort als 22 anys després de colpejar-se amb una estructura de formigó en l’última edició d’aquesta mateixa carrera. La progressiva millora de Jakobsen ha fet respirar «una mica alleujat» l’organitzador de la prova, Czeslaw Lang: «Després d’haver vist l’accident ens vam témer el pitjor, però ara sabem que la situació és greu, tot i que estabilitzada».