entrevista

El president del Deportivo: «La nostra actitud és clara, s'ha d'anar a una lliga de 24 equips a Segona»

«Estem convençuts que això és una aberració i arribarem fins a les últimes conseqüències», diu Fernando Vidal

postura-clara

postura-clara

6
Es llegeix en minuts
Marcos Otero

El president del Deportivo, Fernando Vidal (la Corunya, 1962), està convençut que els recursos que presentarà el club contra la decisió d’ajornar el partit davant del Fuenlabrada de dilluns prosperaran i per aquest motiu el club arribarà fins a «les últimes conseqüències». L’objectiu de l’entitat, davant de la impossibilitat que es repeteixi la jornada, és que la temporada que ve participin 24 equips a Segona Divisió i s’anul·li el descens tant del conjunt blanc-i-blau com del Numància.

¿Quines sensacions hi ha al club davant d’aquest partit que es disputarà als despatxos?

Així que passen les hores crec que hi ha partit perquè la indignació puja amb el pas del temps. Ahir [per dilluns] vam patir una injustícia quant a la competició que s’ha de reparar. Entenem que no val jugar el partit contra el Fuenlabrada si no es juguen la resta de partits a la mateixa hora. S’hauria de repetir tota la jornada. Com que entenem que això serà materialment impossible per qüestions sanitàries, pels positius del Fuenlabrada, la LaLiga i la Federació han de prendre algun tipus de decisió que compensi tot aquest flagrant error que han tingut en la competició, perquè està reflectit a la circular de la Federació com es competeix en les dues últimes jornades de Lliga i tots els equips implicats en un mateix objectiu han de jugar a la mateixa hora.

Que es disputi de nou la jornada sembla improbable, ¿quina és l’estratègia del club?

Nosaltres sol·licitem que s’ha d’anul·lar aquella jornada completa i repetir-se. Això no és problema del Deportivo perquè no és el causant del greuge a la competició. Aquest matí [per ahir] li hem traslladat al president de LaLiga [Javier Tebas] que tant el Numància com el Deportivo no poden descendir perquè no ha acabat la competició. La nostra actitud és clara, cal anar a una lliga de 24 equips a Segona Divisió. La forma en què es competeixi, ja sigui amb ‘play-off’ o amb ascens directe per rebaixar jornades, és un tema de reglamentació que hauran d’estudiar els tècnics per veure com es pot fer, però jo no veig cap altra solució en aquests moments.

¿Què els va traslladar Javier Tebas?

Tenim una discrepància total en la manera d’interpretar l’última jornada. LaLiga entén que és una causa de força major, que es va prendre aquesta decisió i que va ser la millor per a tothom. Li vaig comentar que hi estem en total desacord perquè el que fa vulnera i adultera el ‘fair play’ de la competició. No és el mateix que els equips que han jugat ho facin, com en aquest cas, que els seus rivals, Deportivo i Fuenlabrada, no estan disputant el seu partit en aquell moment. Això és claríssim i no hi ha cap dubte que la competició s’ha adulterat. La legislació és clara en aquest sentit.

¿El Deportivo disputarà el partit contra el Fuenlabrada en el cas que es fixi una data?

Estem exigint que la jornada s’ha de repetir íntegra, sabent que això és pràcticament impossible perquè han comès un error greu. Els jugadors estan a disposició del club i els hem donat uns dies de vacances perquè acumulen moltes jornades jugant cada poques hores, però sabem que serà gairebé impossible disputar el partit. ¿Quan jugarem? ¿El mes d’agost? ¿Quan serà possible des del punt de vista sanitari jugar aquest partit? Aquella jornada s’ha d’anul·lar i Deportivo i Numància, que tenien possibilitats de mantenir-se, no poden baixar de cap manera possible.

¿Amb la Federació han tingut contactes?

Un conseller ha contactat amb la Federació, amb l’AFE (Associació de Futbolistes Espanyols) i amb la resta de clubs que estan afectats. Hem estat en contacte amb l’Elx, amb el Rayo i amb el Numància, que com nosaltres és un dels perjudicats.

¿Aniran tots els clubs afectats de la mà en les seves reclamacions?

Per descomptat. Com més força fem entre tots, més possibilitats hi haurà que el resultat sigui millor. Hem d’anar tots de la mà perquè és una injustícia enorme per al club i per a la ciutat. S’ha vulnerat el principi d’igualtat que regeix la competició. Tots els implicats, inclosos el Concello i la Xunta, hem d’anar de la mà per lluitar contra aquesta injustícia.

A més del trencament esportiu hi ha el problema de salut pública que s’ha generat...

A part de l’esportiu estem estudiant el que té a veure amb salut pública perquè hi ha hagut un comportament negligent per part del club (del Fuenlabrada). Cada hora apareixen notícies sobre aquesta crisi i al final el que han fet és posar-nos un focus de contagi a la ciutat i es pot generar un problema de salut pública important.

¿Creu que si en la decisió de jugar no hi estigués implicat el Govern a través del Consell Superior d’Esports (CSD) s’haguessin produït reaccions institucionals més contundents?

No tinc coneixement que el Govern estigui implicat en la decisió. El que m’han comentat és que la decisió la prenen a l’uníson LaLiga i la Federació. El Consell Superior d’Esports, segons em comenten, no va pressionar perquè es juguessin els partits.

¿Què ha fallat perquè un equip amb alguns encomanats es desplacés a una altra ciutat per disputar un partit?

La informació que tinc és que el protocol s’ha aplicat correctament, però ha fallat la comunicació. La comunicació ha sigut fosca en tot moment. El que no puc és opinar del que no tinc dades. En tinc de les que ens van explicant, però tot fa indicar que el Fuenlabrada en cap moment havia d’haver viatjat a la Corunya.

¿Serviria d’alguna cosa en aquest cas la pressió social que s’exerceixi?

La massa social està del costat del club i hem de manifestar davant de la mateixa societat corunyesa quina és l’actitud que tenim davant d’una posició arbitrària que perjudica molt seriosament els interessos del futbol.

¿Estaria a favor d’una manifestació, per exemple?

No. En les condicions sanitàries en les quals estem ara mateix hem de ser molt prudents amb aquest tipus de coses. Crec que ahir [per dilluns] la rebuda a l’equip va ser exemplar. La gent estava amb les mascaretes i mantenint la distància, però s’ha d’anar moltíssim amb compte perquè no es pot tenir un nou focus de contagi. Hem de mirar molt bé els mecanismes amb què es pugui expressar la nostra gent sense que hi hagi risc.

¿Quins terminis estudia el club perquè es pugui resoldre el conflicte?

Dependrà de cada un dels recursos. M’imagino que la nostra demanda inicial davant de la Federació serà desestimada i acabarà al TAD (Tribunal Administratiu de l’Esport). En una setmana recorreríem davant del TAD i a partir d’aquí seran els terminis que marquin ells. Hauran de prendre una decisió al més ràpid possible perquè a més hi ha els ‘play-off’ d’ascens pendents de disputar-se, no es pot demorar en el temps gaire més. D’aquí també la bogeria de jugar el dia 30 contra el Fuenlabrada. Des del punt de vista sanitari això és impossible perquè les quarantenes són de 14 dies i han de confinar tot l’equip. Han de prendre una decisió de l’ordre que sigui al més aviat possible.

Notícies relacionades

¿Contemplen arribar fins a la justícia ordinària?

Anirem fins a les últimes conseqüències amb això. Com que estem convençuts que això és una autèntica aberració, hem d’arribar fins a les últimes conseqüències. És una injustícia total i absoluta. No es pot disputar una jornada partida i obre un precedent que les últimes jornades es puguin jugar així per qualsevol motiu a partir d’ara. Quan va ser el cas de l’accident mortal de Reyes es va ajornar tota la jornada de Segona Divisió i allò d’ahir és una causa de força major molt més greu perquè comporta contagis i afecta tot un equip. No hi ha per on agafar tot aquest tema, ho veig tan clar que no contemplo cap altra interpretació que la que tenim nosaltres al club.