càstig al rugbi

Vuit anys de sanció per dopatge per al primer capità negre dels Springboks

Chiliboy Ralepelle ha donat positiu per tercera vegada en la seva carrera esportiva, que el va portar a jugar amb l'Stade Toulousain, l'equip més premiat de França

segea53957520 file photo  rugby union   wales v south africa invesco perpe200702104054

segea53957520 file photo rugby union wales v south africa invesco perpe200702104054 / Action Images

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea

Chiliboy Ralepelle passarà a la història per haver sigut el primer capità negre de la selecció sud-africana de rugbi, els famosos i inconfusibles Springboks. Però, alhora, aquest davanter de més de 100 quilos de pes, que també continua sent el capità més jove de l’equip nacional del seu país, ja apareix com un dels jugadors amb la història menys exemplar en un dels esports on la noblesa i el joc net, malgrat la duresa, són una norma a seguir per a tots els practicants. Ha sigut sancionat amb vuit anys, cosa que compromet i que pràcticament posa fi a la seva carrera esportiva amb 33 anys, a l’haver donat positiu per un anabolitzant.

En aquesta ocasió se li ha detectat zeranol, un anabolitzant, igual com ho era l’androstanolona, descoberta en un control del 2014, quan era jugador de l’Stade Toulousin i disputava la Lliga Top 14 amb l’equip més condecorat del rugbi francès. Com era lògic, va haver d’abandonar la disciplina del conjunt occità i tornar a Sud-àfrica, on sempre havia sigut, en els seus anys inicials, un dels jugadors més prometedors,en la posició de talonador dels Bue Bulls, club estrella de Sud-àfrica.

Pendent d’apel·lació

Ara té 21 dies per apel·lar la sanció, un dopatge descobert l’any passat, la tercera infracció en la seva carrera esportiva. D’aquí el càstig exemplar. Actualment jugava als Coastal Sharks de Durban (Sud-àfrica). L’anabolitzant va aparèixer en un control fora de la competició. Sense ser una sorpresa, una cosa comuna en els esportistes sorpresos per un control positiu, Ralepelle va assegurar a la premsa del seu país que es tractava d’«una falsa acusació contra mi, que rebutjo».

De fet, si s’ha deslliurat d’un càstig a perpetuïtat ha sigut perquè el 2011, en el que hauria sigut el seu primer positiu, va ser absolt per la Federació Sud-Africana de Rugbi de dopatge, després d’aparèixer metilhexanamina en la seva orina, un estimulant específic, totalment prohibit i que serveix per cremar greixos.

Notícies relacionades

Fins a 25 partits va disputar amb la samarreta sud-africana. Va debutar com a capità en un partit contra Anglaterra, durant una gira per Europa. L’enfrontament es va disputar a Leicester, el 2006, abans que patís la seva primera lesió greu de genoll, de la qual va tornar a recaure el 2007. Es va passar un any i mig sense poder jugar cap partit, tot i que el 2008 va tornar als Springboks per participar en un amistós memorable, almenys per als sud-africans, que van derrotar Anglaterra ni més ni menys que per 42-6.

 

Temes:

Rugbi Dopatge