CONSEQÜÈNCIES DE LA PANDÈMIA DEL CORONAVIRUS

El futbol es posa en marxa

Els esportistes professionals podran tornar a la feina a partir de dilluns sota el protocol del CSD

La Lliga té llum verda per mobilitzar el seu protocol i activar la tornada a la competició

GRAFCAT2371. SANT JOAN DESPÍ (ESPAÑA), 06/03/2020.- Los jugadores del FC Barcelona, el camerunés Samuel Umtiti (i), el argentino Leo Messi (2i) , el chileno Arturo Vidal (2d) y Joan Barbera (d), durante el entrenamiento que realiza la plantilla barcelonista para preparar el partido de liga que disputarán mañana ante la Real Sociedad en el Camp Nou de Barcelona.EFE/ Enric Fontcuberta

GRAFCAT2371. SANT JOAN DESPÍ (ESPAÑA), 06/03/2020.- Los jugadores del FC Barcelona, el camerunés Samuel Umtiti (i), el argentino Leo Messi (2i) , el chileno Arturo Vidal (2d) y Joan Barbera (d), durante el entrenamiento que realiza la plantilla barcelonista para preparar el partido de liga que disputarán mañana ante la Real Sociedad en el Camp Nou de Barcelona.EFE/ Enric Fontcuberta / Enric Fontcuberta (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Alejandro García
Alejandro García

Periodista

ver +

Després de moltes raons, entre la impaciència de LaLiga i la foto de comunió entre el CSD, LaLiga i la RFEF, el tan esmentat protocol de reactivació de l’activitat que la setmana passada els va arribar als clubs del futbol professional es podrà dur a terme a partir del dilluns que ve.

El Ministeri de Sanitat va donar ahir llum verda als plans que li havia remès el Consell Superior d’Esports (CSD) perquè puguin tornar a l’activitat els principals actors esportius, entre els quals el pla de tornada als entrenaments de LaLiga. 

El dia 4 és la data assenyalada perquè tot comenci a engegar i els detalls del protocol es faran públics en els pròxims dies, tot i així, les autoritats «han validat la pràctica totalitat del protocol», segons va notificar el CSD i els esportistes es podran tornar a entrenar, tot i que està per dilucidar com es gestionarà la reobertura de les instal·lacions esportives, com es limitarà l’accés i quins protocols de seguretat hauran d’aplicar. 

LES DATES DEL FUTBOL

El futbol va voler anticipar la llum verda del Govern als seus plans i fa uns dies ja va enviar un protocol d’actuació a tots els seus associats (complicat de complir de forma estricta), que contempla dates concretes que ara s’ajustaran als nous terminis que ha aprovat el CSD: Els dies 4 i 5 de maig, els primers amb activitat permesa, hi haurà inspeccions de les instal·lacions dels diferents clubs per part de LaLiga; per als dies 6 i 7 està previst que es facin els tests als jugadors perquè entre els dies 8 i 11 puguin tornar els entrenaments individuals. 

El pla de LaLiga és tornar a entrenar entre els dies 8 i 11 i tornar a jugar el 28 de juny

Tot són passos previs a les palpentes abans de tornar a veure sessions col·lectives i abans que pugui tornar el futbol (sempre a porta tancada) per acabar LaLiga. L’objectiu fixat per Javier Tebas, el president de la LFP, és que la competició es pugui reprendre el 28 de juny perquè hi hagi temps, amb l’acumulació de partits tots els dies tret dels dilluns, per acabar les 11 jornades que queden de la Lliga.

Entre els primers plans de desconfinament que va anunciar el Govern «tindran una consideració especial els esportistes professionals, federats i d’alt nivell», va dir el CSD en el seu comunicat, tot i que el ministre Salvador Illa en la seva compareixença diària no va fer referència als esportistes professionals. 

El responsable de Sanitat es va limitar a recordar amb èmfasi la norma que regula l’ús de tests sota prescripció mèdica i amb el coneixement del ministeri de Sanitat, uns paràmetres que recull el protocol de LaLiga aprovat després del filtre del CSD, així com a ressaltar les manifestacions de sectors de futbolistes que demanaven que es fessin proves del Covid-19 primer als sanitaris i treballadors. 

TESTS I SEGURETAT

El to de les declaracions dels futbolistes va canviant amb el pas dels dies i la millora en el panorama general del país: «Jo vull jugar. És evident que hem d’intentar tornar amb les garanties sanitàries més grans, però també hem de saber que mai seran al 100%. Però aquest mateix risc el tindran tots els treballadors quan tornin a la feina», va dir ahir Rakitic a ‘Marca’. 

L’ús de tests era una de les grans polèmiques prèvies i, després d’esquivar la recomanació de no fer-los de forma massiva, el seguiment als esportistes mitjançant proves per detectar el Covid-19 que contempla LaLiga es podrà dur a terme, sota les recomanacions mèdiques i els paràmetres oficials de persones que hagin tingut el virus o hagin estat en contacte amb infectats. «Els serveis mèdics dels clubs de les lligues professionals podran dur-lo a terme conforme al que està previst en l’ordre ministerial», deia la nota pública del CSD.

Els metges podran fer tests del Covid-19 als futbolistes

Notícies relacionades

Un club obligat a ser testejat és l’Espanyol, l’equip de Primera Divisió amb més positius per coronavirus: deu entre vuit jugadors i dos membres del cos tècnic, però LaLiga va adquirir i té preparats tests per al futbol professional. «Som els primers que estem d’acord a tornar, però sobretot volem que hi hagi unes condicions òptimes per estar tranquils i tenir la salut assegurada», va comentar Raúl de Tomás en declaracions als mitjans del club.

CONCENTRACIONS

En la seva croada per evitar un rebrot que definitivament posi punt final a la temporada, LaLiga ja contemplava, i això va provocar les primeres crítiques, entrenaments col·lectius en una segona fase de treball i una concentració permanent dels clubs quan torni la competició. «No veig bé haver d’estar concentrats el mes o el mes i mig que duri la Lliga. Jo crec que de perill n’hi haurà sempre perquè tenim una pandèmia que no sabem com evoluciona, i que estarà present amb nosaltres durant molt temps», va sentenciar el reialista Mikel Oyarzabal a la Cadena SER.