EL PLA DEL FUTBOL ESPANYOL

La Lliga resisteix

Tebas veu factible que el campionat es pugui reprendre «a mitjans de juny» si el virus ho permet

França segueix la via d'Holanda i Bèlgica i també cancel·la la seva Lliga i Itàlia encara dubte sobre la Sèrie A

marcosl52898595 grafcav2201  pamplona  30 01 2020   el presidente de la liga200406190216

marcosl52898595 grafcav2201 pamplona 30 01 2020 el presidente de la liga200406190216 / Jesus Diges

4
Es llegeix en minuts
Marcos López

La Lliga resisteix, convençut com està Javier Tebas que no haurà de claudicar, com ja ha fet França, i que es podrà reprendre el campionat «a mitjans de juny». El futbol espanyol resisteix en una Europa que va a diverses velocitats, supeditada a la llei que li marca el coronavirus. El president de la Lliga de futbol professional veu factible el retorn progressiu a l’activitat, marcat, en tot moment, per les instruccions del Govern central, emparat en el protocol sanitari.

De moment, el primer pas és realitzar els tests de Covid-19 a cada jugador. Seran a partir del dimarts que ve, per la qual cosa el retorn als entrenaments s’ajornarà uns dies, segons ha informat l’LFP als clubs. La idea és que sigui entre dijous i dissabte de la pròxima setmana comptant, per descomptat, amb el vistiplau de Sanitat.

A França, en canvi, Édouard Philippe, el primer ministre, va anunciar que donava per finalitzada la temporada 2019-2020 i que el futbol no tornaria fins al mes de setembre. «No serà possible ni practicar esports en llocs coberts, ni esports d’equip o de contacte», va sentenciar Philippe.

Una imatge del Milà-Genova jugat a porta tancada a San Siro. / reUTeRs / DANIELE MASCOLO

«Si fos president d’un club ja pensaria en la pròxima temporada» (Spadafora, ministre d’esports italià)

Itàlia, el primer país europeu més castigat per la pandèmia, continua enredada en una tempesta política i social, perquè hi ha clubs que consideren innegociable el retorn, mentre Vincenzo Spadafora, el ministre d’Esports, cada vegada observa «una finestra més petita» per a la tornada del ‘calcio’, mentre recomana que «si fos president d’un club ja pensaria en la pròxima temporada», i ha instat la Lliga italiana a buscar un pla B.

Més detalls del govern espanyol

Tebas, després que el president del govern espanyol Pedro Sánchez revelés les quatre fases «asimètriques» de la desescalada, intueix un panorama en el qual el futbol tingui cabuda. «El que s’ha de fer és que es compleixin les etapes que ha marcat el president del Govern», va dir el president de la Lliga de Futbol Professional (LFP) a la cadena Vamos de Movistar+.

Luis Rubiales, president de la federació, i Javier Tebas, president de la Lliga de futbol professional.

«És molt important que la competició acabi» (Tebas)

«Hi ha temps, no s’ha de córrer», va recordar Tebas, que va explicar després que en els plans que maneja per a la tornada del futbol disposa «de termini fins al 28 de juny». Sempre amb una premissa imprescindible. «És molt important que la competició acabi. Molt important», va afirmar el president de l’LFP per recordar la transcendència que acabi la competició, òbviament a porta tancada, per minimitzar l’impacte de la coronacrisi.

Els esportistes tornarien el 4 de maig a l’entrenament individual i l’11 o el 18 a treballar en grups

En aquest sentit, Salvador Illa, ministre de sanitat, va explicar que aquest dijous es donaran detalls sobre la regulació dels entrenaments dels esportistes professionals i federats. «L’esport tornarà. Per fases, en funció de l’evolució de la pandèmia i amb mesures de distància i higiene. Però tornarà. Moltíssimes gràcies als esportistes pel vostre compromís, força i resistència durant les setmanes d’aturada. Sou un exemple», ha escrit Irene Lozano, la presidenta del CSD, en el seu compte de Twitter.

A Espanya hi ha gairebé quatre milions d’esportistes federats, segons l’últim anuari, publicat el 2019.  Després, si la desescalada va com el Govern creu, a partir de l’11 de maig s’entraria a la fase 0 que permetria començar a entrenar de manera individual després de sotmetre’s als tests.

Després, i segons el protocol de la Lliga, tres grups de vuit jugadors que acudiran a la ciutat esportiva de manera escalonada, com ja es fa, per exemple, a la Bundesliga. S’espera que sigui a partir del 18 de maig.

Ceferin, el president de la UEFA, en una roda de premsa. / REUTERS / YVES HERMAN

El límit de la UEFA

Tebas no entén la «precipitació» en cancel·lar la Lliga francesa, seguint la prohibició del govern de Macron. Per això continua buscant noves vies per poder acabar les 11 jornades i atenuar la terrible caiguda econòmica, que posa sota sospita l’estabilitat del futbol europeu. La UEFA ha posat el 25 de maig com data límit per saber si s’acabaran els campionats.

Notícies relacionades

Gairebé un mes abans, França va claudicar, just el mateix dia en què Tebas veia una mica de llum, garantint la salut i, alhora, deixant un tenebrós panorama econòmic als seus clubs, que s’exposen a unes pèrdues d’uns 650 milions d’euros, segons ha informat el diari esportiu gal L’Equipe.

Holanda ja va donar per acabada la temporada i sense campió: l’Ajax i l’AZ Alkmaar estaven empatats a punts en el primer lloc. Bèlgica va ser pionera a l’acabar la seva Lliga, donant el títol al Bruges, pendent encara, això sí, de ser oficial. I Itàlia veu cada vegada més complex el retorn del ‘calcio’. A Alemanya, no obstant, són més optimistes, mentre la Premier anglesa treballa en el projecte de reconstrucció:alguns clubs han obert ja els seus centres d’entrenament. El París SG, on cohabiten Mbappé i Neymar, està disposat a jugar el que queda de la Champions, si és que n’hi ha, fora de França.